"Συνεργασία" με τη Γερμανία για επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις
Συνάντηση Βενιζέλου με τον υφυπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Στ. Καπφέρερ.
Παρασκευή, 26 Αυγούστου, 2011
Πεδίο ευρύτατης συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας σε θέματα προσέλκυσης επενδύσεων, βελτίωσης του ελληνικού φορολογικού συστήματος και «ξεκλειδώματος» των ιδιωτικοποιησεων διαπίστωσαν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος και ο υφυπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, κ. Στ. Καπφέρερ.
Αμέσως μετά το τέλος τη συνάντησης ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «συζητήσαμε για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από γερμανικής πλευράς.
Συζητήσαμε για πιθανές επενδύσεις από Γερμανούς επενδυτές στην Ελλάδα, κοινά προγράμματα που μπορούμε να αναπτύξουμε, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Επίσης, συζητήσαμε για τις δυνατότητες παροχής τεχνικής βοήθειας από διάφορες γερμανικές οντότητες που είναι εξειδικευμένες σε θέματα, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση ή οι ιδιωτικοποιήσεις».
Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από γερμανικής πλευράς.
Συζητήσαμε για πιθανές επενδύσεις από Γερμανούς επενδυτές στην Ελλάδα, κοινά προγράμματα που μπορούμε να αναπτύξουμε, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Επίσης, συζητήσαμε για τις δυνατότητες παροχής τεχνικής βοήθειας από διάφορες γερμανικές οντότητες που είναι εξειδικευμένες σε θέματα, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση ή οι ιδιωτικοποιήσεις».
Ο γερμανός υφυπουργός Οικονομίας είναι εδώ για να προετοιμάσει την επίσκεψη τον Οκτώβριο του Υπουργού του, του κ. Roesler, τον οποίο όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος περιμένει με χαρά.
Επίσης, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε πολύ γρήγορα και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και τις προοπτικές της ελληνικής πραγματικής οικονομίας στο φεστιβάλ της Ένωσης Γερμανικών Βιομηχανιών, στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, όπου θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός και όπου διάφοροι ελληνικοί φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα παρουσιάσουν αυτό το δυναμικό πρόσωπο της ελληνικής οικονομίας, καθώς είναι προφανές ότι τα πάντα κρίνονται στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας, στο επίπεδο της ανάπτυξης.
Για εμάς, η μεγάλη ελπίδα και ο μεγάλος αγώνας είναι η φετινή ύφεση που υπερβαίνει τις προβλέψεις να ξεπεραστεί, ώστε το 2012, από νωρίς, να είναι η αφετηρία μιας νέας «στιγμής» της ελληνικής οικονομίας.
Κι αυτό θα βοηθηθεί πάρα πολύ από τις εξελίξεις στο χρηματοοικονομικό επίπεδο, από την εφαρμογή του νέου προγράμματος, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου».
Αξίζει να τονιστεί ότι ο κ. Βενιζέλος παρουσία του κ. Καπφέρερ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να στηρίξει αποφασιστικά, όχι μόνο το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής πραγματικής οικονομίας.
Και με Παπακωνσταντίνου.
Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), με έμφαση τα φωτοβολταϊκά και την αξιοποίηση απορριμμάτων φαίνεται να ελκύει ιδιαίτερα τους Γερμανούς επενδυτές.
Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι οι προοπτικές γερμανικών επενδύσεων στους τομείς αυτούς βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας Στέφεν Καπφέρερ.
Μάλιστα, στον τομέα των ΑΠΕ η ελληνική πλευρά παρουσίασε σχέδιο για τη δυνατότητα εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, όπως είπε ο Γ.Παπακωνσταντίνου μιλώντας για «πολύ μεγάλο πρότζεκτ από το οποίο η Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά».
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε εξαιρετικά γόνιμη τη συζήτηση με τον Γερμανό υφυπουργό.
Ειδικότερα, επισήμανε ο υπουργός, «σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές παρουσιάσαμε μία πολύ σημαντική πρόταση για την δυνατότητα εξαγωγής ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα στην Γερμανία, ένα φιλόδοξο σχέδιο, στο οποίο δουλεύει το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το οποίο θα συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες με τους Γερμανούς εταίρους μας, αλλά και με άλλες χώρες που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το μεγάλο ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας, για να καλύψουν και τους δικούς του στόχους και τις δικές τους ανάγκες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
«Είναι μία μεγάλη προσπάθεια, ένα πολύ μεγάλο project, από το οποίο η Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά.
Έχει να κερδίσει από την εισαγωγή τεχνογνωσίας και κεφαλαίων από την Γερμανία και την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τον Ευρωπαϊκό Βορρά» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση για εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα προς τη Γερμανία διατύπωσε πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε.
Το όλο σχέδιο, ανέφεραν πηγές της ενεργειακής αγοράς, συνδέεται και με την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να διακόψει σταδιακά τη χρήση πυρηνικών μονάδων για την παραγωγή ρεύματος.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου