Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

H OIKONOMIA ΣTHN ΕΛΛΑΔΑ & ΤΟ ΚΟΣΜΟ

ΠΈΜΠΤΗ, 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 2011

Ιδιαίτερα θερμός μήνας, προμηνύεται ο Αύγουστος για την παγκόσμια Οικονομία, καθώς η κρίση χρέους που ξεκίνησε από την Ελλάδα δεν περιορίστηκε με τη συμφωνία για τη νέα διάσωση της χώρας. Αντίθετα, κλιμακώνεται, προελαύνοντας σε Ισπανία-Ιταλία και σε συνδυασμό με την παραμένουσα ανησυχία για την οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ και την ισχύ της ανάπτυξης διεθνώς, κλονίζει τις αγορές.

Ενδεικτικό του φόβου που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών είναι πως η τιμή του χρυσού, που θεωρείται «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους κρίσης, ανήλθε χθες σε νέα επίπεδα ρεκόρ και διαπραγματευόταν ακόμη και στα 1.675,9 δολάρια η ουγγιά.
Παράλληλα, στη Wall Street, ο Dow Jones, μέχρι τουλάχιστον την ώρα έκδοσης του «Ε.Κ.», ήταν στο -0,65% και τις 11.789 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα και πάνω από 1,20%. Αν συνεχιζόταν η αρνητική τάση, θα επρόκειτο για την 9η συνεχή συνεδρίαση με απώλειες, το χειρότερο «σερί» με πτώση του DJ εδώ και 3 χρόνια. Ο Nasdaq είχε πτώση 0,23% και ο S&P 500 ήταν στο -0,61%. Θετική η επίδραση των 114.00 πρόσθετων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο.
Στο -3,76% έκλεισε το ελληνικό Χρηματιστήριο, σε νέα χαμηλά 14 ετών και οριακά πάνω από τις 1.100 μονάδες πλέον (περισσότερες πληροφορίες στη σελ. 7). Ο FTSE στο Λονδίνο υποχωρούσε 2,34%, ο DAX στη Φρανκφούρτη έχανε 2,43% και ο CAC 40 στο Παρίσι ήταν στο -1,98%. Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ είχε απώλειες -1,54% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 ήταν στο -0,93%.
Πτώση 2,11% σημείωσε το Χρηματιστήριο του Τόκιο, στο -2,3% ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας και στο -1,9% ο Hang Seng της Κίνας.
Η άνοδος σε επίπεδα-ρεκόρ του επιτοκίου δανεισμού Ιταλίας-Ισπανίας (πάνω από το 6% για τα 10ετή τους ομόλογα), αλλά και των Γαλλίας-Βελγίου, καταδεικνύει ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν τελείωσε. Κάτι που κλονίζει την εμπιστοσύνη στο ευρώ, το οποίο πάντως ήταν στα 1,43 δολ. χθες, εκμεταλλευόμενο τις πιέσεις που ασκούνται στο αμερικανικό νόμισμα.
Αυτές υφίστανται, καθώς παρότι Moody’s και Fitch ανακοίνωσαν ότι διατηρεί την αξιολόγηση των ΗΠΑ στο ανώτατο «Αaa» και «ΑΑΑ» αντίστοιχα, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης αν η εικόνα της Οικονομίας επιδεινωθεί.
Αλλωστε, μετά το «σίριαλ» για την αύξηση του ορίου του χρέους -το οποίο όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, έκπληξε την αξιοπιστία της χώρας στα μάτια των επενδυτών- μία σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία «αποκαλύπτουν» την αδυναμία των ρυθμών ανάπτυξης.
Ειδικότερα, όσον αφορά στην κρίση χρέους στην ευρωζώνης, όπως έγινε γνωστό χθες, η Ιταλία ζήτησε ευρωπαϊκή πολιτική υποστήριξη, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνάντησης που είχε στο Λουξεμβούργο ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας, Τζούλιο Τρεμόντι με τον πρόεδρο του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αναμενόταν να μιλήσει στα δύο σώματα του ιταλικού Κοινοβουλίου, μετά το πέρας της συνεδρίασης των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων.
Στην Ισπανία, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, δεν αναχώρησε ούτε χθες για τις προγραμματισμένες διακοπές του, καθώς είχε συνάντηση με την υπουργό Οικονομικών Ελένα Σαλγκάδο, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει συνεχείς επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Οπως ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, κατά τη συνάντηση αναλύθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στις χρηματαγορές. Ακόμη, έγινε γνωστό, ότι ο κ. Θαπατέρο, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, στη διάρκεια της οποίας «συμφώνησαν για την αναγκαιότητα να εφαρμοστούν οι συμφωνίες για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας και της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού τις οποίες ενέκριναν οι χώρες της ευρωζώνης το ταχύτερο δυνατόν από τις διάφορες εθνικές κυβερνήσεις».
Με δικό του ανακοινωθέν, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υποστήριξε ότι οι πιέσεις στις αγορές είναι «αδικαιολόγητες», ωστόσο, επανέλαβε ότι επιβάλουν τη γρήγορη εφαρμογή των αποφάσεων.
«WSJ» για Ισπανία
Η «Wall Street Journal» τόνιζε ότι πλέον το «παιχνίδι» δεν είναι στα χέρια της Ισπανίας, μετά και τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο για τις 20 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «καλύτερη ελπίδα» της χώρας, πλέον βρίσκεται στο πρόσωπο του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος με ένα ισχυρό πρόγραμμα προσαρμογής, περικοπών, όπως έκανε ο Κάμερον στην Αγγλία, θα μπορούσε να ηρεμήσει τις αγορές. Στην Ισπανία ωστόσο χρειάζεται και σημαντική επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το πρόβλημα είναι πως οι εκλογές είναι σχεδόν 4 μήνες μακριά και δεν υπάρχουν ενδείξεις ακόμη ότι ο κ. Ραχόι, θα στείλει το μήνυμα που θέλουν οι επενδυτές. Η Ισπανία μπορεί να μην έχει την πολυτέλεια του χρόνου και μέχρι τις πρόωρες εκλογές η τύχη της χώρας μπορεί να έχει αποφασιστεί αλλού, κατέληγε η «WSJ».
«ΝΥΤ» για Ιταλία
Η «Νew York Τimes», επισήμανε ότι πέρα από τα γερμανικά ομόλογα, τα ιταλικά είναι αυτά που έχουν αγοραστεί κυρίως από ευρωπαϊκές τράπεζες. Τόνιζε ότι μία χρεοκοπία της Ιταλίας, θα συγκλόνιζε το χρηματοδοτικό σύστημα της Ευρώπης, καθώς οι 90 μεγαλύτερες τράπεζες της ΕΕ, έχουν στην κατοχή τους 326 δισ. ευρώ σε ονομαστική αξία ιταλικών ομολόγων.
Το ποσό αυτό επισκιάζει τα 90 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους που έχουν οι τράπεζες αυτές και είναι αρκετά μεγαλύτερο από τα 287 δισ. ευρώ, ισπανικού χρέους προς τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ενδεικτικά, η UniCredit κρατά 49 δισ. ευρώ ιταλικού χρέους, η γαλλική BNP Paribas έχει 28 δισ. ευρώ, η HSBC έχει 9,9 δισ. ευρώ και η Barclays 9,4 δισ. ευρώ. Συγκριτικά, οι αμερικανικές τράπεζες κρατούν 14,38 δισ. δολάρια ιταλικού χρέους.
Οι ιταλικές τράπεζες είναι μακράν οι πιο εκτεθειμένες στο χρέος της χώρας τους. Ως συνέπεια της ανησυχίας των αγορών, oι μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας έχουν χάσει σε μέσο όρο πάνω από το μισό της κεφαλαιοποίησής τους, με την Unicredit στο -40% από τα μέσα Φεβρουαρίου, την Intesa Sanpaolo στο -39%, την Banca Popolare di Milano στο -54%, την Banco Popolare SC στο -55% και την Unione di Banche Italiane στο -58%.
Σημειώνεται ότι χθες, σημαντική πτώση τιμής που έφτασε ώς και τα 9% σημείωνε στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, η μετοχή της Societe Generale, μετά την ανακοίνωση της γαλλικής τράπεζας ότι υπέστη μείωση κερδοφορίας, το β’ τρίμηνο του έτους, κατά 31% εξαιτίας και απομειώσεων ενεργητικού ύψους 395 εκατ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα.\ Προχθές και η επίσης γαλλική BNP Paribas, ανακοίνωσε συνολικές απομειώσεις ενεργητικού ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας της ελληνικής κρίσης χρέους.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου