Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, 2011
Δημοσίευμα της «FT»-προσωπογραφία του κ. Γιώργου Παπανδρέου, έθετε υπό αμφισβήτηση το αν κατάλαβε εγκαίρως την πλήρη διάσταση της κρίσης που κληρονόμησε από τη ΝΔ το 2009.
Πρόσθετε όμως, ότι «είναι υπό αμφισβήτηση, αν κατάλαβε τις πλήρεις διαστάσεις της δημοσιονομικής καταστροφής που κληρονόμησε από τη συντηρητική κυβέρνηση». Ενας φίλος του, τον οποίο ανώνυμα επικαλείται το δημοσίευμα, σχολίασε σχετικά: «Κανείς δεν θα κατηγορήσει τον Γιώργο ότι είναι οικονομικά κατατοπισμένος».
Η «FT», ωστόσο, συνεχίζει ότι ο κ. Παπανδρέου έλαβε βαθμούς αξιοπιστίας από τους Ευρωπαίους εταίρους του όταν στη Σύνοδο Κορυφής, το Δεκέμβριο του 2009, ομολόγησε ότι η διαφθορά είχε μολύνει την Ελλάδα από την κορυφή ώς τα νύχια. Πέντε μήνες μετά είχε εξασφαλίσει το αρχικό σχέδιο διάσωσης ύψους 110 δισ. ευρώ με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Το πρώτο για χώρα της ευρωζώνης.
Ομως τους τελευταίους 18 μήνες η μετοχή του έπεσε. Σε αντάλλαγμα για τα δάνειά τους, οι δανειστές απαίτησαν από την Ελλάδα να πολεμήσει τη φοροδιαφυγή, την πατρωνία στο Δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα. Δεν ευδοκίμησαν πολλά από αυτά.
Οι παραδοσιακοί υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ τον κατηγορούν για την αύξηση της ανεργίας, την πτώση του βιοτικού επιπέδου, για προδοσία στις αρχές του σοσιαλισμού και παράδοση της εθνικής κυριαρχίας στην ΕΕ και το ΔΝΤ.
Υπερασπιστές του κ. Παπανδρέου μπορούν να πουν ότι τα χρέη της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλα και ότι η σαπίλα του ελληνικού κράτους τόσο προχωρημένη που κανείς Πρωθυπουργός δεν θα τα κατάφερνε πολύ καλύτερα. Αλλά τώρα, περισσότερο από ποτέ, η προοπτική που αντιμετωπίζει ο κ. Παπανδρέου είναι η χώρα να καταλήξει σε ερήμωση.
Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη στο πώς ο Γιώργος Παπανδρέου, άφησε εμβρόντητους τους κυβερνητικούς του συναδέλφους, τους Ευρωπαίους εταίρους και τις αγορές, την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή του για δημοψήφισμα.
Οποιο και αν ήταν το ερώτημα που θα έθετε, εμφανίστηκε να παίζει με τη φωτιά και έβαλε σε κίνδυνο το ευρώ. Τελικά απέσυρε την αναγγελία, αλλά αυτό έκανε αβέβαιο το πολιτικό του μέλλον.
Τι ακριβώς ήθελε να πετύχει με το δημοψήφισμα, παραμένει ασαφές, ακόμη και για φίλους και συμβούλους του, επισήμανε η «FT», προσθέτοντας:
Σύμφωνα με τη μία άποψη, προσπαθούσε να χειριστεί τη ΝΔ ώστε να υποστηρίξει το νέο σχέδιο διάσωσης. Αν το πετύχαινε θα είχε διακομματική στήριξη, θα ήλεγχε καλύτερα τη δική του κυβέρνηση και θα μπορούσε να τιμήσει τις υποσχέσεις του στους διεθνείς πιστωτές της χώρας.
Μία άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι πρωταρχικός στόχος του κ. Παπανδρέου, ήταν να αποτρέψει κάτι που ο ίδιος διέκρινε ως προσπάθεια υπονόμευσής του από ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και τους υποστηρικτές τους στα ΜΜΕ.
Με εκτεταμένα συμφέροντα στο real estate, στη Ναυτιλία, την ενέργεια και τον Τύπο, οι ολιγάρχες συνιστούν μία αξιοσέβαστη δύναμη που κανείς Πρωθυπουργός, πόσο μάλλον ένας σοσιαλιστής, δεν μπορεί να εθελοτυφλεί.
Εκείνο πάντως που προέκυψε είναι ότι ο κ. Παπανδρέου δεν είχε ξεκαθαρίσει ένα μακροπρόθεσμα βασικό σχέδιο. «Είναι πολύ καλός πολιτικός, με διαίσθηση, αλλά δεν είναι αρκετά οργανωμένος, ώστε να αντιμετωπίσει μία δολοπλοκία», δήλωσε στη «FT» άτομο από το κοντινό του περιβάλλον χωρίς να κατονομάζεται.
«Ο Γιώργος δεν είναι επιπόλαιος με τις ευθύνες τους, αλλά γίνεται επιπόλαιος στο πώς προσπαθεί να τις εκτελέσει», πρόσθεσε.
Για τους πολιτικούς αντιπάλους του, οι στροφές αυτές, προδίδουν απεγνωσμένη προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία με κάθε κόστος. Αλλά ο ίδιος δεν εμφανίζεται ως άνθρωπος που μένει προσκολλημένος σε θέσεις, ανέφερε το δημοσίευμα, που τον περιγράφει ως ιδεαλιστή, ο οποίος έχει πολλές αρετές, αλλά και αρνητικά στοιχεία στο χαρακτήρα του.
Πηγή: Εθνικού Κήρυξ, Financial Times
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου