Πέμπτη, 25 Αυγούστου, 2011
«Ναι» από την ΝΔ. «Το άσυλο καταργείται, ώστε στο πανεπιστήμιο να λειτουργεί για τις αξιόποινες πράξεις, ό,τι λειτουργεί για τους δημόσιους χώρους», δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου, ενώ οι πρυτάνεις των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα εκλέγονται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ.
Στην καταληκτική της ομιλία, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε υπερήφανη για την σημερινή διαδικασία και για την μεγάλη πλειοψηφία που συγκέντρωσαν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. «Επειδή όλοι πιστεύουμε πως αλλάζοντας την παιδεία αλλάζουμε την Ελλάδα, και επειδή η συναίνεση δεν είναι τυχαίο γεγονός, εύχομαι αυτό να είναι η αρχή μιας πορείας για το επόμενο διάστημα σε όλα τα επίπεδα - και στην οικονομία» ανέφερε η υπουργός.
Η κα Διαμαντοπούλου μάλιστα, σε αντίθεση με τον απαξιωτικό λόγο που κυριάρχησε σε πολλές τοποθετήσεις για τα ελληνικά ΑΕΙ, επεφύλαξε στο τέλος της διαδικασίας και έναν έπαινο για τα ελληνικά πανεπιστήμια, δηλώνοντας πως «είμαστε υπερήφανοι για τα πανεπιστήμιά μας», όπως επίσης και για τις ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις, «όπου μπορεί να δει κανείς με έκπληξη τις επιδόσεις ενός επιστημονικού δυναμικού, πραγματικά καταπληκτικού. Γι’ αυτό μπορούμε να πούμε πως είμαστε υπερήφανοι για τους επιστήμονές μας. Αυτό το δυναμικό, λειτουργεί σε ένα χώρο με συστημικό πρόβλημα - και γι’ αυτό, ο νόμος του κράτους δεν είναι μικρές αλλαγές σε επιμέρους ζητήματα, αλλά πολύ βαθειά ανατροπή σε όλα τα επίπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την συζήτηση στα άρθρα, δεν έλειψαν και οι κριτικές τοποθετήσεις βουλευτών της πλειοψηφίας, κυρίως για το ζήτημα της επιλογής των κοσμητόρων και της μη θέσπισης διδακτορικών για τα ΤΕΙ. Ο Κώστας Καρτάλης, ο Σπύρος Βούγιας, η Χρύσα Αράπογλου και η Λούκα Κατσέλη, τάχθηκαν υπέρ της εκλογής των κοσμητόρων κατά το τελικό πρότυπο των πρυτάνεων και ο Οδυσσέας Βουδούρης τάχθηκε κατά του διορισμού της επιτροπής κρίσης καθηγητών από τον κοσμήτορα, «ειδικά αν είναι διορισμένος», θεωρώντας πως αυτό αφήνει περιθώρια χειραγώγησης της διαδικασίας. Ο Γιάννης Αμοιρίδης, υπερασπίστηκε τους φοιτητές από τις πολλαπλές κατηγορίες που είχαν χρεωθεί από διάφορους βουλευτές, υποστηρίζοντας μάλιστα, (παρά την κατάργηση του θεσμού του ασύλου), πως «πρέπει να προστατεύσουμε το άσυλο σαν κόρη οφθαλμού, σαν έκφραση ελευθερίας και δημοκρατίας».
Αιχμές για δυσμενή μεταχείριση των ΤΕΙ έναντι των πανεπιστημίων, άφησαν ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Μιχάλης Παντούλας και ο Δημήτρης Κουσελάς.
«Δεν γίνεται να έχουμε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία αλλά ορισμένα πράγματα να τα διατηρήσουμε ως έχουν. Εδώ υπάρχει μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία» απάντησε η υπουργός Παιδείας.
«Το νέο μοντέλο της διοίκησης, υπαγορεύεται από αρχές που δεν υπήρχαν μέχρι τώρα: Άνοιγμα στην κοινωνία, συγκεκριμένη και οργανωμένη λογοδοσία, επιλογή που γίνεται βάσει προσόντων, δεν υπάρχει η λογική της εκλογής. Εισάγεται η λογική της προσωπικής ευθύνης, καθώς μέχρι τώρα είχαμε μόνον την συλλογική ευθύνη - και είναι πολύ εύκολο να κρυφτείς πίσω από μία γενική συνέλευση για να επιλέξεις επτά ανθρώπους. Αυτά που αποφασίσαμε τελικά για τον πρύτανη, εν μέρει αλλάζουν αυτή τη λογική, αλλά παραμένουν όλες οι βασικές επιλογές που είπα πριν: Για τον πρύτανη γίνεται προκήρυξη, περιγράφονται τα προσόντα του, επιλέγονται οι άνθρωποι, ψηφίζονται και λογοδοτούν κάθε χρόνο».
Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ, η υπουργός Παιδείας τόνισε πως για να προχωρήσει η τρίτη βαθμίδα των μεταπτυχιακών (τα διδακτορικά), θα πρέπει πρώτα να ωριμάσει η δεύτερη. «Τα ΤΕΙ δεν είναι πανεπιστήμια, αλλά έχουν άλλους σκοπούς. Είναι αδύνατον να οδηγηθούμε σε πραγματική απόδοση, αν ο στόχος μας είναι να κάνουμε το ένα ομοιότυπο του άλλου. Δεν πρέπει να συζητήσουμε για το πώς θα συνδεθούν τα ΤΕΙ με την τοπική ανάπτυξη π.χ. στον αγροτικό τομέα που είναι τόσο σημαντικός; Από την ιχθυοκομία, μέχρι τους οινολόγους, θα πρέπει να συνεργαστούν με τους ανάλογους φορείς. Σε κανέναν δεν στοιχίζει να ζητήσει να πάρουν διδακτορικό. Αυτό όμως θα σημαίνει πως αναβαθμίστηκαν; Στις επιστημονικές δημοσιεύσεις έχουν μια πολύ μικρή πορεία, αρχίζουν όμως και μπαίνουν, δόθηκε ο δεύτερος κύκλος μεταπτυχιακών και πιστεύω ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στον τρίτο κύκλο, με σχετική ωρίμανση του δεύτερου».
Ψήφιση επί της αρχής
Οι εκκλήσεις στη Νέα Δημοκρατία για συναίνεση, σε συνδυασμό με την πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας, που ζήτησε ο ΛΑΟΣ, τις συμβιβαστικές προτάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Βούγιας, Κατσέλη), αλλά και την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (ΝΔ) υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, έδωσαν την αφορμή στην υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, για αναδιατύπωση της διάταξης για τη διαδικασία εκλογής πρυτάνεων, εξασφαλίζοντας και την τελική συναίνεση της ΝΔ, εκτός από εκείνην του ΛΑΟΣ και των βουλευτών της «Δημοκρατικής Συμμαχίας».
Με την τελική διατύπωση, οι πρυτάνεις των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα εκλέγονται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ, από λίστα 2-3 ατόμων που θα καταρτίζονται από το εκάστοτε Συμβούλιο. Φοιτητική συμμετοχή άλλου είδους στην εκλογή των πρυτάνεων, δεν θα προβλέπεται.
Μετά τη δήλωση της ΝΔ πως υπερψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής, ο ΛΑΟΣ απέσυρε την πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας που είχε καταθέσει.
Η προθυμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει υπό όρους το νομοσχέδιο, όπως εκφράστηκε χθες από τον εισηγητή του κόμματος Άρη Σπηλιωτόπουλο, παρά τις σκληρές αιχμές του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου κατά του ΠΑΣΟΚ, επαναβεβαιώθηκε και σήμερα με μεγαλύτερη ένταση. Είχε προηγηθεί η πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας από τον ΛΑΟΣ, «προκειμένου να δούμε ποιοι έχουν το σθένος να στηρίξουν μια πράγματι μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία», με αιχμές την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την μείωση της φοιτητικής συμμετοχής στην διοίκηση των πανεπιστημίων.
Η Λούκα Κατσέλη (ΠΑΣΟΚ) πρότεινε την αποκατάσταση του Τμήματος ως βασικής ακαδημαϊκής μονάδας και την εκλογή των πρυτάνεων και των αντιπρυτάνεων από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, μέσα από λίστα που θα καταστρώνεται από το Συμβούλιο - πρόταση παρόμοια εκείνης του Σπύρου Βούγια (ΠΑΣΟΚ), την οποία χθες, είχε στηρίξει η Νέα Δημοκρατία.
Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ) υποστήριξε πως το κόμμα του οφείλει να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς προωθεί τρεις βασικές αρχές, που εκείνος υποστηρίζει: Την πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την ουσιαστική αυτονομία των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και την κατάργηση της φοιτητικής συμμετοχής στην διοίκηση.
Μετά από τις τοποθετήσεις αυτές, ο εισηγητής της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος ζήτησε «συμβιβασμό» με την κυβέρνηση. Αποστασιοποιούμενος από το επιχείρημα του κόμματός του περί μη διεξαγωγής «ουσιαστικού διαλόγου» με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ο κ. Σπηλιωτόπουλος παραδέχθηκε τις «πολλές και φιλότιμες προσπάθειες της υπουργού Παιδείας» και της ΝΔ για την επίτευξη συναίνεσης. «Μετά όμως από την ομιλία του πρωθυπουργού, είναι στο δικό του χέρι. Θέλετε συναίνεση; Στο χέρι σας είναι να βγούμε με ομόνοια και ομοψυχία στον τομέα της παιδείας».
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Σπηλιωτόπουλος ζήτησε «πλήρη κατάργηση του ασύλου», εξαλείφοντας και τα όποια κατάλοιπα υπήρχαν στο νομοσχέδιο, την εκλογή των πρυτάνεων από την ακαδημαϊκή κοινότητα, (έστω και μέσα από λίστα καταστρωμένη από το Συμβούλιο) και με συμβολική την φοιτητική συμμετοχή σε ένα ποσοστό 5%.
Άμεση υπήρξε η παρέμβαση του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος απείλησε πως «αν μπει έστω και ένας φοιτητής, εμείς δεν θα ψηφίσουμε επί της αρχής. Για συμβολικούς λόγους, εμείς δεν θέλουμε να ψηφίζει ούτε ένας φοιτητής».
Η υπουργός Παιδείας έκανε δεκτή την πρόταση της ΝΔ όσον αφορά την εκλογή των πρυτάνεων από το Σώμα των διδασκόντων, όχι όμως και στο σκέλος της φοιτητικής συμμετοχής. Για το πανεπιστημιακό άσυλο, επανέλαβε απλώς πως «με την παρούσα διάταξη, το άσυλο καταργείται, ώστε στο πανεπιστήμιο να λειτουργεί για τις αξιόποινες πράξεις, ό,τι λειτουργεί για τους δημόσιους χώρους. Διατηρείται βεβαίως η διακήρυξη ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία αποτελεί βασική αρχή της λειτουργίας των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων». Ούτως ή άλλως, ωστόσο, «οι φοιτητές μετέχουν με εκπρόσωπό τους στο Συμβούλιο και συμμετέχουν σε δύο γνωμοδοτικά συμβούλια για τα προγράμματα σπουδών και την φοιτητική μέριμνα, με ποσοστό 40%. Δεν μπορούν όμως να ασκούν διοίκηση και συνδιοίκηση. Το μοντέλο της συνδιοίκησης, απέτυχε».
Αξίζει να σημειωθεί, εξ άλλου, πως η υπουργός Παιδείας παραδέχθηκε πως το νομοσχέδιο «είχε, έχει και θα έχει σοβαρές συνταγματικές δυσκολίες, γιατί είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Ακόμα και η νομολογία, δεν μπορεί να ισχύσει».
Τέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις των βουλευτών της «Δημοκρατικής Αριστεράς» και τις αιτιάσεις τους περί υποτίμησης της έρευνας στο νομοσχέδιο, δεσμεύθηκε να φέρει στη Βουλή νέο νόμο καθορισμού του πλαισίου για την έρευνα, «που θα αλλάζει τα δεδομένα και θα την συνδέει με την τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Σε κάθε περίπτωση (απαντώντας και σε παρέμβαση του Απόστολου Κακλαμάνη) η υπουργός τόνισε πως «σ' αυτό το νομοσχέδιο ανοίγουμε την έρευνα για τα ΤΕΙ - και για πρώτη φορά έχουμε την δυνατότητα οι ερευνητές να κινούνται ανάμεσα στις διαδικασίες των ΑΕΙ και των ΤΕΙ».
Η απόφαση της υπουργού Παιδείας απέφερε και την θετική ανταπόκριση της ΝΔ, με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο να επιμένει, ωστόσο, στην «συμβολική αξία» του 5% της φοιτητικής συμμετοχής: «Αν δεσμεύεστε ότι θα καταθέσετε συγκεκριμένη πρόταση, όπου θα δούμε το ρόλο των φοιτητικών παρατάξεων, εμείς αντιπαρερχόμαστε το γεγονός ότι δεν δέχεστε τους φοιτητές, τώρα που η ΠΑΣΠ δεν είναι στα καλύτερά της - και δεσμευόμαστε πως σε δική μας κυβέρνηση, με το 5% οι φοιτητές θα έχουν ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα».
«Καλοδεχόμαστε και καλωσορίζουμε τη ΝΔ στο 'ναι'. Σας πήρε δύο ημέρες. Επιταχύνετε τον ρυθμό σας. Βεβαίως θα ψηφίσετε 'ναι' επί της αρχής, σε έναν νόμο που ψηφίσατε αντισυνταγματικό. Μπράβο σας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
Ο δε Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) παρατήρησε πως «θα γραφεί στα χρονικά αυτό που συνέβη: να εγείρονται οι βουλευτές της ΝΔ κατά την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος να υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο επί της αρχής».
Ο κ. Τσίπρας, επανέλαβε πως το νομοσχέδιο είναι «σαφώς δεξιόστροφο και νεοφιλελεύθερο» και δήλωσε πως «δεν πρόκειται να δώσουμε άλλοθι σε μία προσπάθεια πισωγυρίσματος, που θα βρει στην πράξη και μια σειρά από δυσκολίες εφαρμογής».
«Εμείς μείναμε στο ότι η εκλογή του πρυτάνεως από το συμβούλιο, έξω από τον φυσικό ακαδημαϊκό του χώρο, είναι αντισυνταγματική. Από την στιγμή που δέχθηκε η κα υπουργός, ο πρύτανης να εκλέγεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα, η άποψή μας είναι σαφής και καθαρή», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπύρος Ταλιαδούρος.
«Δεν μας εκπλήσσει η συναίνεση», παρατήρησε η Αλέκα Παπαρήγα: «Αυτή τη στιγμή, διαμορφώνονται όροι και προϋποθέσεις να υπερψηφιστεί ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο. Δυστυχώς η συζήτηση έχει καταντήσει για το πώς θα εκλέγεται ο πρύτανης, όταν έχουν περάσει από εδώ μέσα, σημεία και τέρατα». Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αντέδρασε στην πρόταση του Άρη Σπηλιωτόπουλου να συζητηθεί ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων: «Οι παρατάξεις είναι εθελοντικές. Δεν θα αποφασίσει η Βουλή αν θα γίνονται ενιαία ψηφοδέλτια ή ψηφοδέλτια συνεργασίας. Εκεί θα φθάσουμε;», τόνισε.
Ο Φώτης Κουβέλης, για λογαριασμό των ανεξαρτήτων βουλευτών της «Δημοκρατικής Αριστεράς», δεν αρκέστηκε στις δεσμεύσεις της υπουργού να επεξεργαστεί τα ζητήματα της πανεπιστημιακής έρευνας σε μελλοντικό νομοσχέδιο. Δεδομένου δε πως «εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα εξαιρετικά σημαντικά και καίρια, όπως αυτά που αφορούν τη λειτουργία του κοσμήτορα», επέμεινε στην καταψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής.
Από πλευράς των ανεξαρτήτων βουλευτών που ανήκουν στην «Δημοκρατική Συμμαχία», η Ντόρα Μπακογιάννη είχε ήδη δεσμευθεί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα, «να φθάσει σε όλη την κοινωνία» το μήνυμα της άρσης της κατάστασης που εμπεδώθηκε στα πανεπιστήμια με το νόμο-πλαίσιο του '82, κυρίως με την καθιέρωση του φοιτητικού ασύλου, την συνδιοίκηση φοιτητών και καθηγητών και την εισαγωγή του κομματισμού.
Συνομιλία Παπανδρέου με Σαμαρά
Δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει η ΝΔ επι της αρχής το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου ο πρόεδρος της ΝΔ, Α. Σαμαράς, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, Τετάρτη και συζήτησαν το θέμα, που αυτές τις μέρες συζητείται στην Βουλή.
Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπήρχαν από χθες για το θέμα συζητήσεις ανάμεσα στην υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου και τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ, βουλευτή Αρη Σπηλιωτόπουλου
Ο πρόεδρος της ΝΔ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου ως προϋποθέσεις για να ψηφίσει η ΝΔ επί της αρχής το νομοσχέδιο στη βουλή, να υπάρξει κατάργηση του ασύλου και ο πρύτανης να εκλέγεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα, μετά από σχετικές προτάσεις του Συμβουλίου.
«Πυρά» ΝΔ - ΛΑΟΣ
Επίθεση στον ΛΑΟΣ εξαπέλυσε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, κατηγορώντας το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη ότι λειτούργησε ως συνήγορος του ΠΑΣΟΚ και απρόσφορος παγιδευτής της ΝΔ.
«Για μια ακόμα φορά, ο ΛΑΟΣ έκανε μια απίστευτη κωλοτούμπα, ανακαλώντας την πρόταση του για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του ν/σ για τα ΑΕΙ γιατί δεν του βγήκε η ευχή να καταψηφίσει η ΝΔ», δήλωσε ο κ. Τασούλας. Δικαιολογώντας την στάση του κόμματος του, ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή διεκδίκησε βελτιώσεις στο νόμο και αρκετές από αυτές τις έκανε δεκτές η υπουργός Παιδείας.
«Μέχρι τελευταία στιγμή έγινε διάλογος. Η άποψη να προσέλθεις σε ένα νομοσχέδιο με θέση από την αρχή προειλημμένη δεν μας βρίσκει σύμφωνους», ανέφερε ο κ Τασούλας, ενώ σημείωσε ότι το κόμμα του «δεσμεύεται να αποκαταστήσει τη διάταξη», που δεν επιτρέπει ψήφο των φοιτητικών παρατάξεων για τα μέλη της ΔΕΠ.
Στον κ. Τασούλα απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης, που έκανε λόγο για «φύλλο συκής» της ΝΔ, καθώς, όπως είπε, οι προτάσεις που κατέθεσε σήμερα είχαν κατατεθεί από το κόμμα του και έγιναν δεκτές από χθες από την υπουργό Παιδείας.
«Ο Α. Σαμαράς αντιλαμβανόμενος ότι θα διαγράψει όλη την εκσυγχρονιστική του πτέρυγα αναγκάστηκε να πει ναι στο ν/σ», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
Παπαρήγα: «Να μην εφαρμοστεί ο νόμος»
«Ευχόμαστε αυτός νόμος να μην εφαρμοστεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση, με τον όρο ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινωνίας, των φοιτητών και των πανεπιστημιακών», δήλωσε στη Βουλή η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη συζήτηση του ν/σ για την νέα δομή και λειτουργία των ΑΕΙ.
Η κα Παπαρήγα επέκρινε τον πρωθυπουργό για τους χαρακτηρισμούς του ότι έχουμε ένα σοβιετικό τύπου εκπαιδευτικό σύστημα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Παπανδρέου «είτε είναι μακριά νυχτωμένος, είτε σκόπιμα αλλοιώνει την πραγματικότητα, προκειμένου, με ιδεολογική τρομοκρατία, να κάμψει τις κοινωνικές, φοιτητικές και πανεπιστημιακές αντιδράσεις».
«Η θέση του ΚΚΕ είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις κι αυτός ο νόμος να μην εφαρμοστεί στο σύνολο του. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτό έρχεται εναντίον της δημοκρατίας. Και με τους κανόνες, όμως, της αστικής δημοκρατίας έχουν δικαίωμα οι κοινωνικές ομάδες να αντιπαλέψουν για ανατροπές», σημείωσε η κα Παπαρήγα και επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας:
«Έχετε εύκολη τοποθέτηση. Όσοι είναι αντίθετοι με το δικό σας νόμο, βαφτίζονται συντηρητικοί. Εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι και κοιτάμε μπροστά».
Στη συνέχεια, η κα Παπαρήγα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της αναδιάρθρωσης των σπουδών, χαρακτηρίζοντάς το ως εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, «εξίσου σοβαρό όπως και η κατάργηση της δημόσιας παιδείας», ενώ μίλησε και για συστηματική προσπάθεια που γίνεται επί χρόνια, μέσα από τα κοινοτικά προγράμματα και τους μηχανισμούς, να βγει ένα επιστημονικό προσωπικό πλήρως υποταγμένο και ενσωματωμένο στα γρανάζια της βάρβαρης ιδεολογίας του καπιταλιστικού συστήματος.
Η γγ του ΚΚΕ επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην ΝΔ, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις που ήταν υπέρ της ΕΟΚ, έκανε λόγο για φοβερό φυτώριο σκανδάλων, για τα οποία τα ίδια κόμματα, που στήριξαν αυτό το σύστημα, κάνουν σήμερα κριτική και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί, όλων των πανεπιστημίων, όχι μόνο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
«Ναι θα παλέψουμε. Θα παρεμβάλουμε δυσκολίες, θα αξιοποιήσουμε και τις αντιθέσεις για να μην προωθηθεί ο νόμος αυτός και θα πρωτοστατήσουμε», υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα και παράλληλα αποσαφήνισε ότι για το κόμμα της «είναι άλλο πράγμα οι κουκουλοφόροι κι άλλο το μαχητικό οργανωμένο κοινωνικό, σπουδαστικό, φοιτητικό, πανεπιστημιακό κίνημα».
Τέλος, η κ. Παπαρήγα τάχθηκε κατά της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, υποστηρίζοντας ότι χρόνια μεθοδεύεται αυτή η λύση.
«Και το σπουδαστικό κίνημα έχει ευθύνη αλλά και η πανεπιστημιακή κοινότητα και τα κόμματα, για αυτή την κατάσταση. Εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη. Το καταργείτε με το πρόσχημα τις καταστροφές, που κάνουν είτε άνθρωποι που δεν ξέρουν τι θέλουν, είτε συγκεκριμένοι μηχανισμοί, που θέλουν να δημιουργήσουν ανοχή για κατάργηση», πρόσθεσε η κα Παπαρήγα.
Μιχελάκης: «Η ΝΔ θα επανεξετάσει την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων»
Το πλαίσιο της συναίνεσης στο θέμα του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση προσδιορίζει με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος τονίζει ότι η ΝΔ, όταν γίνει κυβέρνηση, θα επανεξετάσει την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων.
Η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά και με συνέπεια υποστηρίζει τη συναίνεση στα θέματα της Παιδείας αναφέρει στην δήλωσή του ο κ. Μιχελάκης και προσθέτει ότι «στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καταθέσαμε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις και αγωνιστήκαμε στη Βουλή μέχρι την τελευταία ώρα για την υιοθέτησή τους από την κυβέρνηση. Και τελικά το πετύχαμε! Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ».
Ο κ. Μιχελάκης δίνει έμφαση στο θέμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου που ήταν κυρίαρχη θέση του κ. Αντώνη Σαμαρά ενώ υποστηρίζει ότι «η εκλογή των Πρυτανικών Αρχών από τον φυσικό τους χώρο, δηλαδή την ακαδημαϊκή κοινότητα, αποτελούν για μας βασικές θέσεις και δεν τις χαρίζουμε σε κανέναν».
Επιφυλάξεις, ωστόσο, εκφράζει για το θέμα των φοιτητικών παρατάξεων: «Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, η Νέα Δημοκρατία ήταν έτοιμη να δεχτεί την ουσιαστική μείωση της εκπροσώπησής τους μέσα από τους συλλόγους φοιτητών, αλλά όχι την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, πράγμα που ως κυβέρνηση θα επανεξετάσουμε».
Και η ανακοίνωση καταλήγει ότι «η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να πολιτεύεται με υπευθυνότητα και αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου