Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, 2011
Στη φράση του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, «καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις για χώρες στις οποίες δεν εκλεγήκαμε εμείς», μπορεί να συνοψιστεί το κλίμα που επικράτησε για την Ελλάδα κατά τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και της ευρωζώνης χθες, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η χώρα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρκοζί, εμφανώς ενοχλημένος από τις ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά τη χθεσινή κοινή συνέντευξή Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγγελα Μέρκελ -μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και πριν τη συνεδρίαση της Συνόδου της ευρωζώνης-, προσπάθησε να υπερασπιστεί τη στρατηγική που έχουν ακολουθήσει μέχρι τώρα Γαλλία και Γερμανία για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Για ποιο λόγο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι τώρα οι ηγέτες τους θα βρουν λύση στο πρόβλημα, τη στιγμή που δύο χρόνια αποτυγχάνουν, ερωτήθηκαν Μέρκελ και Σαρκοζί, με τον δεύτερο, σε υψηλούς τόνους, να απαντά ότι:
Δεν ήταν ο ίδιος και η κ. Μέρκελ που έβαλαν στο ευρώ χώρες που δεν πληρούσαν κανένα κριτήριο και που παραβίασαν επί σειρά ετών το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Επεσήμανε δε, ότι υπάρχουν χώρες που έχουν βγει από την κρίση, φέροντας ως παράδειγμα την Ιρλανδία που το 2008 ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας και σήμερα βγαίνει από την κρίση, την Πορτογαλία που χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης είναι σε καλή κατεύθυνση και την Ισπανία που δεν είναι πια στο μάτι του κυκλώνα, χάρη στα μέτρα που έλαβε ο Πρωθυπουργός.
«Δεν μπορώ να σάς επιτρέψω (στους δημοσιογράφους) να ισχυρίζεστε, ότι τα πράγματα κατέληξαν σε αποτυχία. Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρη χρηματοπιστωτική κρίση. Εχουμε πάντως συναίσθηση των ευθυνών μας», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.
«Καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις για χώρες στις οποίες δεν εκλεγήκαμε εμείς», συμπλήρωσε, χωρίς πάντως να ονοματίσει την Ελλάδα.
Οσον αφορά στα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, Μέρκελ και Σαρκοζί επιχείρησαν να δώσουν την εικόνα ότι οι διαφορές τους ως προς την επίλυση της κρίσης χρέους τείνουν να γεφυρωθούν.
Ωστόσο, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι αγορές στην Ασία, για ακόμη μία φορά θέλησαν να αποκλιμακώσουν τις προσδοκίες των επενδυτών, τονίζοντας ότι η οριστική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης, αναμένεται ίσως και πέρα από τη νέα Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη.
Οπως είπαν οι δύο ηγέτες, έχουν συνείδηση της ειδικής ευθύνης τους και «μιλούν την ίδια φωνή», ενώ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι την Τετάρτη θα υπάρξουν οι πρώτες «κοινές, φιλόδοξες και βιώσιμες απαντήσεις στην κρίση».
Ειδικότερα, η κ. Μέρκελ τόνισε εκ νέου ότι πρέπει να υπάρξει «εμβάθυνση» στα θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, πιθανότατα με αλλαγή των Συνθηκών. «Ορισμένα πράγματα, που καταπολεμούμε σήμερα, έχουν προκύψει πριν από 10ετίες. Η Τετάρτη, δεν θα είναι το τελευταίο βήμα, που θα χρειαστεί να κάνουμε», συμπλήρωσε. Είπε άλλωστε ότι κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος 100% για το αποτέλεσμα των αποφάσεων.
Για την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. «Συζητήσαμε νέα μέτρα για την Ελλάδα» είπε, ενώ για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου, επανέλαβε ότι οι τράπεζες οι ίδιες θα πρέπει αρχικά να βρουν τα αναγκαία κεφάλαια στις αγορές. Εάν δεν είναι σε θέση τότε το κάθε κράτος θα ζητηθεί να βοηθήσει και εάν ούτε αυτό δεν γίνει, τότε θα πρέπει να γίνει χρήση του EFSF.
Διευκρίνισε δε, ότι η ΕΚΤ δεν συμπεριλαμβάνεται στα σενάρια που συζητούνται για το EFSF, η λειτουργία του οποίου φέρεται ως το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις σχέσεις με τη Γαλλία.
Ο κ. Σαρκοζί, για την Ελλάδα, είπε ότι «τα πράγματα προοδεύουν, αλλά δεν έχουν ακόμα καταλήξει» και επεσήμανε ότι θα συναντηθούν με τον Ελληνα Πρωθυπουργό και άλλους εταίρους «για τη δέσμη μέτρων». Το ζητούμενο, είπε, είναι η συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα να είναι σε εθελοντική βάση. Υπογράμμισε δε, ότι οι «οι χώρες πρέπει να έχουν απόλυτη συνείδηση των δικών τους ευθυνών και των αποφάσεων που πρέπει να λάβουν».
Σε ό,τι αφορά στη διεύρυνση του EFSF, ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι «αρχίζει να υπάρχει μία κατανόηση». Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις οι οποίες έχουν αρχίσει να συγκλίνουν, υποστήριξε.
Σχεδόν παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει και πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωζώνης, επιβεβαίωσε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να μελετήσουν ενδεχόμενες «μη εκτεταμένες» μεταρρυθμίσεις της Συνθήκης της ΕΕ, «με στόχους να βελτιωθεί η λειτουργία της ευρωζώνης και να ενισχυθεί στα όριά της η δημοσιονομική πειθαρχία».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι οι απαντήσεις στην κρίση, ξεκινούν και τελειώνουν με την ανάπτυξη. Κάτι που για ορισμένους αναλυτές, ίσως αποτελεί μία «πάσα» στους ιδιώτες επενδυτές να δεχθούν μία μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Το ελληνικό «κούρεμα»
Oι συνεδριάσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, ξεκίνησαν με την Ιταλία στο προσκήνιο -στην οποία ασκούνται πιέσεις για να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, υπό το φόβο γενίκευσης της κρίσης - αλλά και το ελληνικό «κούρεμα» στο επίκεντρο.
Η έκθεση του ΔΝΤ που προτείνει «κούρεμα» ώς 60%, φέρεται να δίνει τη «γραμμή» που θα ακολουθήσει η ΕΕ, με την Γερμανία να αποτελεί τον πιο ένθερμο οπαδό της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης.
Υπέρ μίας αναδιάρθρωσης χρέους 50% με 60%, φέρεται άλλωστε να τάχθηκε εκ νέου η κ. Μέρκελ, το Σάββατο το βράδυ κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πριν τη νέα συνάντησή της με τον κ. Σαρκοζί.
Ο ιδιωτικός τομέας, διά στόματος Νταλάρα, προς το παρόν δηλώνει ότι δεν θα δεχτεί μονομερώς και χωρίς αναπτυξιακό πρόγραμμα ένα «κούρεμα» μεγαλύτερο του 21%, χωρίς αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Πηγή: Ε.Κ., ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου