Σε απόγνωση έχουν περιέλθει άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι και μικροί επιχειρηματίες μετά την εξαγγελία για την επιβολή του νέου τέλους στα ακίνητα. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του μέτρου που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο από διάφορες κοινωνικές ομάδες προτροπές για μη πληρωμή του «χαρατσιού», ενώ προχθές πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα για τον ίδιο λόγο συγκέντρωση, στην οποία η Αστυνομία χρησιμοποίησε γκλομπ και έριξε χημικά.
Παράλληλα, έκδηλη είναι η ανησυχία σε στελέχη και εργαζόμενους στη ΔΕΗ μπροστά στο ενδεχόμενο να αυξηθούν κι άλλο τα ήδη υπέρογκα «φέσια» των καταναλωτών στον οργανισμό, καθώς η είσπραξη του τέλους θα γίνει μέσω των λογαριασμών για το ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι η επιχείρηση οδηγείται σε αδιέξοδο, καθώς πάρα πολλοί καταναλωτές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο μαζί με το ρεύμα, γεγονός που θα διογκώσει τις ανείσπρακτες οφειλές και τις διακοπές παροχών στα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο οργανισμός, το πρώτο επτάμηνο του 2011 σε σχέση με πέρσι, το συνολικό χρέος των νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 209 εκατ. ευρώ ήτοι 45% ενώ το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση της αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών.
Οι συνδικαλιστές της εταιρείας τονίζουν, βασιζόμενοι σε μελέτες, ότι οι «αδύναμοι οικονομικά» που στο άμεσο μέλλον δεν θα είναι σε θέση να πληρώνουν, ξεπερνούν τις 300.000 και ως τώρα εξασφάλιζαν από τη ΔΕΗ διευκολύνσεις που εγκρίνονταν με απλές διαδικασίες.
Εξάλλου, μετά την ανακοίνωση του νέου τέλους για τα ακίνητα, παρατηρήθηκε συρροή εκατοντάδων πολιτών στην επιχείρηση με αίτημα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, προκειμένου να μην τους επιβληθεί το «χαράτσι». Ωστόσο με χθεσινή ανακοίνωση του οργανισμού αποσαφηνίστηκε ότι όσοι διέκοψαν την παροχή ρεύματος μετά την 17η Σεπτεμβρίου καλούνται να πληρώσουν κανονικά το φόρο.
Η εντύπωση της ανέχειας ήταν ένα από τα στοιχεία που κυριάρχησαν στην προχθεσινή συγκέντρωση του Συντάγματος, μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα των δακρυγόνων και τις λεκτικές αντιπαραθέσεις με τα ΜΑΤ. Η αδυναμία και η απροθυμία πληρωμής των φόρων ήταν γραμμένη τόσο στα πανό όσο και στις εκφράσεις και τα λόγια των διαδηλωτών.
«Εχω χάσει από πέρσι την προηγουμένη δουλειά μου ως στέλεχος σε μεγάλη πολυεθνική και τώρα εργάζομαι υπάλληλος σε σούπερμαρκετ με 650 ευρώ το μήνα. Υπολογίζω ότι θα πρέπει να πληρώσω πάνω από 1.000 ευρώ για ένα σπίτι 120 τ.μ. που κληρονόμησα και ένα άλλο που έχω στον τόπο καταγωγής μου. Εχω κάτι οικονομίες αλλά δεν γίνεται να τις δώσω κι αυτές στο κράτος, γιατί σε λίγο δεν θα έχω να φάω», είπε ο Ραφαήλ, ο οποίος είναι διαζευγμένος και έχει ένα παιδί 7 ετών.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυτό το ανάλγητο κράτος, το οποίο έχω χρυσοπληρώσει τόσα χρόνια ως συνεπής φορολογούμενος, σε λίγο θα έλθει να δημεύσει τα ακίνητά μας. Αυτή η αδηφαγία δεν θα σταματήσει μέχρι να μας πάρουν ό,τι έχουμε. Γι’ αυτό πρέπει να πούμε όχι τώρα. Να υψώσουμε έναν τοίχο και να τους πούμε ‘ως εδώ’.
Δίπλα του ο φίλος του, ο Γιάννης, υπερθεματίζει: «Για πολλούς δεν είναι ότι δεν θέλουν να πληρώσουν, είναι ότι απλά δεν έχουν. Πώς να πληρώσουν για κάτι που δεν μπορούν; Zητάνε από τους ανέργους, ένας εκ των οποίων είμαι κι εγώ, να πληρώσουν κανονικά, αλλιώς θα τους κόψουν το ρεύμα. Σε ποια κοινωνία υπάρχουν τέτοιοι κανόνες; Mόνο στη ζούγκλα και στη δική μας».
Ση συνέχεια ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν οι λύσεις για την κρίση χρέους της Ελλάδας. «Εάν πάρουν το 5% της περιουσίας όσων έχουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ ή εάν απαλλοτριώσουν την περιουσία όσων έχουν κατακλέψει το Δημόσιο τόσα χρόνια, τα οικονομικό όφελος θα είναι τεράστιο. Oμως, εδώ γίνεται το αντίθετο. Οι έχοντες και οι κλέφτες μένουν στο απυρόβλητο, ενώ το φίδι από την τρύπα πρέπει να το βγάλει ο φτωχός κόσμος που είναι εξαθλιωμένος από αυτά τα μέτρα».
H κ. Ευγενία, συνταξιούχος, βρισκόταν στη γωνία της Γεωργίου Α’, διαμαρτυρόμενη στους αστυνομικούς για τη χρήση βίας. «Εάν ήμασταν 100.000 σήμερα δεν θα τολμούσαν να χτυπήσουν κανέναν», είπε και συνέχισε: «Τα μέτρα αυτά δεν έχουν κανένα νόημα και παράλληλα καταρρακώνουν τους φτωχούς ανθρώπους, που παλεύουν για να επιβιώσουν. Νομίζω ότι εάν υπήρχε φως στην άκρη του τούνελ, ότι δηλαδή θα σταματούσαν εκεί και μετά θα μπαίναμε σε τροχιά ανάπτυξης, δεν θα διαδηλώναμε σήμερα. Ωστόσο, όλοι ξέρουμε ότι θα έλθουν κι άλλα χαράτσια γρήγορα, γι’ αυτό πρέπει να μην πληρώσουμε. Δούλευα 35 χρόνια με πολύ ιδρώτα και τώρα μου κόβουν τη σύνταξη 50%. Πώς θα πληρώσω τα 1.500 ευρώ που μου ζητάνε;>>
Πηγή: Ε.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου