Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

«Όχι στο δημοψήφισμα, ναι στην ψήφο εμπιστοσύνης»

Χάνουν την εμπιστοσύνη και οι στενοί συνεργάτες του Γιώργου

Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου, 2011

Απέσυρε το δημοψήφισμα η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο Ευ. Βενιζέλος, αλλά επιμένει στην διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. «Είστε εκτός τόπου και χρόνου», δήλωσε η Β. Παπανδρέου απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, ενώ η Α. Διαμαντοπούλου παρενέβη τονίζοντας την ανάγκη «κυβέρνησης εθνικής ευθύνης». Ο πρωθυπουργός έδειξε «ανοιχτός» σε συνεργασία με τη ΝΔ. «Ζητώ την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου και όχι συγκυβέρνηση», υποστηρίζει ο Α. Σαμαράς.

«Θύελλα» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μετά την κυβερνητική επιμονή για ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά απόσυρση του δημοψηφίσματος. Οι πολιτικές ζυμώσεις είναι συνεχείς και έντονες με ομάδες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ να διαβουλεύονται και να συννενοούνται για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις.
Γ. Παπανδρέου: «Να συζητήσουμε την προοπτική ενός ενιαίου πολιτικού σχήματος»
Την στήριξη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο έξωσης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και την άμεση έναρξη συνεννοήσεων για την συγκρότηση ενός κυβερνητικού σχήματος «που να υπηρετεί τις έκτακτες ανάγκες της χώρας», ζήτησε από την Νέα Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη δευτερολογία του στη Βουλή. Όσον αφορά δε, την πρότασή του για διενέργεια δημοψηφίσματος για την δανειακή σύμβαση, ο κος Παπανδρέου διευκρίνισε πως «υποχρεώθηκε να την προτείνει, γιατί αν δεν αναλαμβάνει ο πολιτικός κόσμος τις ευθύνες του, πρέπει να πηγαίνει κανείς και να ρωτά άμεσα τον ελληνικό λαό».
Ο κος Παπανδρέου διαβεβαίωσε πως εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ του θεσμού των δημοψηφισμάτων και πως η πρότασή του αντικατόπτριζε και αυτή του την «πίστη στο λαό και την άμεση δημοκρατία». Το ερώτημα θα αφορούσε την δανειακή σύμβαση και όχι την συμμετοχή της χώρας στο ευρώ. Το τελευταίο αυτό ζήτημα ωστόσο, «είναι υπαρκτό δυστυχώς, εδώ και μήνες. Διαβάστε - εκτός και αν δεν θέλουμε να βλέπουμε τις αλήθειες. Και όταν αναφερόμασταν στην πιθανότητα αυτής της εκδοχής, πολλοί μας κατηγορούσαν για εκβιασμό. Όχι. Ήμασταν απόλυτα ειλικρινείς! Αν εμείς οι εκλεγμένοι δεν εφαρμόσουμε τις αποφάσεις που πήραμε, θα γλιστρήσουμε γρήγορα στην έξοδο από το ευρώ».
Η σημερινή μέρα απέδειξε, είπε ο κ. Παπανδρέου, πως η κοινή πορεία του πολιτικού κόσμου, ίσως και να είναι εφικτή. «Να κάνουμε όλοι μαζί αυτό το βήμα, να δείξουμε την βούληση και αποφασιστικότητά μας. Είμαστε διατεθειμένοι να υποφέρουμε χωρίς να δώσουμε τη μάχη μαζί; Να προχωρήσουμε σε πράξεις πάνω στους στόχους μας;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.




«Μετά την σημερινή θέση του κ. Σαμαρά το μεσημέρι, που είπε ότι θα ψηφίσει την δανειακή σύμβαση, είπα στο υπουργικό συμβούλιο πως τα άλλα θέματα που έθεσε, δεν πρέπει να τα απορρίψει εκ των προτέρων» συνέχισε ο κος Παπανδρέου. «Δεν απέκλεισα κανένα θέμα απ' τη συζήτηση, ούτε τη δική μου θέση. Και δεν είμαι γαντζωμένος σε καμία καρέκλα. Είμαι έτοιμος και δεν με ενδιαφέρει ούτε να επανεκλεγώ, αλλά να σώσουμε την πατρίδα».
«Να συζητηθούν όλα - αλλά να συζητηθούν! Εξ ουρανού θα έπεφτε η κυβέρνηση; Είναι αίτημα αυτό, ή υπάρχει άλλη κυβέρνηση να περιμένει;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, χειροκροτούμενος από την κοινοβουλευτική του ομάδα. «Η θέση μου είναι κρυστάλλινη: 'Αμεσα να αρχίσουν συζητήσεις για ένα σχήμα που να υπηρετεί τις έκτακτες ανάγκες της χώρας, και αφού θα έχουμε διασφαλίσει την ομαλή πορεία της χώρας και την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης, να πάμε σε εκλογική διαδικασία. Όμως έτσι να πούμε πως παραιτείται μια κυβέρνηση, θα άφηνε μια ακυβερνησία. Για λίγο; Για πολύ χρόνο; Δεν μπορούμε σ' αυτήν την περίοδο να αφήσουμε ένα κενό εξουσίας.
Ας το κάνουμε το γρηγορότερο, αλλά προσεκτικά και χωρίς κινδύνους για τη χώρα» κάλεσε την Νέα Δημοκρατία, ο κ. Παπανδρέου.
Τέλος, ο πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε να επισκοπήσει τα αποτελέσματα της προσπάθειας για σωτηρία της ελληνικής οικονομίας - από την δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, μέχρι τις πρόσφατες αποφάσεις για το κούρεμα του χρέους: «Παλέψαμε με δόντια για να πετύχουμε συμφωνία στις 26 Οκτωβρίου, φέραμε 240 δισ. ευρώ στη χώρα και διαγραφή χρέους άλλων 100 δισ. - και την ώρα που θα χρεοκοπούσε η Ελλάδα ακούστηκε από πολλούς, πως είμαστε «λίγοι», «προδότες», «ανεπαρκείς» και «να φύγουμε». Μας κατηγορούν πάρα πολλοί που ποτέ δεν αντέδρασαν, αλλά καλλιεργούσαν την ανομία. Τώρα που βάζουμε τάξη, τώρα που κυνηγάμε τα θαλασσοδάνεια και τις offshore, είμαστε γι' αυτούς το πρόβλημα, αλλά δεν είμαστε το πρόβλημα του ελληνικού λαού. Υπηρετούμε την διαφάνεια και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού απέναντι σ' αυτούς που έφεραν τη χώρα σ' αυτήν την κατάσταση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου, νωρίτερα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Οι πολίτες κάνουν υπερπροσπάθειες.Είχαμε κράτος πελατειακό και διαλυμένο. Το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου δεν αναγνωρίζει την κατάσταση. Δίνουμε μάχη τα τελευταία δύο χρόνια. Καταφέραμε, κλείνοντας τα αυτιά σε σειρήνες και λαϊκισμούς, να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Να εξασφαλίσουμε απρόσκοπτη χρηματοδότηση χτίζοντας έναν μηχανισμό στήριξης που δεν υπήρχε.
Η συμφωνία που υπογράψαμε με τους εταίρους μας ανοίγει νέες προοπτικές. Η πραγματική και ιστορική της σημασία αναδεικνύεται μέρα με τη μέρα. Η συμφωνία αυτή, όταν εφαρμοστεί θα σημάνει το κλείσιμο της περιόδου ανασφάλειας. Πετύχαμε να απαλλαγούμε από αυτό το υπέρογκο χρέος, με τη διαγραφή του 50%. Το κόστος αναλαμβάνεται από τις τράπεζες, αλλά θα αλαφρύνουμε τον πολίτη. Για πρώτη φορά το χρέος θα μειωθεί άμεσα σε απόλυτα μεγέθη. Αυτό που πετύχαμε αφορά άμεσα τη ζωή των Ελλήνων για πολλά χρόνια.
Αυτό που διακυβεύεται τώρα στη χώρα μας είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ. Ο μόνος τρόπος να μείνουμε στο ευρώ είναι η πιστή εφαρμογή των αποφάσεών μας», σημείωσε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
«Σημαντική» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, την απόφαση της ΝΔ να ψηφίσει την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και ευχήθηκε αυτό να είναι η απαρχή μιας νέας πολιτικής κουλτούρας και την αλλαγή στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Αυτή τη νέα στάση θα τη χαιρετίσει ο ελληνικός λαός, γιατί αναδεικνύει την ευθύνη του πολιτικού κόσμου.
Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι «η ΝΔ θα κληθεί και πάλι να είναι συνδιαμορφωτής του νέου προγράμματος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα ακουστούν, από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης διάφορα «όχι» του τύπου που ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα».
Σχετικά με τη συνεννόηση με τη ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «κάθε απόφαση πρέπει να εδράζεται σε συγκεκριμένα σημεία και ειδικότερα:
Πρώτον, να υπάρξει συμφωνία σε πολύ συγκεκριμένες πολιτικές.
Δεύτερον, να υπάρχει ο πυλώνας της σταθερότητας της Κ.Ο. Διότι, όπως τόνισε, εμείς κρατήσαμε τη χώρα όρθια και παραμένουμε πυλώνας σταθερότητας της χώρας».
Χαρακτήρισε ιδιαίτερης σημασίας «την αυριανή ψηφοφορία, για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή των αποφάσεων, αλλά και για τις συζητήσεις με τα άλλα κόμματα».
Ανέφερε επίσης ότι «το δημοψήφισμα προκάλεσε ένα θετικό δημιουργικό σοκ στη χώρα», αλλά πρόσθεσε ότι «το πραγματικό πρόβλημα, της εφαρμογής των αποφάσεων», παραμένει.
Πρέπει, τόνισε, «να υπάρξει σταθερότητα στην Κ.Ο. και στην κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια των συζητήσεων με τα άλλα κόμματα, κάτι που αποτελεί και προϋπόθεση για το αύριο».
Αναφέρθηκε «στην αξία της ενότητας», υπογραμμίζοντας ότι «η προσπάθεια που γίνεται δεν είναι απλή υπόθεση. Υπογράμμισε επίσης ότι η σωτηρία και η αλλαγή της χώρας δεν είναι θέμα ενός ανθρώπου, αλλά κάτι που θα κάνουμε όλοι μαζί».
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε «να συνεχιστεί η ενότητα στην Κ.Ο., όχι για μένα ή το ΠΑΣΟΚ αλλά για την πατρίδα και τα παιδιά μας». Και έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι «τραβήξαμε κόκκινη γραμμή με το παρελθόν».
Α. Σαμαράς: «Ζήτω την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου»
Στη Βουλή προσήλθε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και δήλωσε: «Δεν κατάλαβε ή μάλλον κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Ζητώ την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου. Αν κατάλαβε ότι θέλω να μοιραστώ υπουργεία μαζί του κάνει λάθος. Η πρότασή μου είναι οι εκλογές. Δεν ήρθα εδώ για να απαντήσω στα όσα απίστευτα ακουστήκαν. Πρέπει να κάνουμε το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».
Παρέμβαση Διαμαντοπούλου
«Έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη περίοδο. Πρέπει να διασώσουμε τη χώρα. Συμφωνήσαμε στο Υπουργικό να ξεκινήσουμε τη διαδικασία συναίνεσης που παραπέμπει σε κυβέρνηση εθνικής ευθύνης», δήλωσε η υπουργός Παιδείας μετά την ομιλία του πρωθυπουργού.
«Πράγματι το συζητήσαμε. Μια κυβέρνηση με ευρύτερους ορίζοντες είναι κάτι που θέλω», απάντησε ο Γ. Παπανδρέου.
Ευ. Βενιζέλος: «Δεν προχωράμε σε δημοψήφισμα»
«Η κυβέρνηση ανακοινώνει επισήμως ότι δεν προχωράμε σε δημοψήφισμα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Θέλουμε να έρθουν και άλλοι να σηκώσουμε μαζί αυτό το βάρος και να το μοιραστούμε. Αλλά η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση σταθερή, προκειμένου να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες της συναίνεσης, ώστε να οδηγηθούμε με σταθερότητα πριν τις 15 Δεκεμβρίου στην εκταμίευση της έκτης δόσης, που συνίσταται σε οκτώ δισ. ευρώ», πρόσθεσε.
Β. Παπανδρέου: «Είστε εκτός τόπου και χρόνου»
Η Βάσω Παπανδρέου πήρε το λόγο και αναφερόμενη στον πρωθυπουργό επεσήμανε: «Είστε εκτός τόπου και χρόνου. Σήμερα περίμενα την παραίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου. Λυπάμαι για την παράταξη, λυπάμαι για τη χώρα».
Τηλεφωνική συνομιλία με Α. Σαμαρά
Τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του πρώτου, πριν τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου έκανε γνωστή στον κ. Σαμαρά την πρόθεσή του να υπάρξει συνεννόηση για την υλοποίηση της πρότασης του προέδρου της ΝΔ για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και γνωστοποίησε τον ορισμό εκ μέρους της κυβέρνησης ως διαπραγματευτών από την κυβερνητική πλευρά του υπουργού Δημήτρη Ρέππα και του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Νίκου Αθανασάκη.
Πηγές από τη ΝΔ, ωστόσο, έλεγαν ότι ο κ. Σαμαράς είπε ότι η πρότασή του είναι συγκεκριμένη και δεν βρίσκει το λόγο για να γίνει διαπραγμάτευση, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου.
Κατά τις ίδιες πηγές της λεωφόρου Συγγρού, ο κ. Παπανδρέου είπε στον κ. Σαμαρά ότι θα υπάρξει και επόμενη επικοινωνία.
ΝΔ: «Δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτε μαζί του»
Την οργισμένη αντίδραση της ΝΔ προκάλεσαν οι διαρροές, τις οποίες αποδίδουν σε κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου και κάνουν λόγο για έναρξη επαφών μεταξύ συνεργατών του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, για την μεταβατική κυβέρνηση.
Συνεργάτες του αρχηγού της ΝΔ ξεκαθαρίζουν πως όχι μόνο δεν υπάρχει καμία επαφή, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει και καμία επικοινωνία, καθώς επισημαίνουν πως η πρότασή του κ. Σαμαρά είναι σαφής και δεν επιδέχεται καμία ερμηνεία ή παρερμηνεία.
Στη ΝΔ τονίζουν χαρακτηριστικά πως «ο κ. Παπανδρέου είναι παρελθόν, τελεί υπό παραίτηση και δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτε μαζί του. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ακυβερνησίας. Αν η πρότασή μας γίνει δεκτή τότε θα λειτουργήσουν οι θεσμικές διαδικασίες».
Συνάντηση «4»
Συνάντηση των υπουργών Άννας Διαμαντοπούλου, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιάννη Ραγκούση, οι οποίοι προσφάτως είχαν συνυπογράψει κοινό κείμενο και στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου είχαν τηρήσει αποστάσεις από την επιλογή του δημοψηφίσματος, καθώς και του υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου, διεξήχθη πριν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Διεργασίες μεταξύ βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Διεργασίες μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου να υπάρξει κοινή πρωτοβουλία για την προώθηση λύσης με κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, βρίσκονται σε εξέλιξη στο Μέγαρο της Βουλής.
Κατά πληροφορίες, νωρίτερα στο γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Βρεττού, έγινε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Βάσω Παπανδρέου και οι βουλευτές της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Ευάγγελος Αντώναρος.
Το κείμενο, ωστόσο, που επρόκειτο να συνυπογραφεί, κατά τις ίδιες πληροφορίες «πάγωσε» και δεν προωθείται μετά τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και την πρότασή του για προσωρινή, μεταβατική κυβέρνηση.

Πηγή: ΣΚΑΪ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου