Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Υποβάθμιση τριών μεγάλων αμερικανικών τραπεζών από Moody’s

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, 2011

Η υποβάθμιση των αμερικανικών τραπεζών, Bank of America, Citigroup και Wells Fargo, από τον Moody’s, ήρθε να προστεθεί στα «κακά μαντάτα» για την παγκόσμια οικονομία, το απόγευμα της Τετάρτης, μαζί με τις δηλώσεις του προέδρου της Fed.

Και όπως έδειξε η έντονα καθοδική κίνηση των τραπεζικών μετοχών χθες ανά τον Κόσμο (περισσότερες πληροφορίες στη σελ. 14), το χρηματοοικονομικό σύστημα, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών.
Εξάλλου, λίγες ώρες μετά τις αμερικανικές τράπεζες, υποβαθμίστηκαν και 7 ιταλικές, από τον Standard & Poor’s στον απόηχο της υποβάθμισης της ιταλικής οικονομίας. Ηδη έχουν υποβαθμιστεί δύο γαλλικές από τον Moody’s και όσον αφορά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αυτό, σύμφωνα με άρθρο του «Economist», προκαλεί «συμπόνοια».
Επίσης, ο Fitch έχει προειδοποιήσει τις γερμανικές τράπεζες με υποβάθμιση, αν δεν δοθεί τέλος στην κρίση χρέους και το ΔΝΤ, έκανε γνωστό πώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες, θα χρειαστούν ώς και 200 δισ. ευρώ για να καλύψουν πιθανές απώλειες από την έκθεσή τους σε κρατικό χρέος της ΕΕ.
Ειδικότερα, σχετικά με τις ΗΠΑ, o Moody’s υποβάθμισε τις Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, αναφέροντας ότι «το πρόβλημα μετάδοσης της κρίσης οξύνεται και η αμερικανική κυβέρνηση είναι πιθανότερο να αφήσει μια μεγάλη τράπεζα να καταρρεύσει τώρα, παρά όσο ήταν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης».
Ο Οίκος υποβάθμισε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Citigroup, σε «Prime-2» από «Prime-1», ενώ επιβεβαιώθηκε η μακροχρόνια σε «Α3». Παράλληλα, διατήρησε σταθερή την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Wells Fargo στο «A3» και υποβάθμισε τη βραχυπρόθεσμη σε «Prime-2» από «Prime-1».
Οσον αφορά στη Bank of America, υποβαθμίστηκε σε «Prime-2» από «Prime-1» για τη βραχυπρόθεσμη και σε «Baa1» από «A2» τη μακροπρόθεσμη. Τη μεγαλύτερη μείωση από τις άλλες τράπεζες, κατά δύο μονάδες και μόλις τρεις βαθμίδες πάνω από το επίπεδο «junk».
Η Bank of America, έλαβε βοήθεια 45 δισ. δολαρίων, εμφάνισε όμως ζημίες κατά τα τρία από τα τέσσερα τρίμηνα έως τις 30 Ιουνίου 2011.
Η Wells Fargo αποπλήρωσε βοήθεια 25 δισ. δολαρίων που είχε λάβει από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ κατάφερε να αυξήσει τα αποθεματικά της ώστε να καλύπτει τις νέες προϋποθέσεις κεφαλαιακής επάρκειας που θέσπισαν οι αμερικανικές Αρχές.
Η Citigroup, εμφάνισε ζημιές 29,3 δισ. δολαρίων εξαιτίας της έκθεσής της στη subprime market και έλαβε αρωγή 45 δισ. δολαρίων. Επειτα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, που έκανε, η τράπεζα επέστρεψε στην κερδοφορία. Λίγες ώρες μετά την υποβάθμιση των αμερικανικών τραπεζών, ο S&P, ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει τις ιταλικές Mediobanca, Intesa Sanpaolo, Banca Imi, Cassa Risparmio Bologna, Biis και Bnl, από την κατηγορία «A+» σε «Α».
Και οι επενδυτές, έχοντας ακόμη νωπές μνήμες από την υποβάθμιση των γαλλικών Credit Agricole και Societe Generale από τον Moody’s, διάβασαν χθες στη «FT» ότι η BNP Paribas που «γλύτωσε» την υποβάθμιση και ανακοίνωσε μεγάλες περικοπές- αναζητεί αραβικά κεφάλαια.
Το σχέδιο της τράπεζας βρίσκεται σε ένα αρχικό στάδιο και δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειές του, αλλά οι πηγές που επικαλείται η «FT», εκτιμούν ότι το ύψος του φθάνει τα 2 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco, Mοχάμεντ Ελ-Εριάν, με άρθρο γνώμης στην «A-List» της «FT», εκτιμούσε ότι οι γαλλικές τράπεζες, μπορούν να παίξουν αρνητικό ρόλο στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Τέλος, όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, χαρακτηριστικό είναι άρθρο του «Economist»:
Στην Αμερική και την Ευρώπη, η ιδέα των ‘κακών’ τραπεζών είναι εμπεδωμένη. Η Ελλάδα σε αυτό, όπως και σε πολλά άλλα αποτελεί στατιστικό έκτοπο, καθώς είναι δύσκολο να μιλήσεις με τις τράπεζες και να μην φύγεις αισθανόμενος λύπηση.
Το κράτος είδε στις αγορές ομολόγων εκ μέρους των τραπεζών τον ασφαλέστερο τρόπο για να χρηματοδοτηθεί. Παράλληλα, αυτές είναι όμως εξαρτημένες από την ΕΚΤ για να μείνουν ζωντανές, μετά και την εκροή καταθέσεων.
Σύμφωνα με σχόλιο τραπεζικού στελέχους, το οποίο παραθέτει ο «Economist», οι εργαζόμενοι σε τράπεζα λειτουργούν ως «ψυχοθεραπευτές των καταθετών», προκειμένου να τους αποτρέψουν από το να αποσύρουν τα χρήματά τους.
«Οι δραστηριότητες των ιδρυμάτων έχουν περιορισμένους στόχους: να εξασφαλίσουν αρκετά έσοδα ώστε να καλύψουν τις προβλέψεις έναντι των ζημιών - Αυτό είναι αρκετό για να προκαλέσει τη συμπόνοια», κατέληγε το άρθρο.

Πηγές: Ε.Κ. Wall Street Journal, Bloomberg, Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου