Η πατρίδα στο σφυρί
Με salesmen τους αρμόδιους "πολιτικούς"
Τι έχουν στη βαλίτσα τους ο διευθυντής του γερμανικού ΣΕΒ και ο επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας;
ρεπορτάζ Γιώργος Φιντικάκης
Επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με έμφαση στα φωτοβολταϊκά, διαχείριση απορριμμάτων, υποδομές, τουρισμός και ευρυζωνικά δίκτυα είναι οι πέντε βασικοί τομείς που θα βρεθούν στην ατζέντα των αυριανών συναντήσεων του υφυπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Στέφαν Κάπφερερ με τους υπουργούς Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γιώργο Παπακωσταντίνου.
Σκοπός της επίσκεψης Κάπφερερ, τον οποίο θα συνοδεύουν ο γενικός διευθυντής του γερμανικού ΣΕΒ (BDI) Μ. Κέρμπερ και ο K. Φούνκε, επικεφαλής της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KFW, είναι να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη στις αρχές Οκτωβρίου του γερμανού υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ που θα ηγηθεί πολυάριθμης επιχειρηματικής αποστολής., με θέμα την προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα (το πρώτο βήμα του γερμανικού σχεδίου «Μάρσαλ», όπως το αποκαλεί ο κ. Ρέσλερ, για τη χώρα μας).
Στον «ήλιο» τα πολλά λεφτά
Κυρίαρχη θέση στην ατζέντα των Γερμανών κατέχει η αξιοποίηση του ελληνικού... ήλιου, με τον κ. Παπακωνστανίνου να δηλώνει ότι σύντομα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τόσο προς το Βερολίνο όσο και προς την Κομισιόν ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για το είδος των προτεινόμενων επενδύσεων και τη χρηματοδότησή τους. Το υπό κατάρτιση σχέδιο, που θα συζητηθεί και στην αυριανή συνάντηση, θα προβλέπει από δίκτυα για τη μεταφορά ηλιακής ενέργειας στις βορειοευρωπαϊκές αγορές μέχρι επενδύσεις γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών ομίλων στη χώρα για την κατασκευή φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών πάρκων, καθώς και εργοστασίων παρασκευής πάνελ ή άλλου συναφούς εξοπλισμού με προορισμό όχι μόνο την ελληνική, αλλά την ευρύτερη αγορά της ΕΕ και της ΝΑ Μεσογείου. Ο βασικός λόγος που οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για τον ελληνικό ήλιο σχετίζεται με την ανάγκη αναπλήρωσης της τροφοδοσίας τους σε ηλεκτρισμό από άλλες εναλλακτικές πηγές, αφού μέχρι και το 2022 έχουν πάρει την απόφαση να έχουν απεξαρτηθεί εντελώς από τα πυρηνικά (ως τότε θα πρέπει να έχει κλείσει και το τελευταίο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας). Η ελληνική πλευρά ωστόσο, για να έχει ουσιαστικό κέρδος από την όποια συμφωνία υπάρξει θα πρέπει να συμπεριλάβει σε αυτήν ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη για τη χώρα, και εν προκειμένω την παροχή τεχνογνωσίας και τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Τον ρόλο να διερευνήσει τις δυνατότητες της ελληνογερμανικής συνεργασίας, μεταφέροντας παράλληλα τις επενδυτικές προθέσεις των επιχειρηματιών της χώρας του στους εκπροσώπους των ελλήνων βιομηχάνων, έχει αναλάβει το στέλεχος του γερμανικού ΣΕΒ Μ. Κέρμπερ που μάλιστα θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΣΕΒ της Ελλάδας Δ. Δασκαλόπουλο.
Τράπεζα επενδύσεων. Τη λίστα των προς συζήτηση θεμάτων συμπληρώνει και η πρόθεση των Γερμανών να αναμειχθούν, καταρχήν μέσω της παροχής τεχνογνωσίας - χωρίς να αποκλείεται ωστόσο αργότερα να υπάρξει και μετοχική συνεργασία -, στη δημιουργία της ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, που εδώ και καιρό έχει εξαγγείλει ο κ. Χρυσοχοΐδης. Και δεν είναι τυχαίο ότι τον γερμανό υφυπουργό συνοδεύει ο επικεφαλής της τράπεζας KFW, που εξειδικεύεται μεταξύ άλλων σε χρηματοδοτήσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της πράσινης ενέργειας.
Οι εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας ζητούν εγγυήσεις πως τα χρήματά τους δεν θα πάνε χαμένα επενδύοντάς τα στην Ελλάδα.Η παροχή τεχνογνωσίας για την τράπεζα επενδύσεων και η πιθανη μελλοντική μετοχική συμμετοχή τους σε αυτήν, αυτόν ακριβώς τον σκοπό εξυπηρετεί.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου