Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Τα πράγματα αλλάζουν. Ο Παπαδήμος δεν δέχτηκε να είναι "αχυρένιος" πρωθυπουργός

Υποψήφιοι για τον πρωθυπουργία οι Πετσάλνικος και Κακλαμάνης
Από την πλευρά του, ο κ. Πετσάλνικος διέψευσε τις πληροφορίες που τον θέλουν να είναι υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού. Η υποψηφιότητα του κ. Λουκά Παπαδήμου υπονομεύθηκε, τόσο λόγω των αντιδράσεων του αντιπροέδρου κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, όσο και της εμπλοκής που σημειώθηκε με την άρνηση του κ. Σαμαρά να υπογράψει τούς όρους που έθεσε το Eurogroup.
Στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο ή τον πρώην πρόεδρο κ. Απόστολο Κακλαμάνη, για μεταβατικό πρωθυπουργό, κατέληξαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς. Ωστόσο, ο κ. Πετσάλνικος διέψευσε τις πληροφορίες που τον θέλουν να είναι υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού.
Η υποψηφιότητα του κ. Λουκά Παπαδήμου υπονομεύθηκε, τόσο λόγω των αντιδράσεων του αντιπροέδρου κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στο οικονομικό επιτελείο, όσο και της εμπλοκής που σημειώθηκε με την άρνηση του κ. Σαμαρά να υπογράψει τούς όρους που έθεσε το Eurogroup.

Κατόπιν αυτού έγινε βολιδοσκόπηση στον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη κ. Νικηφόρο Διαμαντούρο, ο οποίος έθεσε μια σειρά από όρους για τη σύνθεση και τους στόχους της κυβέρνησης. Κατόπιν αυτού, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε ως «θεσμική» μεταβατική λύση για τη πρωθυπουργία είτε τον κ. Πετσάλνικο είτε τον κ. Κακλαμάνη, τον δεύτερο εκ των οποίων απεδέχθη ο κ. Σαμαράς.
Οι συνομιλίες ανάμεσα σε Παπανδρέου και Σαμαρά διεκόπησαν αργά το βράδυ της Τρίτης. Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Στη διάθεση του πρωθυπουργού οι παραιτήσεις του Υπουργικού
Σύντομα θα υπάρξει λύση στα μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης ανέφερε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο κ. Παπανδρέου δεν ζήτησε τις παραιτήσεις των υπουργών, αλλά να είναι στη διάθεσή του όποια στιγμή τις χρειαστεί.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέλυσε την παγκόσμια και ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπως τον ρόλο των αγορών, οι οποίες - κατά κανόνα - λειτουργούν ανεξάρτητα και αυτόνομα από το πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία. Κεκτημένο της χώρας, της κυβέρνησης και άλλων πολιτικών δυνάμεων, θεώρησε τη συμφωνία των περισσότερων κομμάτων να στηρίξουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.
Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στις συζητήσεις με τα άλλα κόμματα, τόνισε ότι μπορεί κάποιος να φανταστεί ιδανικές καταστάσεις, αλλά όταν πρόκειται για συζητήσεις με κόμματα, υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» ένθεν και ένθεν και τότε προσπαθείς για το καλύτερο δυνατό. Όπως ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου μίλησε, εκτός του κ. Σαμαρά, με τον κ. Καρατζαφέρη και την κ. Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι υπάρχει πλήρης στήριξη στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Και αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί δικαίωση για την κυβέρνηση.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη διεθνή κατάσταση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «τα πολύ μεγάλα συμφέροντα, τραπεζικά συμφέροντα, τα μιντιακά συμφέροντα, που μπορούν και αιχμαλωτίζουν το πολιτικό σύστημα». Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός αυτό «συμβαίνει και στην Ελλάδα». Και πρόσθεσε ότι «κι εμείς δεχθήκαμε ανελέητη επίθεση από τέτοια συμφέροντα». Τα συμφέροντα αυτά, ανέφερε επίσης, κάνουν προσπάθειες διάβρωσης του κοινοβουλευτικού συστήματος, «προκειμένου αυτό να πιεστεί για διάφορες ευνοϊκές αποφάσεις, ή να παρεμποδιστεί η διαφάνεια και να προστατευτούν κατεστημένα».
Ανέφερε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση το έργο της διαφάνειας, της πάταξης της διαφθοράς, της ανομίας και της φοροδιαφυγής, με την συμφωνία με την Ελβετία, του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών και όσα άλλα έχει ξεκινήσει η σημερινή κυβέρνηση. Αν εφαρμοστεί η απόφαση τη 26ης Οκτωβρίου, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, «μέσα στην επόμενη διετία και μέχρι το 2014, θα έχουμε φύγει από αυτή την κρίση, θα έχουμε βγει στην άλλη μεριά της όχθης».
Κατά τη διάρκεια της θητείας της νέας κυβέρνησης, είπε ο κ. Παπανδρέου, θα μπορούσε να συζητηθούν και άλλα θέματα, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος και ο εκλογικός νόμος, εφόσον υπάρχουν κοινές προσεγγίσεις.

Βενιζέλος: «Όλα πρέπει να τελειώσουν σήμερα»
Όλα πρέπει να τελειώσουν σήμερα (σ.σ. την Τρίτη), προέχει η σωτηρία της χώρας, διαφορετικά θα ψάχνουμε τα χρήματα που εξασφαλίσαμε σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους μετά τη -πέραν της μιάμισης ώρας - συνάντηση που είχε με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ιταλία και η Ισπανία είναι σε κίνδυνο, επισημαίνοντας ότι περιμένουν να γίνουν εκλογές στην Ισπανία, να σχηματιστεί κυβέρνηση και μετά να επιτεθούν. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών είπε ότι έχει μιλήσει για όλα αυτά «πεντακόσιες φορές» και πολύ ξεκάθαρα και πρόσθεσε ότι ίσως ποτέ άλλοτε υπουργός Οικονομικών δεν έχει μιλήσει τόσο καθαρά.
Ερωτηθείς για τη ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στο μέτρο που ο κ. Σαμαράς κάνει στροφή για τη σωτηρία της χώρας, καταλαβαίνω ότι πρέπει να την δικαιολογήσει, αλλά πράττει άριστα και είμαι μαζί του και όχι με όσους αντιδρούν. Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Απόστολο Κακλαμάνη, ενώ νωρίτερα, με τον κ. Κακλαμάνη είχε συναντηθεί και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, συνάντηση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε στο πλαίσιο των επαφών του κ. Παπανδρέου με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ενόψει του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης συνεργασίας.
Παράλληλα, συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις αναφορικά με τα πρόσωπα που θα στελεχώνουν τη νέα κυβέρνηση.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, ανέφερε: «Το θέμα του πρωθυπουργού πρέπει να κλείσει άμεσα. Περιμένουμε τις ανακοινώσεις», ενώ τόνισε ότι «στην μεταβατική κυβέρνηση θα συμμετάσχουν και πολιτικά στελέχη στη νέα κυβέρνηση». Επίσης, έκανε λόγο για διεξαγωγή εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου.

Το «τυπικό» της διαδικασίας
Ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μόλις υπάρξει συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο οποίο θα μετάσχουν όσοι επιθυμούν. Εκεί ο πρωθυπουργός θα υποβάλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησης και θα ανακοινώσει το νέο πρόσωπο. Αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς θα ανακοινώσει τη συμφωνία του στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού. Στη συνέχεια ο νέος πρωθυπουργός θα κινήσει τις διαδικασίες σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, ορκωμοσίας και θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Σχετικά με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, Νικηφόρο Διαμαντούρο, του οποίου το όνομα ακουγόταν από τηλεοπτικούς σταθμούς για τη θέση του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση, δήλωσε τη Δευτέρα, στην Καθημερινή: «Δεν έχω επικοινωνία με κανένα. Δεν έχω καμία ενημέρωση για όσα μεταδίδονται από τηλεοπτικούς σταθμούς».

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου