Τον κίνδυνο να μη λάβουν το δώρο Χριστουγέννων, καθώς και την εξόφληση του Δεκεμβρίου (δεύτερο 15ήμερο) αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Εάν δεν εκταμιευθεί εγκαίρως η 6η δόση από τον μηχανισμό στήριξης, τότε όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, μετά τις 14 - 15 Δεκεμβρίου το κράτος «δεν βγαίνει».
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις 5 Δεκεμβρίου τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου θα βρεθούν σε επίπεδα κάτω του 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η κρίσιμη περίοδος είναι μεταξύ 16 και 23 Δεκεμβρίου, όταν το κράτος θα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις που φτάνουν στα 6 δισ. ευρώ.
Εως ότου εισρεύσουν τα 8 δισ. ευρώ (αποτελούν την 6η δόση), εκτιμάται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αξιοποιήσει και μέρος των πόρων που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), οι οποίοι ανέρχονται συνολικά στο 1,5 δισ. ευρώ. Κάτι που τον Νοέμβριο δεν χρειάστηκε να πράξει σχεδόν καθόλου.
Στο ενδεχόμενο -που μόνο υποθετικό δεν είναι πλέον- κατά το οποίο δεν εισρεύσουν τα κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει:
1. Λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 4 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στις 16 Δεκεμβρίου θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν 2 δισ. ευρώ και άλλα τόσα στις 23 Δεκεμβρίου. Για να καλύψει αυτές τις υποχρεώσεις, το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει να εκδώσει νέα έντοκα γραμμάτια μέσα στον Δεκέμβριο.
2. Αποπληρωμή ομολόγων και τόκων ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν στο κρίσιμο διάστημα που προαναφέρθηκε. Στις 19 Δεκεμβρίου λήγουν ομόλογα ύψους 1,172 δισ. ευρώ και στις 22 Δεκεμβρίου ομόλογα ύψους 979,6 εκατ. ευρώ.
Εάν δεν υπάρχουν στα κρατικά ταμεία τα 8 δισ. ευρώ, τότε είναι πολύ πιθανό να ληφθεί η πολιτική απόφαση για τον ετεροχρονισμό της καταβολής μισθών και δώρου Χριστουγέννων στο Δημόσιο, ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς το εξωτερικό και να μην υπάρξει μέσα στον Δεκέμβριο «πιστωτικό γεγονός». Να σημειωθεί ότι ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει μεταφέρει για αργότερα τις άλλες πληρωμές πλην των μισθών και των συντάξεων, όπως επιχορηγήσεις σε διάφορους φορείς και καταβολή χρεών προς προμηθευτές.
Είναι ενδεικτικό του προβλήματος που υπάρχει ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους έχουν φτάσει στα επίπεδα των 7,5 δισ. ευρώ αυτή τη στιγμή από 6,5 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, η έλλειψη ρευστότητας του Δημοσίου «χτυπάει» αμέσως και στην πραγματική οικονομία.
Να σημειωθεί ότι στις λήξεις ομολόγων που υπάρχουν μέσα στον Δεκέμβριο περιλαμβάνονται και 714,7 εκατομμύρια ευρώ που πρέπει να καλυφθούν στις 30 Δεκεμβρίου. Είναι σαφές ότι εάν δεν εκταμιευθεί η 6η δόση, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί για πρώτη φορά τόσο κοντά στη χρεοκοπία.
Από την άλλη πλευρά, εάν τα 8 δισ. ευρώ εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία, τότε εκτιμάται ότι το Δημόσιο αντέχει έως τα μέσα Μαρτίου και η Ελλάδα θα μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, αναμένοντας την έλευση των 80 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του νέου έτους.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου