Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Παζάρι διαρκείας μπροστά στο «κουρείο»

Παπανδρέου: Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά αυτό δεν θα συμβεί πριν ολοκληρωθεί η σύνοδος κορυφής της ερχόμενης Τετάρτης, εκτίμησαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Αργά το βράδυ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ επαίνεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την «πολύ καλή πρόοδο» που σημείωσαν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», δήλωσε από τη μεριά του ο Γιώργος Παπανδρέου.
Με δηλώσεις του αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα λυθεί κανένα πρόβλήμα αν η Ευρώπη δεν λάβει συλλογικά σοβαρές αποφάσεις. Εξέφρασε την πίστη ότι οι Ευρωπαίοι έχουν τελικά τη βούληση να απαντήσουν στις προκλήσεις. Τη βούληση, όπως είπε, για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, μια Ευρώπη ανταγωνιστική, αλλά και με κοινωνική συνοχή.
Σημείωσε ότι οι Έλληνες βάζουν και θα συνεχίσουν να βάζουν σε τάξη το σπίτι τους, υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο τώρα είναι μία λύση που θα ελαφρύνει το βάρος που έχουν επωμιστεί.
"Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με την Ελλάδα παρούσα, με συγκεκριμένους στόχους", τόνισε.
[Διαβάστε τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου]
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δήλωσε πάντως ότι υπάρχει συμφωνία για μία "βιώσιμη λύση" για την Ελλάδα. Διευκρίνισε ότι πρόκειται για τμήμα του συνολικού πακέτου που θα ορισιτικοποιηθεί στη νέα έκτακτη σύνοδο της ερχόμενης Τετάρτης.
Σημείωσε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. καλωσόρισαν την υπερψήφιση από την ελληνική Βουλή του πολυνομοσχεδίου. Οι εργασίες για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας συνεχίζονται, συμπλήρωσε.
Δηλώσεις μετά το πέρας της συνόδου έκανε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο. Επανέλαβε ότι οι Βρυξέλλες περιμένουν από τις ελληνικές αρχές αποφασιστική δέσμευση για την επίτευξητης δημοσιονομικής σταθεροποίησης και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σημείωσε ότι το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης καταρτίζεται βάσει της έκθεσης της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Λύση την Τετάρτη υπόσχονται Μέρκελ και Σαρκοζί
Νωρίτερα, Μέρκελ και Σαρκοζί είχαν και αυτοί υποστηρίξει ότι σημειώθηκε πρόοδος στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Μίλησαν για "κοινή, φιλόδοξη και βιώσιμη απάντηση" στην κρίση και έστειλαν μήνυμα στις τράπεζες ότι θα πρέπει να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί.
Ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε ότι τράπεζες, κράτη και ιδιωτικός τομέας να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να αποφευχθεί η καταστροφή. Παράλληλα, υπενθύμισε στους δημοσιογράφους παλαιότερη συμφωνία Παρισίου και Βερολίνου για την προώθηση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, κάνοντας λόγο για ηθική, πολιτική και οικονομική δέσμευση.
Η Άνγκελα Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών των ευρωπαϊκών συνθηκών, ώστε να διασφαλισθεί μελλοντικά η πειθαρχία των κρατών-μελών της ευρωζώνης στους κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής.
Όσον αφορά στα σχέδια που συζητούνται για τη στήριξη των τραπεζών, η Γερμανίδα καγκελάριος διευκρίνισε ότι δεν αφορούν σε συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όπως είπε, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν μόνες τους τα κεφάλαια που τους λείπουν, αν δεν τα καταφέρουν να προσφύγουν στη βοήθεια των κρατών και αν και αυτό δεν είναι εφικτό, στο ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης (EFSF).
Αιτιολογώντας την απόφαση για τη στήριξη των τραπεζών, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι στόχος είναι να μη χαθούν καταθέσεις, αλλά και να διατηρηθεί η αξιοπιστία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης. Σημείωσε ότι μία οικονομία δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει χωρίς πιστώσεις και για να υπάρχουν αυτές θα απαιτείται ένας υγιής χρηματοπιστωτικός τομέας
Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι δύο ηγέτες επέμειναν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο "κούρεμα" θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση, ενώ γνωστοποίησαν ότι θα έχουν συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου. Η συνάντηση έγινε λίγη ώρα αργότερα.
Μήνυμα στην Ιταλία
Παράλληλα, κάλεσαν και την Ιταλία να σταθει στο ύψος των ευθυνών της και να "μειώσει αξιόπιστα" το δημόσιο χρέος της, που ανέρχεται στο 120% του ΑΕΠ. Το βράδυ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι γνωστοποίησε ότι η κυβέρνησή του θα συνεδριάσει αύριο, Δευτέρα, προκειμένου να λάβει μέτρα που θα αφορούν στο Ασφαλιστικό και στις συντάξεις. Νωρίτερα είχε πει, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι "σε όλη τη ζωή του ποτέ δεν απέτυχε σε κανένα διαγώνισμα, άρα δεν θα αποτύχει και στο συγκεκριμένο".
Η ανάπτυξη στο επίκεντρο της συνέντευξης Ρομπάι-Μπαρόζο
Στην ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας επικεντρώθηκαν οι Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν την ίδια ώρα με εκείνη των δύο ηγετών.
"Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα από όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Πρέπει να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα", παραδέχτηκε ο Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι αυτό το μήνυμα έγινε κατανοητό από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Προανήγγειλε την υποβολή προτάσεων και συγκεκριμένων μέτρων, που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Άφησε, ωστόσο, να εννοηθεί ότι τα περιθώρια για ριζοσπαστικές πολιτικές είναι μικρά.
Η Ευρώπη ψάχνει να... τετραγωνίσει τον κύκλο, αν λάβει κανείς υπόψη τα λεγόμενα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Βαν Ρομπάι, ο οποίος ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός μέτρων που θα επιτυγχάνουν ταυτόχρονη ανάπτυξη και καλύτερο έλεγχο των δημοσίων οικονομικών.
Ο Βαν Ρομπάι ανέφερε επίσης ότι στην ατζέντα των ηγετών υπάρχει πλέον και το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης, τονίζοντας ότι το κοινό νόμισμα απαιτεί και κοινές αποφάσεις. Δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για την εξέταση περιορισμένης έκτασης τροποποιήσεων στις συνθήκες της Ε.Ε., με στόχο να βελτιωθεί η λειτουργία της ευρωζώνης και να ενισχυθεί στα όριά της η δημοσιονομική πειθαρχία.
Τέλος, έκανε αναφορά και στις συζητήσεις για την ενίσχυση των τραπεζών, εκτιμώντας και αυτός ότι σημειώθηκε πρόοδος. Πηγή: Ελευθεροτυπία, ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΠΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου