Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Η επιθετικότητα της Αγκυρας ανησυχεί το ΝΑΤΟ

 Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2011

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, εξέφρασε ανησυχία για τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, που προκαλεί η αντιπαράθεση Τουρκίας Κύπρου για το φυσικό αέριο, καθώς και οι τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, λέγοντας ότι και οι δύο αποτελούν «πηγή ανησυχίας» για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο κ. Ρασμούσεν ανέφερε ότι δεν είχε προβλέψει την ένταση και το γεγονός ότι μπορεί να προκληθεί μια σύγκρουση στην περιοχή της Μεσογείου. Επαίνεσε την Τουρκία ως αναπόσπαστο μέλος του ΝΑΤΟ, που θα μπορούσε να καταστεί «γέφυρα» μεταξύ της Δύσης και των αραβικών χωρών που τελούν υπό εξέγερση.
«Προφανώς οι εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ είναι πηγή ανησυχίας», είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. «Είναι ένα διμερές ζήτημα και το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να παρέμβει σε αυτό», συνέχισε, «αλλά είναι προς το συμφέρον της Συμμαχίας να χαλαρώσουν οι εντάσεις, γιατί η Τουρκία είναι βασικός σύμμαχος και το Ισραήλ είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης για τη Συμμαχία. Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε ανοικτό υποστηρικτή των Παλαιστινίων και εκφράζει εχθρότητα προς το Ισραήλ, που ήταν κάποτε ένας σημαντικός της σύμμαχος».
Ο κ. Ρασμούσεν τόνισε ότι το ΝΑΤΟ, ως μια συμμαχία που λειτουργεί με συναίνεση, δεν θα εμπλακεί σε διμερή θέματα ή στην εσωτερική πολιτική των χωρών - μελών.
Ερωτηθείς σχετικά με την απειλητική προειδοποίηση της Τουρκίας ότι θα μπορούσε να στείλει πολεμικά πλοία στην Κύπρο, η οποία διερευνά για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο, όπως και το Ισραήλ, ο κ. Ρασμούσεν είπε ότι «το ΝΑΤΟ ως οργανισμός, δεν πρόκειται να παρέμβει σε αυτές τις διαφορές», για να προσθέσει: «Εγώ δεν προβλέπω ένοπλες συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου».
Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, υποστήριξε ότι αυτές θα πρέπει να τύχουν προσεκτικής αντιμετώπισης, καθώς η χώρα διαδραματίζει ένα μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή. «Πιστεύω ότι η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή και να χρησιμεύσει ως πρότυπο για τις χώρες της περιοχής που βρίσκονται σήμερα σε ένα μεταβατικό στάδιο από τη δικτατορία στη δημοκρατία», είπε.
Ο κ. Ρασμούσεν, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας, που βρίσκεται δύο χρόνια τώρα στη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, εξήρε επίσης την απόφαση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε ένα νέο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας της Συμμαχίας. Η κυβέρνηση στην Αγκυρα συμφώνησε να φιλοξενήσει στην επικράτειά της ένα εξελιγμένο αμερικανικό σύστημα ραντάρ που θα αποτελέσει μέρος της αντιπυραυλικής ασπίδας.
Για τις εξελίξεις στη Ρωσία και την απόφαση του προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ να ανοίξει ο δρόμος για την προεδρική υποψηφιότητα Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε: «Θα δούμε, θα έλεγα, μια συνέχεια στο Κρεμλίνο. Δεν περιμένω σημαντικές αλλαγές στη ρωσική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας».
Ενας άλλος κεντρικός στόχος για τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ είναι να πείσει τους Ευρωπαίους συμμάχους να συντονίσουν τις αμυντικές δαπάνες και να συνεργαστούν για τις δημόσιες συμβάσεις και για να διασφαλίσουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες βελτίωσης, παρά τις μειώσεις των δαπανών που προωθούνται από πολλές εθνικές κυβερνήσεις.
Ο κ. Ρασμούσεν επέκρινε πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Ισπανίας για τη δημιουργία ενός αμυντικού σχεδιασμού, με έδρα τις Βρυξέλλες. Για το σχέδιο έχει υποβληθεί ένσταση από τη Βρετανία, η οποία βλέπει την κίνηση ως μια επικάλυψη του ΝΑΤΟ και σπατάλη χρημάτων - μια άποψη που επανέλαβε ο κ. Ρασμούσεν.
«Ειλικρινά μιλώντας, αυτό που χρειαζόμαστε είναι επενδύσεις σε στρατιωτικό υλικό και όχι σε νέες γραφειοκρατίες και έδρα», είπε. «Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε άλλη έδρα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερες επενδύσεις σε κρίσιμες στρατιωτικές δυνατότητες.
»Ξέρω πολύ καλά, ως πολιτικός, ότι κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οικονομικής λιτότητας δεν μπορείτε να αναμένετε αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών. Με βάση το γεγονός αυτό, οι χώρες της Συμμαχίας πρέπει να κάνουν πιο αποτελεσματική χρήση των πόρων μας μέσω μιας πιο πολυεθνικής συνεργασίας - αυτό που εγώ αποκαλώ έξυπνη άμυνα».
Ο κ. Ρασμούσεν απέρριψε τις αιτιάσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μειώσει τις δεσμεύσεις τους προς το ΝΑΤΟ, γιατί είχαν ένα δευτερεύοντα ρόλο στις επιχειρήσεις κατά του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη.
«Η αμερικανική δέσμευση για το ΝΑΤΟ παραμένει τόσο ισχυρή όσο ποτέ», τόνισε. «Οι ΗΠΑ ήταν έντονα αναμεμειγμένες σε αυτή την επιχείρηση που δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία χωρίς τη συμμετοχή τους. Αναφέρθηκε ειδικότερα στα έξυπνα όπλα, στον από αέρος ανεφοδιασμό των αεροσκαφών, τομείς στους οποίους και οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο.
»Η θετική ιστορία -είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ- είναι ότι οι Ευρωπαίοι πήραν το προβάδισμα και αυτό ήταν στην πραγματικότητα μια σαφής ανταπόκριση σε ένα αμερικανικό αίτημα για μεγαλύτερη ανάληψη ευθύνης. Και οι Ευρωπαίοι αυτό έπραξαν», υπογράμμισε ο κ. Ρασμούσεν.

Πηγή:  Νιου Γιορκ Τάιμς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου