Πέμπτη, 25 Αυγούστου, 2011
Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής έδωσε υπόσχεση δωρεάς ύψους εκατό χιλιάδων δολαρίων, για τη στήριξη του καινούργιου Εθνικού Ελληνικού Μουσείου του Σικάγου, εκ των οποίων οι πενήντα χιλιάδες θα δοθούν από την περιφέρεια των Μεσοδυτικών πολιτειών.
Η Παναρκαδική Ομοσπονδία είναι μία εκ των κορυφαίων Οργανώσεων της Ομογένειας, μη κερδοσκοπικός Οργανισμός αφοσιωμένος στην προαγωγή των ιδεωδών του Ελληνισμού, των αρχών της Δημοκρατίας, της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς επίσης και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Ομοσπονδία χωρίζεται σε τρεις περιφέρειες: Την Ανατολική, την Μεσοδυτική και τη Δυτική.Ο κυβερνήτης της Μεσοδυτικής Περιφέρειας, Τζέιμς Τσιόλης, είπε πως «είμαστε τόσο υπερήφανοι που έχουμε αυτό το Μουσείο στο Σικάγο. Είναι το καλύτερο πράγμα για την Ελληνική Κοινότητα» και συμπλήρωσε πως «ψηφίσαμε ομόφωνα να υποστηρίξουμε το Μουσείο και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το έργο στο οποίο όλοι συμμετέχουμε».
Η διευθύντρια του Μουσείου Στεφανία Βλαχάκη, ανέφερε πως «είμαστε πολύ χαρούμενοι και ευγνώμονες για την υποστήριξη από τη Μεσοδυτική Περιφέρεια (της Παναρκαδικής)» και συμπλήρωσε πως «η υποστήριξη από την ευρύτερη Ομογένεια είναι βασικό στοιχείο διότι δίνει τη δυνατότητα στο Μουσείο να διασώσει και διαδώσει την Ελληνική Ιστορία και κουλτούρα και την ελληνοαμερικανική εμπειρία».
Οπως είχε γράψει εκτενώς στο πρόσφατο παρελθόν ο «Εθνικός Κήρυξ», η μετανάστευση, οι καημοί και οι επιτυχίες, οι πίκρες κι οι χαρές, η δημιουργία και τα επιτεύγματα, μ’ ένα λόγο η Οδύσσεια του Ελληνισμού της Αμερικής, θα βρουν μόνιμη απανεμιά στην Ιθάκη που ονομάζεται Εθνικό Ελληνικό Μουσείο Σικάγου. Θα είναι το πρώτο ίδρυμα στο είδος του, το οποίο θα στεγάσει την κληρονομιά της Ομογένειας, αυτής της μεγάλης Ελλάδας έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.
Ο επιφανής ομογενής επιχειρηματίας Ιωάννης Κάλαμος, πίστεψε στην ανάγκη της παρουσίας και της αποστολής του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου που ανεγείρεται μέσα στην καρδιά της Ελληνικής συνοικίας του Σικάγου, κι έδωσε αφειδώλευτα για τη στήριξη και ανοικοδόμησή του, χρηματοδοτώντας μία ολόκληρη πτέρυγα με δύο εκατομμύρια δολάρια.
Το Ελληνικό Μουσείο του Σικάγου, ξεκίνησε δειλά-δειλά από μια συντροφιά ομογενών το 1983, στοχεύοντας να διαφυλάξει τις ιστορίες και τις Οδύσσειες των Ελλήνων μεταναστών. Ανοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό το 1992 και μετακόμισε στη σημερινή του τοποθεσία το 2004.
Η εκτελεστική διευθύντριά του, Στεφανία Βλαχάκη, είχε δηλώσει στον «Ε.Κ.» ότι «η κατασκευή του Μουσείου προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς, έχει ολοκληρωθεί το μισό της κατασκευής του και ελπίζουμε να μεταφέρουμε τα γραφεία και τις συλλογές μας το καλοκαίρι». Πρόσθεσε δε, πως «προγραμματίζουμε τα θυρανοίξια για το φθινόπωρο».
Το Μουσείο σχεδίασε ο ομογενής αρχιτέκτονας Δημήτρης Σταυριανός. Θα είναι σαράντα χιλιάδες τετραγωνικά πόδια, με την πλέον σύγχρονη και τελευταίου τύπου κατασκευαστική δομή και μορφή εσωτερικά και εξωτερικά και με όλες τις περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες, ενώ τα υλικά του, ξυλεία, πέτρες και μάρμαρα προέρχονται από επιχώριες πηγές ή εισάγονται από την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι θα είναι το μοναδικό κορυφαίο μουσείο σ’ ολόκληρη την Αμερική, το οποίο τεκμηριώνει και προβάλλει την ιστορία του Ελληνισμού από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα.
Θα συμπεριλαμβάνει επίσης την ελληνοαμερικανική εμπειρία, τον ερχομό και την επιτυχία των μεταναστών από την Ελλάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η κατασκευή του αναμένεται να κοστίσει δέκα έξι εκατομμύρια δολάρια, ενώ έχει υπολογιστεί το ποσό των είκοσι πέντε εκατομμυρίων στα οποία συμπεριλαμβάνονται δέκα εκατομμύρια ως κληροδότημα για τη λειτουργία του.
Διευκρινίζεται ότι το Μουσείο δεν θα ανήκει σε κανέναν συγκεκριμένο Οργανισμό ή Θεσμό, αλλά θα είναι δημόσιο μουσείο, δηλαδή ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα.
Αναμένεται να είναι οικονομικώς αυτοσυντήρητο καθότι, όπως είχε δηλώσει η κ. Βλαχάκη, «θα υπάρχουν αρκετές πηγές χρηματοδότησης, όπως εκδηλώσεις εξοικονόμησης πόρων, είσοδος στο Μουσείο, θα υπάρχουν μέλη τα οποία θα καταβάλλουν κάποιο ποσό συμμετοχής, καθώς επίσης κρατικές χορηγίες, αλλά και χορηγίες από διάφορα Ιδρύματα».
Η κ. Βλαχάκη είναι τρίτης γενιάς Ελληνοαμερικανίδα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή Νέας Υόρκης - Νέας Ιερσέης. Η οικογένεια του πατέρα της καταγόταν από τα Καλάβρυτα και της μητέρας της από τη Σπάρτη.
Στον πρώτο όροφο θα υπάρχει η αίθουσα Κάλαμου, η οποία θα χρησιμοποιείται για εκθέσεις υψηλών προδιαγραφών, για προγράμματα και εκδηλώσεις και κατάστημα με αντικείμενα τα οποία θα αντανακλούν την ιστορία και την κληρονομιά της Ελληνικής Εμπειρίας.
Ο δεύτερος όροφος θα περιλαμβάνει έξι χιλιάδες τετραγωνικά πόδια και το ονομάζουμε μόνιμο εκθεσιακό χώρο και θα είναι το κεντρικό σημείο του Μουσείου. Εκεί θα επισκέπτονται οι άνθρωποι για να μαθαίνουν ποιοι είναι οι Ελληνες, διότι αυτή την ερώτηση θα προσπαθούμε να απαντούμε με τις εκθέσεις και εκδηλώσεις από την ιστορία της ελληνικής αρχαιότητας μέχρι σήμερα την ελληνοαμερικανική εμπειρία και συμβολή.
Κορυφαίος στόχος του Μουσείου θα είναι να ομιλεί για την ελληνική ταυτότητά, τη μεγάλη ιστορία του Ελληνισμού και πώς οι Ελληνοαμερικανοί συνέβαλλαν στην ανοικοδόμηση αυτής της χώρας, και συγκεκριμένα πώς οι Ελληνοαμερικανοί επηρέασαν την πολιτική, τη φιλοσοφία, την ιατρική, τις τέχνες, μέχρι τους σημερινούς ομογενείς οι οποίοι κάνουν μεγάλες συνδρομές και προσφορές για τις μελλοντικές γενιές.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, Θεόδωρος Καλμούκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου