"Βρήκαν τον πάτο..."
Σάββατο, 23 Ιουλίου, 2011
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απηύθυνε χθες έκκληση στον Απόδημο Ελληνισμό και το ναυτιλιακό κόσμο να συμβάλλουν με τα κεφάλαιά τους στην τόνωση της Οικονομίας.Εκανε άλλωστε λόγο για ένα νέο τοπίο. «Μπήκε πάτος στο βαρέλι του ελληνικού δημοσίου χρέους, στεγανοποιείται και σταθεροποιείται η κατάσταση», τόνισε.
Παραδέχθηκε πάντως, πως «η κατάσταση είναι δύσκολη, το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο και οι ευθύνες πολλές». Εχει, όμως, όπως είπε, «σημασία να αξιοποιήσουμε το έπακρο κάθε ευκαιρία κάθε στιγμή».
«Η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί, παρουσιάζει τα πράγματα στις ρεαλιστικές διαστάσεις τους και δεν ανεβάζει το πήχυ», πρόσθεσε.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος, παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, κατά την οποία απηύθυνε έκκληση στον ναυτιλιακό κόσμο και στον Απόδημο Ελληνισμό, να συμβάλλουν με τα κεφάλαιά τους στην τόνωση της οικονομίας, και όσοι έχουν μεταφέρει τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, να τα επαναπατρίσουν.
Κάλεσε δε τους πολίτες, να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες.
«Εάν δεν κάνουμε πανεθνική προσπάθεια, δεν θα τα καταφέρουμε», τόνισε. «Η εθνική συνεννόηση θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε το κλίμα και να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα στο εξωτερικό», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας:
«Είμαι βέβαιος ότι τα κόμματα αντιλαμβάνονται το αποτέλεσμα που υπάρχει και θα το αξιολογήσουν, αλλά έχουν την υποχρέωση να κάνουν μια ειλικρινή και ακριβή εκτίμηση της κατάστασης».
Επισήμανε δε πως με τις αποφάσεις της Συνόδου και παρά τα όσα ακούγονται για τα περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας», «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το πιο εγγυημένο και ασφαλές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει ένα κέλυφος προστασίας πάνω από τις ελληνικές τράπεζες και ο πολίτης, ο καταθέτης πρέπει να είναι απολύτως ασφαλής. Η ρευστότητα των τραπεζών και η κεφαλαιακή ενίσχυση που χρειάζεται, αντιμετωπίζονται 100% προληπτικά και απόλυτα με εγγύηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)».
Αρνήθηκε πως είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών, αλλά όπως είπε, γίνεται προσπάθεια να γίνει πλήρης εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος «και τα κεφάλαιά του να είναι ‘σκληρά’».
Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος, ανέφερε χθες ότι πλέον «υπάρχει μεγάλη ανακούφιση, η οποία σταδιακά θα περάσει στην πραγματική Οικονομία».
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «αυτό δεν πρέπει να σημάνει χαλάρωση των προσπαθειών μας. Πρέπει να συνεχίσουμε την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών».
Στόχος, δήλωσε, είναι η είσοδος της οικονομίας από το επόμενο έτος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Τα κυριότερα σημεία της τοποθέτησης του Υπουργού έχουν ως εξής:
Το τραπεζικό σύστημα θα ανταλλάξει τα ομόλογα που κατέχει με άλλα 30ετούς διάρκειας. Στόχος, είπε ο Υπουργός, δεν είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών (και με το νέο πακέτο βοήθειας), αλλά η πλήρης εξυγίανσή τους όσο γίνεται γρηγορότερα. Χωρίς απόκλιση θα καλυφθεί ο όρος που τίθεται από την Τράπεζα της Ελλάδος για TIER1 10% (γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειασθούν σε πολλές περιπτώσεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου).
Και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία θα μετάσχουν στη διαδικασία του rollover (μετακύλισης) του δημοσίου χρέους, με ομόλογα 30ετούς διάρκειας. Ο Υπουργός ανέφερε ότι στα χαρτοφυλάκιά τους- επί της ουσίας στην Τράπεζα της Ελλάδος, που λειτουργεί ως θεματοφύλακας- κατέχουν ελληνικά ομόλογα ύψους 20 δισ. ευρώ, τα οποία θα ανταλλάξουν με 30ετείς τίτλους, χωρίς απομείωση της αξίας τους.
Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η τελική συμμετοχή των ιδιωτών στο rollover, να είναι ακόμα μεγαλύτερη από το 12% που προβλέπεται αρχικά στην πρόταση του IIF. Είπε, όμως, ότι δεν τίθεται ζήτημα συμμετοχής στο rollover των ιδιωτών μικροαποταμιευτών.
Οποιαδήποτε αξιολόγηση των διεθνών οίκων της ελληνικής οικονομίας σε «selective default» (όρο, που απέφυγε να χρησιμοποιήσει), έχει απαντηθεί εκ προοιμίου (από τους «ισχυρούς» της Ευρώπης) και δεν έχει καμία επίπτωση στην ελληνική οικονομία, αφού έχει δημιουργηθεί ένα τείχος προστασίας.
«Κάθε πιθανή εξέλιξη έχει προληπτικά απαντηθεί και δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα», είπε.
Η Ευρωζώνη έδωσε «μια καθαρή και σαφή απάντηση στις αγορές», τόνισε ακόμη ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «το πακέτο στήριξης της Ελλάδας έδωσε μεγάλη ανακούφιση στην ελληνική οικονομία».
Επίσης, μίλησε για μια «πανηγυρική διακήρυξη υπέρ του ευρώ», μέσα από ένα «ολοκληρωμένο σύστημα προληπτικών μέτρων». Υποστήριξε πάντως ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «ασύμμετρος πόλεμος» στη διεθνή Οικονομία, αναφερόμενος σε «οντότητες της αγοράς που δημιουργούν πολλά και ανυπέρβλητα προβλήματα στα κράτη και τους πολίτες».
Οπως έγινε γνωστό, ο Υπουργός χθες, ενημέρωσε τηλεφωνικά τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τις αποφάσεις της Συνόδου, ζητώντας εκ νέου συναίνεση και εθνική συνεννόηση. Ενώ, παράλληλα, διεξήχθη η τηλεδιάσκεψη για τις τεχνικές λεπτομέρειες, στην οποία μετείχε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Ζαννιάς.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου