Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2011 «Η τρόικα τέρμα για την Ελλάδα», είναι το μήνυμα της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), που πραγματοποιώντας την απειλή της άρχισε από χθες τις καταλήψεις υπουργείων. Μάλιστα, αυτοί στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούσαν να εμποδίσουν τους επικεφαλής της τρόικας να συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, δηλώνοντας ότι θα παραμείνουν εκεί επί 48 ώρες.
Και μπορεί βεβαίως ο Ευάγγελος Βενιζέλος να είχε μία πρώτη συνάντηση με την τρόικα σε άλλο κτίριο (βλέπε διπλανό θέμα), αλλά οι καταληψίες ήδη εμπόδισαν σε δύο άτομα από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, που βρίσκεται από μέρες στην Αθήνα και κάνει ελέγχους, να ανέβουν στο υπουργείο.
Οπως ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ, καταλήψεις ήδη πραγματοποιούνται στα υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στα υπόλοιπα υπουργεία οι εργαζόμενοι έκαναν συνελεύσεις, με αντικείμενο τη λήψη απόφασης σχετικά με την πραγματοποίηση καταλήψεων, ενώ νωρίς το βράδυ έγινε συλλαλητήριο και πορεία προς τη Βουλή. Παράλληλα, στο Σύνταγμα, οι δημοσιογράφοι στα κρατικά ΜΜΕ και ενώσεις εργαζομένων του Δημοσίου από τους οποίους ξεκινά η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, οργάνωσαν συναυλία με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών.
Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της «WSJ», ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει και πάλι στην Αθήνα με την έλευση της τρόικας, καθώς ο κόσμος έχει πειστεί ότι κάθε φορά που φτάνει εκεί μεγαλώνει ο πόνος για τους πολίτες.
Η αμερικανική εφημερίδα κάνει, μάλιστα, ειδική μνεία στους εξαγριωμένους δημοσίους υπαλλήλους που «μπλόκαραν» χθες το υπουργείο Οικονομικών, θεωρώντας ότι θα εμποδίσουν τη συνάντηση του Υπουργού με την τρόικα.
Καθημερινές, σχεδόν, είναι οι διαδηλώσεις και οι απεργίες, επισημαίνει το δημοσίευμα, τονίζοντας πως «δε είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος το γιατί. Μετά τις περικοπές στους μισθούς πέρυσι, νέοι φόροι στα ακίνητα και λιγότερα εισοδήματα χτυπούν με βία τα νοικοκυριά. Ενώ 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να φύγουν μέχρι το 2015, το ένα τρίτο μέχρι το τέλος του 2011. Συντάξεις πάνω από 1200 ευρώ έχουν πετσοκοπεί κατά 20% και αυτών που είναι κάτω των 55 χρόνων κατά 40%. Οι επιχορηγήσεις στα κρατικά ιδρύματα εξανεμίζονται όπως και οι δαπάνες. Για τέταρτη χρονιά σε ύφεση τα νοικοκυριά στερούνται χρημάτων και οι έμποροι κλείνουν τα καταστήματά τους, Οι ιδιοκτήτες ακινήτων παραπονούνται ότι οι ένοικοι δεν τους πληρώνουν το ενοίκιο και κάποια νοσοκομεία δεν μπορούν να πληρώσουν τις εταιρείες φαρμάκων.
Σε αυτό το κλίμα, που τόσο καλά περιγράφεται στο δημοσίευμα της «WSJ», χθες η ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι «οι καταλήψεις πραγματοποιούνται σήμερα που επανέρχεται η τρόικα στη χώρα μας και μπροστά στα νέα βάρβαρα μέτρα που αποφασίστηκαν και αποφασίζονται για παραπέρα μείωση εισοδημάτων, το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο, τα νέα φορολογικά χαράτσια και μαζικές απολύσεις ακόμα και από το στενό δημόσιο τομέα».
Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Οδυσσέας Δριβάλας, μιλώντας στο «ΑΠΕ-ΜΠΕ», έκανε λόγο για «σκληρότητα των αντιλαϊκών μέτρων» και πρόβλεψε μαζικότητα των κινητοποιήσεων μέχρι την «ανατροπή αυτής της πολιτικής». Παράλληλα, διαβεβαίωσε, ότι όλες οι καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν ειρηνικά και με τη μέριμνα των εργαζομένων για τη διασφάλιση των κτιρίων.
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι υπάλληλοι είχαν κατάληψη από προχθές και χθες, μαζί με τους συναδέλφους τους του υπουργείου Ανάπτυξης, έκλεισαν για λίγη ώρα συμβολικά, την Λεωφόρο Μεσογείων.
Ενδεικτική είναι και η δήλωση του γραμματέα της ΠΑΣΚΕ (σ.σ. πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ), Γιώργου Κατσιγιάννη, που αναφέρθηκε στην αγωνιστική συλλογικότητα των εργαζομένων. «Εδώ δεν υπάρχουν χρώματα και παρατάξεις. Διαγράφονται και απαξιώνονται συνολικά αγώνες, δικαιώματα. Διακυβεύεται η επιβίωση και διαμορφώνονται συνθήκες τρομακτικά άγνωστες», τόνισε ο κ. Κατσιγιάννης.
Να σημειωθεί ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν εικοσιτετράωρες απεργίες στις 5 και 19 Οκτωβρίου.δηλώνουν θα παραμείνουν εκεί επί 48 ώρες. Ηδη εμπόδισαν σε δύο άτομα από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται από μέρες στην Αθήνα να ανέβει στο Υπουργείο. Ωστόσο καταλήψεις γίνονται στα περισσότερα υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, στην Αθήνα, από συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες και Συλλόγους εργαζομένων, σε ένδειξη αντίδρασης στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.
«Η τρόικα τέρμα για την Ελλάδα» είναι το μήνυμα της ΑΔΕΔΥ και ανακοίνωσε ότι καταλήψεις ήδη πραγματοποιούνται στα υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας , Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γεωργίας.
Στα υπόλοιπα υπουργεία οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν συνελεύσεις, με αντικείμενο τη λήψη απόφασης σχετικά με την πραγματοποίηση καταλήψεων.
Οπως υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ, «οι καταλήψεις πραγματοποιούνται σήμερα που επανέρχεται η τρόικα στη χώρα μας και μπροστά στα νέα βάρβαρα μέτρα που αποφασίστηκαν και αποφασίζονται για παραπέρα μείωση εισοδημάτων, το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, τα νέα φορολογικά χαράτσια και μαζικές απολύσεις ακόμα και από το στενό δημόσιο τομέα».
Στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Στο μεταξύ, εφόσον υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, τότε θα συνέλθει έκτακτο Eurogroup εντός του Οκτωβρίου και η 6η δόση θα εκταμιευθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.
Οπως έχει δηλώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπάρχει ήδη τηλεφωνική συμφωνία για τα μεγέθη του τρέχοντος έτους και του 2012 και πρέπει να επανεξεταστούν τα μεγέθη του 2013- 2014, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.
Στο «τραπέζι» των συζητήσεων με την τρόικα, αναμένεται, πάντως, να τεθούν, εκτός των πρόσφατων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση (ειδικό τέλος στα ακίνητα, μείωση αφορολόγητου ορίου, κ.λπ.), η εργασιακή εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, καθώς και το νέο φορολογικό σύστημα (αλλαγές στους συντελεστές, περικοπή φοροαπαλλαγών, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής, κ.λπ.).
Σημειώνεται ότι σχετικές συζητήσεις διεξήχθησαν πριν από λίγες ημέρες στην Ουάσινγκτον, μεταξύ του κ. Βενιζέλου και των θεσμικών οργάνων των δανειστών μας, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ.
Ωστόσο εμπλοκή σημειώνεται στο θέμα της εφεδρείας, καθώς ανέκρουσεν πρύμναν ο υπουργός Οικονομικών στο θέμα της διάταξης για την εργασιακή εφεδρεία και αποσύρθηκε ακόμα και από τη σημερινή σύσκεψη του υπυοργικού συμβουλίου, λόγω εντόνων αντιδράσεων από άλλους υπουργούς και συνταγματικών κωλυμάτων.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες το ΥΠΟΙΚ αναπροσαρμόζει τα πάντα καθώς στο στενό Δημόσιο η διάταξη προσκρούει στο Σύνταγμα όπου ορίζεται η μονιμότητα. Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με τις πιέσεις της τρόικας για την εκταμίευση της έκτης δόσης και την αβεβαιότητα που επικρατεί ξανά στην Ευρώπη σχετικά με την ενεργοποίηση του EFSF δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο αναμένεται να προκαλέσει πανικό στα χρηματιστήρια και να ανοίξει νέο κύκλο αβεβαιότητας.
Επί του θέματος της εργασιακής εφεδρίας πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια της σύσκεψης αναφέρθηκε από υπουργούς ότι υπάρχουν αξεπέραστα συνταγματικά προβλήματα, ειδικά για την εφαρμογή του μέτρου στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς προσκρούει στις διατάξεις περί μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ από ανώτερα στελέχη του υπουργείου Μεταφορών γίνεται πλέον λόγος για σενάρια «εφεδροποίησης» μόνο του 3% του προσωπικού των συγκοινωνιών - και όχι του 10%, όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση.
Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε προθεσμία για να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα το θέμα της επέκτασης της εργασιακής εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα. Η διαπραγμάτευση αυτή ενδέχεται να γίνει ακόμη και σήμερα, στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας.
Αν η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί, το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί πιθανότατα την προσεχή Κυριακή ή τη Δευτέρα.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ