Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Τι δίνουν - τι ζητούν οι δανειστές


Παπανδρέου: «Να μειωθεί το δυσβάσταχτο βάρος»

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, 2011

Η ώρα της απόφασης έφτασε. Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί έδωσαν τα χέρια και τώρα απομένει να ανταλλάξουν χειραψία με τον Γιώργο Παπανδρέου. Γιατί, το «δυνατό ναι» της Ελλάδας είναι προϋπόθεση για τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, ώστε να μπορέσουν να περάσουν τη λύση στις χώρες τους. 

Η διαπραγμάτευση, όμως, είναι σε εξέλιξη. Ακόμη και μετά το ραντεβού 60 λεπτών που είχαν οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις «κρίσιμες και έντονες» και έδωσε τη διαβεβαίωση πως δε θα υπάρξει χρεοκοπία και ενεργοποίηση των cds. 

1. Δίνουν: Κούρεμα του χρέους άνω του 50%.
Ζητούν: Πρωτογενή πλεονάσματα από το 2012. Συναπόφαση για τους προϋπολογισμούς των ετών 2013-2014.
Αυτό σημαίνει: Πως θα μας δανείζουν μόνο για τους τόκους των παλαιών δανείων. Η Ελλάδα θα πρέπει να βγάζει αρκετά για να πληρώνει τα έξοδά της και να μειώνει και το κεφάλαιο των δανείων της.

2. Δίνουν: Διορία εννέα μηνών στις τράπεζες να βρουν κεφάλαια και μετά στήριξη από τα κράτη ή το EFSF.
Ζητούν: Αποκρατικοποιήσεις τώρα. Μείωση του δημόσιου τομέα τώρα. Μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας τώρα.
Αυτό σημαίνει: Πως δε θα κινδυνέψουν οι καταθέσεις, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να πουλήσει μέρος της δημόσιας περιουσίας, να μειώσει και άλλο το εργατικό και ασφαλιστικό κόστος και να απολύσει υπαλλήλους από το δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

3. Δίνουν: Μείωση της εθνικής συμμετοχής στα κοινοτικά προγράμματα στο 5%.
Ζητούν: Απελευθέρωση των αγορών για να εισέλθουν με ευνοϊκούς όρους στην ενέργεια, τις υπηρεσίες και ειδικότερα τον τουρισμό.
Αυτό σημαίνει: Πως εκτός από περιοριστική πολιτική, οι εταίροι μας αντιλήφθηκαν ότι θα πρέπει στην Ελλάδα να γίνουν και επενδύσεις.

4. Δίνουν: ... ευρώ!
Ζητούν: Εγκατάσταση της Τρόικας στην Αθήνα.
Αυτό σημαίνει: Πως αν δε θέλουμε να επιστρέψουμε στη δραχμή, θα πρέπει να δεχθούμε αποφασιστική αρμοδιότητα της Τρόικας στον έλεγχο των δημόσιων δαπανών. Όποια δαπάνη δεν εγκρίνουν, δε θα προχωρά. Κι αν έχει γίνει, δε θα πληρωθεί!
Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα περάσει τη συμφωνία με απλή πλειοψηφία ή αν θα επιδιώξει αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων. Το θέμα θα συζητηθεί, ανεπισήμως βεβαίως, σε νέα επικοινωνία Μέρκελ - Σαρκοζί - Παπανδρέου, καθώς οι δανειστές θέλουν να ξέρουν αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει ή αν θα πάει σε εκλογές ή άλλη λύση για να επιβεβαιώσει τη νομιμοποίησή της.

Γιατί την Τετάρτη;
Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί οι Ευρωπαίοι δεν τέλειωσαν το θέμα την Κυριακή. Η απάντηση είναι γιατί οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν ενστάσεις για το ύψος του κουρέματος. Το Βερολίνο τους έδωσε τρεις ημέρες διορία για να αποφασίσουν, φροντίζοντας να διαρρεύσει και η πληροφορία ότι αλλιώς μελετούν τη… σκέτη χρεοκοπία!

Δήλωση Παπανδρέου μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Την ανάγκη ελάφρυνσης του -δυσβάσταχτου όπως το αποκάλεσε- δημοσίου χρέους επισήμανε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσοστό απομείωσης του χρέους. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται «με την Ελλάδα παρούσα», ενώ ζήτησε συνολική απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση.
Ειδικότερα, τόνισε ότι «έχουμε κάνει μια πρωτοφανή εθνική προσπάθεια, μια πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή»... «Ποτέ κανένας Ευρωπαίος πολίτης δεν έχει σηκώσει τόσο βάρος» σχολίασε, για να σημειώσει πως «είμαστε ένας υπερήφανος λαός και δικαιούμαστε αυτό το σεβασμό. Η Ελλάδα μπορεί. Στόχος μας σήμερα είναι να δεχθούμε ελάφρυνση του χρέους, αυτό το δυσβάσταχτο βάρος πρέπει να μειωθεί για να ανασάνουμε».
Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, «παράλληλα προχωρούμε σε διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν».
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε δε, ότι χρειάζεται να δοθεί πανευρωπαϊκή λύση στην κρίση. «Χρειάζεται συνολική απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση. Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί, αν η ίδια η Ευρώπη δεν λάβει σοβαρές αποφάσεις για πανευρωπαϊκή λύση» επισήμανε.
«Έχουμε βούληση για βιώσιμη δημοσιονομική διαχείριση, βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, βούληση για κοινωνία με συνοχή, βούληση να σωθεί η Ελλάδα με συμμετοχές στα βάρη του ιδιωτικού τομέα, και ειδικά των τραπεζών, βούληση για παρέμβαση στις αγορές ομολόγων το λεγόμενο EFSF» ανέφερε για τις συζητήσεις που είχε με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «ο ελληνικός λαός βάζει και θα συνεχίσει να βάζει τάξη στο σπίτι του. Το αποφασίσαμε, το κάναμε. Αναζητούμε τη βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με την Ελλάδα παρούσα, με την Ελλάδα να έχει συγκεκριμένους αποσαφηνισμένους στόχους».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου