Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, 2011
Τη συναίνεση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, αποσπά καταρχήν ο Προϋπολογισμός του 2012, όπως καταγράφεται στη συζήτησή του που ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
«Όταν δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης για μία κυβέρνηση, δίνεται και για τον Προϋπολογισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μουσουρούλης. Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση περιστράφηκε εν πολλοίς στην επισκόπηση των βημάτων που έκανε το κάθε κόμμα μέχρι την συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου και των θέσεών του για την ανάταξη της οικονομίας.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του, Μιχάλης Κατρίνης, χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2012, «Προϋπολογισμό μετάβασης στην αισιοδοξία», προβάλλοντας τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,4 δισ. ως σηματοδότηση προς τους δανειστές της χώρας, πως «η Ελλάδα είναι εδώ, αποφασισμένη». Ο κος Κατρίνης υπογράμμισε ότι το σχέδιο νόμου «δεν προβλέπει νέα μέτρα - και δεν θα εισαχθούν νέα που θα αιφνιδιάσουν τους πολίτες, αφού όλες οι ρυθμίσεις έχουν ψηφιστεί και είναι κοστολογημένες».
«Συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, να κατηγορούνται οι Προϋπολογισμοί ως αναξιόπιστοι και να προβλέπεται πως τα στοιχεία τους θα αλλαχτούν στην πορεία. Αυτός ο Προϋπολογισμός είναι αξιόπιστος γιατί έχει ερευνηθεί σχολαστικά από τους εταίρους μας» τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.
«Με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία έβαλε πλάτες στη χώρα και σε κανέναν άλλο. Η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι ψήφος συνενοχής, ούτε παραγραφής. Επιθυμούμε να έλθει σε πέρας η αποστολή και δεν αμφισβητούμε τον Προϋπολογισμό που έρχεται στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν - και τον υπερψηφίζουμε» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Μουσουρούλης.
Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης παρατήρησε πως «όλοι οι δείκτες παραμένουν αρνητικοί με εξαίρεση τις εξαγωγές (…) Το μόνο παρήγορο είναι ο νέος Πρωθυπουργός και η συγκυβέρνηση που δημιουργεί κλίμα ηρεμίας».
Κατά τον κ. Μαρκάκη, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εστιαστεί στα προγράμματα απασχόλησης, στην μείωση των δαπανών των ΔΕΚΟ, στην επιτάχυνση των διαδικασιών των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και στη συρρίκνωση της λαθρομετανάστευσης, η οποία συντηρεί ένα παραεμπόριο 20 δισ. ετησίως. Για τον ΛΑΟΣ, σύμφωνα με τον εισηγητή του, ισχύει η «κόκκινη γραμμή» της παύσης των έκτακτων μέτρων και της αποφυγής περαιτέρω μείωσης μισθών και συντάξεων.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), χαρακτήρισε «μοντέλο χρεοκοπίας» την δανειακή σύμβαση και αμφισβήτησε την κυριαρχούσα επιχειρηματολογία που θεωρεί επικίνδυνη την έξοδο της χώρας από την ζώνη του ευρώ.
«Το νόμισμα είναι ένα εργαλείο. Έχει περιορισμένες δυνατότητες όσον αφορά τις επιπτώσεις στην οικονομία, γιατί το κυρίαρχο είναι σε ποιον ανήκουν τα μέσα παραγωγής» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, καταφερόμενος επίσης και κατά της πρότασης εκ μέρους του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της διεξόδου έκδοσης ευρωομολόγου: «Θα διαμορφώσει τέτοιες προϋποθέσεις δημοσιονομικής πειθαρχίας, που τα πάντα θα καθορίζονται από το διευθυντήριο των Βρυξελλών. Όλα αυτά είναι «μέτρα-λαιμητόμος» αφού δεν αμφισβητούν το κύριο» ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος.
«Ο Προϋπολογισμός θα δώσει την χαριστική βολή στον τόπο. Φοβούμαι πως θα συσσωρευτούν πραγματικά ερείπια και θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να αναστραφεί η κατάσταση» σημείωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ). «Αν το ευρώ ως μηχανισμό τον θεωρείτε τόσο αναγκαίο για να υποστούμε τόσες θυσίες, αυτό το νόμισμα θα το ακούει ο απλός πολίτης και θα τρέμει. Το ευρώ δεν θα μπορεί να σταθεί, αν συνεχίσετε αυτές τις πολιτικές κατεδάφισης και λεηλασίας στο όνομά του» σημείωσε ο κος Λαφαζάνης. Εξάλλου, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «τούμπα του ΛΑΟΣ και της Νέας Δημοκρατίας» σε σχέση με την στάση που είχαν κρατήσει απέναντι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού ένα μήνα πριν.
Η ανεξάρτητη βουλευτής και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, δεν διευκρίνισε εάν πρόκειται να υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2012 - κατέθεσε ωστόσο μια σειρά από αντιπροτάσεις, τις οποίες, «ακόμα και η τρόικα δεν αμφισβήτησε».
Η κα Μπακογιάννη παρατήρησε πως τα έσοδα από την φορολογία που προβλέπει ο Προϋπολογισμός δεν θα καταστεί δυνατόν να εισπραχθούν, καθώς «οι φόροι είναι θηριώδεις και η απόγνωση πολύ μεγάλη». Η Δημοκρατική Συμμαχία, τόνισε η κα Μπακογιάννη, προκρίνει την παραμονή στο ευρώ, αλλά απορρίπτει «το χαράτσι της ΔΕΗ και τον κεφαλικό φόρο ακινήτου», αντιπροτείνοντας δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που στηρίζονται κατά 62% στη μείωση των δαπανών και εξασφαλίζουν έσοδα 10 δισ. εντός της τετραετίας. Τα ποσά αυτά μπορούν να εξασφαλιστούν από την κατάργηση του «σκανδάλου των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στα 52 και στα 55 χρόνια που απολαμβάνουν ΔΕΚΟ και συντεχνίες», την περικοπή μισθών υπαλλήλων ΔΕΚΟ που φθάνουν μέχρι και τις 6.000 ευρώ το μήνα - και από τα κονδύλια της ΕΡΤ, της Βουλής και των ψεύτικων συντάξεων. «Από αυτά μπορεί να αυξηθεί το ΕΚΑΣ κατά 150 εκ. ευρώ και να εξασφαλιστεί μια αντίστοιχη ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων» ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής.
Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου