Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Απειλείται με αξιολόγηση «περιορισμένης χρεοκοπίας» η Ελλάδα

Σάββατο, 23 Ιουλίου, 2011

Λίγες ώρες μόνο μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο οίκος αξιολόγησης Fitch απείλησε ότι θα υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία «περιορισμένης χρεοκοπίας όταν προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους.
Ετσι, η Ελλάδα, όπως επισήμανε η «FT», αν ο Fitch υποβαθμίσει τελικά την Ελλάδα θα γίνει η πρώτη δυτική χώρα που κατατάσσεται ως «χρεοκοπημένη» εδώ και 60 χρόνια.
Χαρακτηριστικό για το πρωτόγνωρο της κατάστασης στην οποία περιέρχεται πλέον η χώρα, ως και η πρώτη της ευρωζώνης που πρόκειται να υποστεί αναδιάρθρωση χρέους, ο οίκος ανακοίνωσε ότι θα συστήσει και νέες βαθμίδες για τη «μετά χρεοκοπίας» εποχή, στις οποίες θα μπορεί να αναβαθμιστεί η Ελλάδα όταν «ξεπεράσει» τα οικονομικά προβλήματα.
Ο Fitch, ανέφερε ακόμη ότι με την άσκηση μιας πιο ενωτικής και συνεκτικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και της εκτεταμένης οικονομικής αστάθειας που επικρατεί στην ευρωζώνη εκτονώνονται εν μέρει οι πιέσεις που ασκούνται στις αξιολογήσεις των κρατών της περιοχής.
Η απόφαση παροχής νέου δανείου στην Ελλάδα με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη διάρκεια και η αποσαφήνιση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα θα στηρίξουν επίσης τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην περιοχή γενικά αλλά και στην ελληνική Οικονομία συγκεκριμένα, πρόσθεσε.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει μια βιώσιμη και διευρυμένη οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πρόοδο στη μείωση των ελλειμμάτων και με διαρθρωτικές αλλαγές για ενίσχυση των προοπτικών μακροπρόθεσμης ανάπτυξης θα εξακολουθεί να ασκείται πίεση στις αξιολογήσεις των κρατών.
Ακόμη, ο οίκος, ανέφερε ότι η ενίσχυση της λειτουργικής ευελιξίας του EFSF σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις για αύξηση της καθαρής δανειοδοτικής ικανότητας του ταμείου στα 440 δισ. ευρώ, αυξάνει ορατά την αποτελεσματικότητά του στη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη.
Οπως επισήμανε η «Wall Street Journal» και η «FΤ», η κρίση της ευρωζώνης και η προσπάθεια αντιμετώπισής της, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τους οίκους αξιολόγησης.
Ειδικότερα, όπως έγραψε η «FT», οι αναλυτές περιμένουν ότι και οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης θα καθορίσουν ότι η Ελλάδα έχει κηρύξει χρεοκοπία, γιατί οι ομολογιούχοι θα υποστούν ζημίες, όποιο σχέδιο κι αν αποφασίσουν να υιοθετήσουν οι ιδιώτες πιστωτές.
Στρατηγικοί αναλυτές, περίμεναν ότι και ο Standard & Poor’s θα θέσει την Ελλάδα σε κατηγορία «επιλεκτικής χρεοκοπίας», που επί της ουσίας είναι το ίδιο με την «περιορισμένη χρεοκοπία» του Fitch, αλλά και του Moody’s.
Οι όροι «περιορισμένη» και «επιλεκτική» σημαίνουν ότι η Ελλάδα ως εκδότης ομολόγων θα χρεοκοπήσει, αλλά μόνο τμήμα των ομολόγων της θα υποβαθμιστεί. Τα ομόλογα που δεν θα επηρεαστούν από την όποια επιλογή χρησιμοποιήσουν οι ιδιώτες επενδυτές για αναδιάρθρωση (περισσότερες πληροφορίες στη σελ. χΧΧΧΧΧΧΧΧΧχχχχ Νταλάρα), δεν θα ενταχθούν σε αυτήν την κατηγορία και θα αποπληρωθούν κανονικά.
Επίσης, η επιλεκτική χρεοκοπία (selective default) δεν είναι ίδιο πράγμα με το πιστωτικό γεγονός (credit event) ή την εξόφληση (pay-out) των credit default swaps (CDS). Είναι δύσκολο να κηρυχτεί credit event, πιστεύουν οι περισσότεροι αναλυτές.
Αλλωστε χθες, όπως μετέδωσε το «Bloomberg», η International Swaps and Derivatives Association (ISDA) που είναι η καθ’ ύλη αρμόδια υπηρεσία, έκρινε ότι η συμφωνία για συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας δεν ενεργοποιεί τα CDS, διότι είναι «ρητά εθελοντική».
H ISDA, ανέφερε ότι από τη στιγμή που σε αυτό το στάδιο πρόκειται απλώς για μία πρόταση, δεν υπάρχει λόγος ώστε να εγείρει κάποιος επενδυτής ζήτημα σύγκλισης της ειδικής επιτροπής αξιολόγησης, «αν και αυτό δεν αποτρέπει κάποιον από το να το επιχειρήσει».
Σύμφωνα με τους κανόνες της ISDA, πιστωτικό γεγονός μπορεί να προκύψει μετά από ονομαστική μείωση του χρέους ή του επιτοκίου, χρονική μετάθεση των πληρωμών, μετά από αλλαγή στην ιεράρχηση των υποχρεώσεων ή αλλαγή του νομίσματος στο οποίο αυτές αποτιμώνται.
Ωστόσο, οποιαδήποτε από αυτές τις αλλαγές θα πρέπει να προκύψει ως αποτέλεσμα επιδείνωσης της αξιοπιστίας του δανειζόμενου, να εφαρμόζεται σε σημαντικό αριθμό επενδυτών και να είναι δεσμευτική για όλους τους πιστωτές, συνθήκες που θα πρέπει να ισχύουν σωρευτικά.
Επίσης, όπως επισήμανε η «WSJ», η «επιλεκτική χρεοκοπία» διαρκεί μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα. Η ΕΕ ευελπιστεί πως η συμφωνία θα πείσει τις αγορές πως μετά την αναδιάρθρωσή του το χρέος θα αποπληρωθεί.
Οσον αφορά δε στην ανησυχία για τη μετάδοση της κρίσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ήδη ο Fitch, ανακοίνωσε πως με τη συμφωνία έγινε πρόοδος, ενώ η ευελιξία που δόθηκε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας.
Αξιοσημείωτο είναι τέλος ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος απειλούσε ότι δεν θα δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση δανεισμού στις τράπεζες της Ελλάδας, αν η χώρα κατατασσόταν σε «επιλεκτική χρεοκοπία», αφού δέχτηκε εγγυήσεις από την ΕΕ, για απώλειες ως 35 δισ. ευρώ, φαίνεται να αλλάζει στάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου