Σε εκρηκτική άνοδο 14,37%, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, οδήγησε το Χρηματιστήριο Αθηνών (πληροφορίες στη σελίδα 4), η χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της συγχώνευσης των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών τραπεζών, Eurobank και Alpha Bank. Μάλιστα, η συμφωνία αυτή χαιρετίσθηκε και από τις ευρωπαϊκές αγορές, που την είδαν ως την πρώτη κίνηση τής επί μακρόν αναμενόμενης σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας που αγωνίζεται να ξεπεράσει την κρίση.
Η συγχώνευση των δύο μεγάλων τραπεζών κατέστη αναγκαία μετά τις επιπτώσεις της κρίσης στην κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος και είναι βεβαίως ιδιαίτερα σημαντικό ότι στο νέο σχήμα θα συμμετέχει και το Κατάρ με κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ (725 εκατ. δολάρια).
Η συμμετοχή του Κατάρ εκτιμάται ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και στις προοπτικές του, ενώ θετικές επιπτώσεις θα υπάρξουν γενικότερα και για την ελληνική οικονομία.
Η συμφωνία διέλυσε, επίσης, τους φόβους ότι οι δύο τράπεζες θα κατέφευγαν στο ταμείο στήριξης του ελληνικού Δημοσίου, κάτι που θα οδηγούσε σε κρατικοποίησή τους.
«Πρόκειται για το πρώτο καλό νέο της ελληνικής οικονομίας μέσα στη χρονιά αυτή», ανέφερε Βρετανός επενδυτής αμοιβαίων κεφαλαίων. «Πρόκειται για πραγματικό μέτρο επίλυσης στον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε.
Ο Βρετανός αναλυτής ανάφερε πως η συμφωνία «ήταν μία κίνηση σταθεροποίησης σε μία εποχή αβεβαιότητας για τις ελληνικές τράπεζες».
«Θα πρέπει να αναμένονται και άλλες τράπεζες να κινηθούν γρήγορα, γιατί η πίεση που δέχονται, ώστε να μην υπαχθούν στη βοήθεια του Δημοσίου, είναι τρομερή», ανέφερε ένας Ελληνας τραπεζίτης.
Υπήρχαν εκτιμήσεις ότι και η Εθνική Τράπεζα, που η Alpha Bank προ μηνών είχε απορρίψει πρότασή της για συγχώνευση, ενδέχεται να κάνει πρόταση προς την Πειραιώς, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους που επικαλείται η «FT». Επίσης, οι κρατικές Αttica Bank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι υποψήφιες για συγχώνευση.
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται από 10 έως 15 δισ. ευρώ σε φρέσκο χρήμα, ως συνέπεια της ανταλλαγής ομολόγων που θα τους στοιχίσουν έως 21% «κούρεμα» («haircut»).
Η συμφωνία όμως ενθαρρύνει ήδη δύο άλλες μεγάλες εταιρείες, όχι από τον τραπεζικό χώρο, αλλά από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τον σκληρό ανταγωνισμό. Πρόκειται για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Vodafone και Wind οι διοικήσεις των οποίων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν αρχίσει κάτω από άκρα μυστικότητα, συζητήσεις το τελευταίο διάστημα με τους μετόχους, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι τίποτα το ανακοινώσιμο.
Η συμφωνία συγχώνευσης με κεφάλαια 150 δισ. ευρώ και με μία παρουσία σε 10 χώρες στην ΝΑ Ευρώπη θα δημιουργήσει μία από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες στην περιοχή και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο.
Ως μέρος της συναλλαγής, ο νέος όμιλος θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση Σχεδίου Ενίσχυσης Κεφαλαίων ύψους περίπου το ισόποσο 3,9 δισ. ευρώ κεφαλαίων. Το σχέδιο περιλαμβάνει: οργανικές πρωτοβουλίες που θα αποφέρουν το ισοδύναμο κεφαλαίων Core Tier 1 άνω των 2,1 δισ. ευρώ , την έκδοση υποχρεωτικά μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ ταυτόχρονα με την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο θα καλυφθεί από την επενδυτική εταιρεία Paramount (Κατάρ), καθώς και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. ευρώ.
Τι είπαν οι επικεφαλής των δύο τραπεζών
Ως ένα «μεγάλο βήμα μπροστά», στην πορεία «εξορθολογισμού του (τραπεζικού) συστήματος», χαρακτήρισε την προωθούμενη συγχώνευση, ο πρόεδρος της Alpha, Γιάννης Κωστόπουλος.
Oπως επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τα στελέχη της Eurobank, αλλά απόντος του κ. Σπύρου Λάτση, «δημιουργούμε τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα. Είναι ένα ‘μεγάλο βήμα μπροστά’, στον εξορθολογισμό του συστήματος. Πάντα λέγαμε ότι το τραπεζικό σύστημα είχε πάρα πολλές τράπεζες».
Οπως σημείωσε ο κ. Κωστόπουλος, «γίνεται μια τράπεζα ευρωπαϊκού μεγέθους, στο νούμερο 22-23 της Ευρώπης», ενώ αναφερόμενος στη συμμετοχή του Κατάρ, είπε ότι είναι «η πρώτη ξένη επένδυση σε αυτόν τον τόπο μετά από πολλά χρόνια» και αυτό «αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα».
«Από όλες τις πλευρές είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα αυτό που ανακοινώνεται σήμερα», υπογράμμισε ο κ. Κωστόπουλος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Eurobank, Τίμος Χριστοδούλου, χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, τη νέα τράπεζα ως «βάση για την ανόρθωση της Οικονομίας όταν βγούμε από την κρίση και αναπτυξιακό μοχλό για την Ελλάδα», ενώ τόνισε ότι η συμμετοχή του Κατάρ θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες Οικονομίες του εξωτερικού. Παράλληλα, δήλωσε ότι το νέο σχήμα «θα αποτελέσει πρότυπο για άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες, ώστε να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε με τον δυναμισμό που χαρακτηρίζει την Ελλάδα».
Ο Δ. Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, σημείωσε πως αποτελεί «κλειδί της επιτυχίας ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα, έχουμε τις ίδιες αρχές, τις ίδιες αξίες στους δύο οργανισμούς» και πρόσθεσε ότι σε όλες τις τραπεζικές εργασίες, η νέα τράπεζα θα είναι κορυφαία στην Ελλάδα. «Εχουμε τον πιο περιζήτητο διεθνή μέτοχο μαζί μας και προσβλέπουμε στα 650 εκατ. ευρώ συνέργειες τα επόμενα τρία χρόνια», τόνισε.
Ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο κ. Κωστόπουλος είπε ότι «οι στρόφιγγες είναι ανοικτές αλλά νερό δεν υπάρχει», αλλά πρόσθεσε ότι «σαφώς θα αλλάξει η τάση με τη νέα τράπεζα».
Ο κ. Νανόπουλος ανέφερε ότι «ευελπιστούμε ο Ελληνας καταθέτης να φέρει τα χρήματά του στη νέα αυτή τράπεζα. Με τα χρήματα αυτά θα συμβάλουμε στην επανεκκίνηση της Οικονομίας διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά».
Τα στελέχη της νέας τράπεζας επισήμαναν ότι θα γίνει εξορθολογισμός του δικτύου καταστημάτων, το κλείσιμό τους όμως δεν αποτελεί αναγκαιότητα. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να περιοριστεί το λειτουργικό κόστος.
Στη νέα τράπεζα η οικογένεια Λάτση θα κατέχει ποσοστό 13%, η πλευρά της οικογένειας Κωστόπουλου ποσοστό 4% και η εταιρεία «Paramount Services Holding Limited» 17%.
Η συγχώνευση θα γίνει στη βάση σχέσης ανταλλαγής επτά μετοχών της Eurobank προς πέντε της Alpha Bank.
Αποφασίστηκε, επίσης ότι πρόεδρος του ΔΣ του νέου τραπεζικού σχήματος που θα προκύψει από τη συγχώνευσή της θα είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος και διευθύνοντες σύμβουλοι οι Δ. Μαντζούνης (Αlpha), Ν. Νανόπουλος (Eurobank).
Το όνομα της νέας τράπεζας θα είναι Alpha Eurobank και θα φέρει τα χρώματα της Alpha Βank.
Στη σχετική κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με βάση την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής, η pro forma μετοχική σύνθεση του νέου ομίλου θα αποτελείται κατά 57,5% από μετόχους της Alpha Bank και κατά 42,5% από μετόχους της Eurobank EFG.
Η συγχώνευση της Eurobank EFG και της Alpha Bank θα υλοποιηθεί διά απορροφήσεως της πρώτης από τη δεύτερη. Η διαδικασία της συγχώνευσης αναμένεται να περατωθεί έως το τέλος του έτους, μετά από έγκριση των εκτάκτων γενικών συνελεύσεων των τραπεζών καθώς και τις απαιτούμενες εγκρίσεις των αρμόδιων εποπτικών αρχών.
Ο νέος όμιλος αναμένεται να αξιοποιήσει ετήσιες συνέργειες ύψους 650 εκατ. ευρώ προ φόρων κατ’ έτος, οι οποίες περιλαμβάνουν συνέργειες λειτουργικού κόστους και κόστος χρήματος ύψους 560 εκατ. ευρώ και συνέργειες εσόδων ύψους 90 εκατ. ευρώ. Το πλήρες όφελος των συνεργειών αναμένεται να προκύψει σε βάθος τριών ετών από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. Το εφάπαξ κόστος αναδιάρθρωσης για την επίτευξη των συνεργειών εκτιμάται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ - «ΑΠΕ-ΜΠΕ», «Financial Times»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου