Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Βενιζέλος: «Θα μειωθεί το έλλειμμα, με όποιο κόστος»

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2011
Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε μετά τη συνάντηση Βενιζέλου - Λαγκάρντ ότι «συζήτησαν τους όρους κάτω από τους οποίους η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα για την πέμπτη επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος σταθερότητα».
Πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στην Ουάσιγκτον. Συζήτησαν τους όρους κάτω από τους οποίους η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα για την πέμπτη επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος σταθερότητα».
Σε δηλώσεις στο περιθώριο της τελευταίας μέρας των εργασιών της ετήσιας συνέλευσης των μελών του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι αν οι Έλληνες δεν θέλουν τη συμβουλή μας, όπως είπε, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτούς.
Ο κ. Βενιζέλος, πριν τη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ, συναντήθηκε με το γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, με τον οποίο συζήτησε κυρίως την εφαρμογή της συμφωνίας της 21η Ιουλίου.
Έξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε σήμερα στην Ουάσινγκτον ότι η χώρα του θα συνεχίσει να μειώνει το δημοσιονομικό έλλειμμά της, «όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος».
«Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος» ανέφερε ο κ.Βενιζέλος, απευθυνόμενος στην ετήσια συνέλευση του Διεθνούς Χρηματο-πιστωτικού Ινστιτούτου (IIF).
Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι το εξιλαστήριο θύμα της ευρωζώνης, ή της διεθνούς οικονομίας. Είναι η Ελλάδα μια ιστορική χώρα, μια περήφανη χώρα, με πολίτες που υποβάλλονται σε πολλές θυσίες, για να σώσουν την πατρίδα τους, αλλά και να την δουν να αποκαθίσταται». Επισήμανε συγχρόνως : «δεν νομίζω ότι σε διεθνές επίπεδο μπορεί κανένας να βρει πολλά παραδείγματα τόσο ταχέων προσπαθειών, για δημοσιονομική επανεξισορρόπηση. Ομως, όπως το γνωρίζετε, αυτό συνοδεύεται με ένα πολιτικό και κοινωνικό κόστος πολύ υψηλό». Επισήμανε επίσης: «Το σπουδαίο, για εμάς, είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος. Ομιλώ τώρα με την ιδιότητα του τέως υπουργού Αμυνας: είναι απολύτως αναγκαίο να κερδηθεί ο πόλεμος αυτός».
Ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, μιλώντας στο γεύμα του ΔΝΤ με θέμα «Σπάζοντας το φαύλο κύκλο», αναφέρθηκε εκτενώς στις αιτίες και στις προεκτάσεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης, παρουσιάζοντας τις προσπάθειες και τις ενέργειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση.
Από τις έως τώρα επαφές του ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί μπορεί να διακρίνει κανείς δια γυμνού οφθαλμού την θετική επιρροή που έχουν ασκήσει οι τελευταίες δύσκολες αποφάσεις της Ελλάδας, με στόχο να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 και 2012 και να προωθηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου η Ελλάδα να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία και ανεξαρτησία και να επανέλθει στις αγορές ανακτώντας τη θέση της μέσα στον ευρωπαϊκό και τον διεθνή καταμερισμό.
Όμως προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να υπάρχει κλίμα εσωτερικής σταθερότητας, συναίνεσης και συμμετοχής στην Ελλάδα, τώρα που πρέπει να γίνει η τελική και δύσκολη προσπάθεια για την επάνοδο της χώρας σε μία ασφαλή και φυσιολογική κατάσταση από δημοσιονομικής και οικονομικής πλευράς.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε - μεταξύ άλλων - με τον Υπουργό Οικονομικών της Ινδίας, τον Διοικητή της Τράπεζας της Κίνας και τον Πρόεδρο της Deutsche Bank κ. Τζόζεφ Άκερμαν. Επίσης συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας με τους επικεφαλής 15 μεγάλων τραπεζών με τους οποίους συζήτησε για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις προοπτικές τα ελληνικής οικονομίας καθώς και για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα στήριξης, στο πλαίσιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε χθες και με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Ρόμπερτ Χόρματς. Μετά τις χθεσινές επαφές είχε δηλώσει ότι «προκύπτει ένα μήνυμα το οποίο είναι πολύ καθαρό: Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα μέρος του ευρώ, μέλος της ευρωζώνης».
Στο μεταξύ, η κ. Λαγκάρντ, μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου, δεν θέλησε να αναφερθεί στην πιθανότητα «αλλαγής στρατηγικής» στην ευρωζώνη, όσο αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν κάνει κανένα καλό η διάδοση φημών. Δεν δημιουργεί τη σταθερότητα (της διεθνούς οικονομίας), την οποία έχει ως ρόλο του το ΔΝΤ».
Δήλωση για δημοσιεύματα
Κακής ποιότητας παραπολιτική νουβέλα χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τα σενάρια που δημοσιεύονται σε κυριακάτικες εφημερίδες για τη διαχείριση του ελληνικού δημοσίου χρέους και τα οποία βασίζονται σε σχετικές φημολογίες. Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι «προφανώς οι συντάκτες τους δεν αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρά και επικίνδυνα είναι τα πράγματα για τη χώρα».
Σε δήλωση του από την την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται, την οποία διένειμε το γραφείο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι «παρά την κατηγορηματική μου δήλωση της Παρασκευής, σε σχέση με διάφορα σενάρια για τη διαχείριση του ελληνικού δημοσίου χρέους, παρά το ότι βασική θέση της ελληνικής Κυβέρνησης είναι η ανάγκη πλήρους και άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και παρά το γεγονός ότι αυτή τη θέση παρουσιάζω σε όλες μου τις συναντήσεις και ομιλίες στην Ουάσιγκτον, στα κυριακάτικα ελληνικά φύλλα επαναλαμβάνονται τα σενάρια και μάλιστα ως προερχόμενα από την ελληνική Κυβέρνηση και όχι ως φήμες που προέρχονται από άλλες πηγές και αναπαράγονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσθέτει ότι «υπάρχουν δημοσιεύματα που μετατρέπουν αυτές τις φήμες σε κακής ποιότητας παραπολιτική νουβέλα» και καταλήγει: «Επαναλαμβάνω, συνεπώς, τις προηγούμενες δηλώσεις μου της Παρασκευής 23.09 και του Σαββάτου 24.09.2011 που αποτυπώνουν, με απόλυτη καθαρότητα και σαφήνεια, τις ελληνικές θέσεις».

«Η τρόικα επιστρέφει, η έκτη δόση εκταμιεύεται»
«Η τρόικα επιστρέφει, η έκτη δόση εκταμιεύεται και εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ιουλίου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αναφερόμενος στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στις σημερινές επαφές του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου γίνεται μέσα σε συνθήκες μεγάλης ρευστότητας στη διεθνή οικονομία και κυρίως εν μέσω αβεβαιότητας σε σχέση με την πορεία της Ευρωζώνης. Αυτή η κατάσταση είναι απολύτως αδικαιολόγητη», τόνισε χαρακτηριστικά και, όπως είπε, «δεν εναρμονίζεται με την ισχύ του ευρώ και με την οικονομική δύναμη των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης».
Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «για την Ελλάδα, αυτά είναι αρνητικά συμφραζόμενα, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθούν. Αυτή την προσπάθεια κάνουμε εδώ, στο πλαίσιο της Συνόδου, με μια σειρά από συναντήσεις για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να σταλούν τα μηνύματα που ανταποκρίνονται στις δυνατότητες που έχουμε και ως Ευρωζώνη και ως Ελλάδα. Και νομίζω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Θέλει, όμως, υπομονή, επιμονή, σύστημα, εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή».
Για τις μέχρι τώρα συναντήσεις που είχε στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΔΝΤ, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «από τις συναντήσεις που είχα εδώ με πολλούς ομολόγους μου, από τη νέα συνάντηση που είχα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε, από τις συναντήσεις που είχα με τον Ιταλό, τον Γάλλο, τον Βέλγο συνάδελφό μου, με ομολόγους μου από χώρες εκτός Ευρώπης, από τη συζήτηση που είχα με τον κ. Ντράγκι, το νέο Πρόεδρο της ΕΚΤ, προκύπτει ένα μήνυμα το οποίο είναι πολύ καθαρό: Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα μέρος του ευρώ, μέλος της Ευρωζώνης».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι «τώρα που η Ελλάδα παίρνει πολύ σημαντικές, σκληρές αποφάσεις, τώρα που ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε νέες θυσίες πολύ σημαντικές, ανακτάμε ένα μέρος της αξιοπιστίας μας, δίνουμε απάντηση στα αρνητικά στερεότυπα που κυκλοφορούν διεθνώς για την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό. Άρα, υπάρχει μια σειρά γεγονότων που ακολουθείται: Η τρόικα επιστρέφει, η έκτη δόση εκταμιεύεται, εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ιουλίου, έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα πραγματικά βιώσιμο μακροπροθέσμως ελληνικό δημόσιο χρέος, μέσα από την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Αυτό το σχέδιο είναι καθαρό και υφίσταται. Εμείς πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε κανείς να μην μπορεί να αποδώσει σε εμάς ευθύνη».
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η περίοδος είναι κρίσιμη, γνωρίζουν ότι οι θυσίες, οι αδικίες, οι πιέσεις είναι το κόστος που πληρώνουμε για λάθη του παρελθόντος για τα οποία ευθύνονται πρωτίστως οι κυβερνήσεις και ο πολιτικός κόσμος. Υπάρχει, όμως, κι ένα διαρθρωτικό πρόβλημα της χώρας, υπάρχει ένα πρόβλημα παραοικονομίας, φοροδιαφυγής, κρατισμού, ένα πρόβλημα μη ανταγωνιστικότητας. Αυτό τώρα πρέπει να λυθεί προς όφελος των παιδιών μας, προς όφελος των επόμενων γενεών. Αυτό είναι κατανοητό. Αυτά που κάναμε τις τελευταίες εβδομάδες έχουν στείλει ένα πάρα πολύ ισχυρό μήνυμα διεθνώς».
Μιλώντας για το αυριανό πρόγραμμα των συναντήσεών του σημείωσε ότι θα έχει «μια πληρέστερη εικόνα», γιατί θα συναντηθεί με τα στελέχη της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF), θα μιλήσει στη γενική της συνέλευση και «θα έχουμε νομίζω και μία πολύ ουσιώδη συνάντηση και με την κ. Λαγκάρντ», όπως είπε, καθώς «και με το επιτελείο του ΔΝΤ, ενώ εκκρεμούν οι συναντήσεις μου με τον κ. Τρισέ και τον κ. Ρεν πάλι εδώ στην Ουάσιγκτον».
Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι απ' όλες αυτές τις συναντήσεις «θα μπει ένα τέλος στις Κασσάνδρες» που βλέπουν την Ελλάδα να πτωχεύει, ο κ. Βενιζέλος έδωσε την ακόλουθη απάντηση: «Αν δείτε προσεκτικά τις δηλώσεις όλων των αρμοδίων και υπευθύνων εκπροσώπων της Ευρωζώνης και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα δείτε ότι υπάρχουν δύο σταθερά μηνύματα: Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα στο ευρώ και η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να πτωχεύσει, γιατί αυτό θα είναι καταστροφικό για την Ευρωζώνη, αλλά και για πολλές άλλες χώρες και πέραν της Ευρωζώνης. Αυτό το αντιλαμβάνεται πολύ καλά και η αμερικανική κυβέρνηση, με τους εκπροσώπους της οποίας πάλι συναντήθηκα εδώ -με τους υφυπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών, γιατί είχα δει πολύ πρόσφατα και την κ. Κλίντον και τον κ. Γκάιτνερ.
Άρα, αυτά τα δύο μηνύματα είναι οι σιδηροτροχιές πάνω στις οποίες πρέπει να βαδίσουμε και βαδίζουμε ως χώρα, ως οικονομία, ως έθνος».

Συνάντηση με Σόιμπλε
Η Ελλάδα θα καλύψει τις υποχρεώσεις της, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια της αποψινής συνάντησής τους στην Ουάσιγκτον.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «εμείς ακολουθούμε τον σκληρό δρόμο των μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αυτό γίνεται απ' όλους κατανοητό».
Από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη».
Οι συναντήσεις που έχει ο κ. Βενιζέλος στην αμερικανική πρωτεύουσα, στο περιθώριο των ετήσιων συνόδων στην Ουάσιγκτον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, θεωρούνται κρίσιμες και καθοριστικές. Οι συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών έχουν ως κύρια θέματα την υλοποίηση της συμφωνίας της 21 Ιουλίου, την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Εκτός από τον Β. Σόιμπλε, αναμένεται να συναντηθεί με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ -αύριο το βράδυ θα έχει συνάντηση με την διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ- και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, κατά τη διάρκεια των σημερινών συζητήσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών των κρατών μελών του ΔΝΤ διαπιστώθηκαν «έντονες διαφορές» για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Οι Αμερικανοί ζήτησαν από τους Ευρωπαίους «αποφασιστικότερες» και «πιο ξεκάθαρες» κινήσεις, οι αντιπρόσωποι χωρών μελών της Ευρωζώνης επιχείρησαν «να υπερασπιστούν» τις επιλογές τους και εκπρόσωποι των αναδυόμενων αγορών «τοποθετήθηκαν ουδέτερα», διαπιστώνοντας «μεγάλες αδυναμίες» στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «χάσμα απόψεων» και με την Ουάσιγκτον να δείχνει ανησυχία μπροστά στην «αδυναμία» της Ευρώπης, ενώ φοβάται «νέα ύφεση» στην αμερικανική οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να παρθούν νέα μέτρα, ώστε «να αποφευχθεί μια σοβαρότερη διάδοση της κρίσης».

Πηγή: Καθημερινή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου