Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου, 2011
Νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για οριστική λύση στην κρίση χρέους, καταμαρτυρά η ανακοινωθείσα, χθες, ακύρωση των προγραμματισμένων συνεδριάσεων των Συμβουλίων Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ecofin) και της ζώνης του ευρώ (Εurogroup) πριν τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.Η ακύρωση των Ecofin και Eurogroup προκάλεσε ταραχή στις αγορές καθώς οι επενδυτές ανέμεναν σήμερα να μπει ένα τέλος στην κρίση. Ωστόσο, ενώ η πίεση αυξάνεται στην ελληνική κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους να ζητούν «κούρεμα» του χρέους 60%, σύμφωνα με το «ΑΡ» και τη «ΝΥΤ», οι 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης δεν είχαν καταλήξει μέχρι χθες σε συμφωνία για τα δύο βασικά σημεία της οριστικής λύσης: Πρώτον, με τους ιδιώτες επενδυτές για το ύψος του «κουρέματος», και, δεύτερον, μεταξύ τους για τη λειτουργία του EFSF.
Σημειώνεται, ότι άν η ευρωζώνη επιβάλει μονομερώς «κούρεμα» ύψους 60%, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ιδιωτών επενδυτών, θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός (χρεοκοπία) και ενεργοποίηση των CDS.
«Πρόκειται για πραγματικό χαμό ξανά», δήλωσε στο «ΑΡ» ένας αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.
Γι’ αυτό, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες, δήλωσε ότι «ελπίζουμε αύριο (σήμερα) να καταλήξουμε σε αποφάσεις» και απεύθυνε έκκληση για ενότητα και νηφαλιότητα.
Εξαιτίας των διαφωνιών σε επίπεδο ευρωζώνης οι άλλες 10 χώρες της ΕΕ, που δεν μετέχουν στο ευρώ, δεν υπογράφουν το σχέδιο ενίσχυσης του τραπεζικού κλάδου της Ευρώπης και επέμεναν στην ακύρωση του Ecofin, μετέδωσε το «ΑΡ». Και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ακύρωσε τη διεξαγωγή του συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς αναμένεται ακόμη από την Ιταλία να λάβει συγκεκριμένη δράση για τη μείωση του χρέους της και την ανάπτυξη.
Ορισμένες πληροφορίες που διέρρευσαν για αναβολή και των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ και της ευρωζώνης, διαψεύστηκαν από τον πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επέμεινε ότι «εργαζόμαστε επί ισχυρών και αποφασιστικών λύσεων για να παραδώσουμε αύριο (σήμερα) ένα συναινετικό πακέτο σταθερότητας και ανάπτυξης. Είναι ώρα να βάλουμε τέλος στην αβεβαιότητα».
Οι επενδυτές όμως χάνουν την υπομονή τους, ειδικά όσο αυξάνονται οι προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης για χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας, ύφεση στην ευρωζώνη, υποβάθμιση της Γαλλίας, αλλά και τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας.
Και η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε χθες «αναγκαία την ταχεία εφαρμογή» της συμφωνίας που η ΕΕ, η οποία όμως δεν υφίστατο. «Η ευρωπαϊκή κρίση, αποτελεί τον σοβαρότερο κίνδυνο που δημιουργεί πιέσεις στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, όσο και στις προοπτικές των αμερικανικών εξαγωγών και της απασχόλησης επί αμερικανικού εδάφους», επισήμανε ο αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών, Τσαρλς Κόλινς, σε έγγραφο που κατέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Και μπορεί τα 4 μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας να συμφώνησαν στην πρόταση που θα κατατεθεί σήμερα προς έγκριση από την Μπούντεσταγκ - θα αποτελέσει την λεγόμενη εντολή της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ ενόψει των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο- αλλά όπως είναι προφανές υπάρχουν ακόμη διαφωνίες για την οριστική λύση.
Ειδικότερα: Το Βερολίνο, φέρεται να έπεισε Παρίσι και ΕΚΤ να δεχτούν ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ώς και 60%. Ωστόσο, μέχρι χθες το απόγευμα δεν υπήρξε ανακοίνωση για συμφωνία με τους ιδιώτες επενδυτές επί αυτού. Και η απειλή της ενεργοποίησης των CDS, ανησυχεί τις διεθνείς αγορές, από την Ασία μέχρι τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πηγή που επικαλείτο η «FT», η μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 60% ισοδυναμεί με μείωση κατά 75% έως 80% της παρούσας αξίας των τίτλων αυτών.
Οι διαπραγματευτές του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τους ιδιώτες επενδυτές, έχουν δεχθεί μία μείωση κατά 40% της παρούσας αξίας των ομολόγων τους και όχι της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Επιπλέον, το IIF ζήτησε να καλυφθούν τα νέα ομόλογα με εγγυήσεις συνολικού ύψους 55 δισ. ευρώ, ποσό που είναι 20 δισ. ευρώ υψηλότερο σε σχέση με τη συμφωνία του Ιουλίου.
Σύμφωνα πάντα με τη «FT», ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, δέχθηκε μία μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους που πρότεινε η Γερμανία με τον όρο ότι θα γίνει σε εθελοντική βάση.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, δήλωσε πάντως ότι «υπάρχουν όρια στο τι θα μπορούσε να θεωρηθεί εθελοντικό».
«Κάθε προσέγγιση που περιλαμβάνει μονομερείς κινήσεις θα αναλογούσε με χρεοκοπία, θα απομονώσει την ελληνική οικονομία για πολλά χρόνια από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και θα δημιουργούσε ένα τεράστιο φορτίο τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους», πρόσθεσε και προειδοποίησε ότι μία τέτοια διαδικασία θα προκαλούσε επίσης «έντονη διάχυση» της κρίσης στην ευρωζώνη, με «μεγάλο κόστος για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και την αγορά εργασίας».
Επίσης, σημαντικές διαφωνίες υπάρχουν ακόμη εντός των χωρών της ευρωζώνης -κυρίως μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας- για το ζήτημα της ενίσχυσης και της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Το σχέδιο ενίσχυσης του EFSF, με εγγυήσεις από χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία ή ακόμη και η Γαλλία- τη στιγμή που απειλείται η αξιολόγησή τους, δεν έχει καταλήξει στις τεχνικές λεπτομέρειες. Ορισμένοι αξιωματούχοι, αμφιβάλλουν για το πόσο αποτελεσματική θα είναι η λειτουργία του στον περιορισμό της κρίσης χρέους, ενώ άλλοι θέτουν αντιστάσεις στο να δεσμεύσουν τα χρήματά τους για την ασφάλιση χρέους της Ιταλίας όσο η χώρα δεν λαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα.
Τι διακυβεύεται για την ευρωζώνη; Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, φέρεται να δήλωσε χθες ότι μια αποτυχία της Συνόδου Κορυφής «μπορεί να φέρει την ευρωπαϊκή ήπειρο σε αχαρτογράφητα νερά. Θα πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία με τη Γερμανία». Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέδρου Πάσους Κοέλιου, είπε ότι η μη εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα θα καθιστούσε «ακόμη πιο δύσκολο» το έργο της χώρας του.
Πηγές: Εθνικός Κήρυξ - Associated Press, Financial Times, New York Times
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου