Έκτακτο Υπουργικό σε εξέλιξη. Προσφυγή στις κάλπες ζητά η αντιπολίτευση, ενώ υπέρ των εκλογών τάσσονται και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ανεξαρτητοποιήθηκε η Μιλένα Αποστολάκη. Μέσα στο κλίμα της πολιτικής έντασης, ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση της G20 στις Κάννες.
Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου, 2011
Από την αντιπαράθεση των υπουργών για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και την επιμονή του πρωθυπουργού στις θέσεις που ανακοίνωσε τη Δευτέρα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίστηκε το υπουργικό Συμβούλιο, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο σχεδιασμός και ο οδικός χάρτης που ανακοίνωσε τη Δευτέρα και πρόσθεσε ότι όλα θα κριθούν την Παρασκευή.
Ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων πως το σύστημα που θίγεται από την ελάφρυνση του χρέους, ήταν φυσικό να αντιδράσει λυσσαλέα.
Η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ με καθυστέρηση δύο ωρών, καθώς ήταν προγραμματισμένο για τις 18:00. Προηγήθηκε η σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) που έλαβε αποφάσεις για αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με οδηγία του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος και η αναπληρωτής υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επικοινωνούν με ξένες κυβερνήσεις, ελληνικές πρεσβείες και διεθνή μέσα ενημέρωσης για να τους ενημερώσουν για την απόφαση περί δημοψηφίσματος, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές.
Την Πέμπτη, ο Γ. Παπανδρέου θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο, ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας.
Η συζήτηση του αιτήματος για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, θα αρχίσει κανονικά αύριο, Τετάρτη, στη Βουλή στις 18:00, με ομιλίες υπουργών. Μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού την Πέμπτη, αναμένονται και οι ομιλίες των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.
Αντιπαραθέσεις στο υπουργικό συμβούλιο για το δημοψήφισμα
Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις τοποθετήσεις τους στην εν εξελίξει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου οι κ.κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Παπουτσής, Δημήτρης Ρέππας και Πάνος Μπεγλίτης.
Από την άλλη, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος διερωτήθηκε πως μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με ένα θεμελιώδες ερώτημα που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια και επιφυλάχθηκε για την τελική του τοποθέτηση, αφού πρώτα γνωστοποιηθεί το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στο δημοψήφισμα.
Από την πλευρά της, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου κατά τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε διευκρινίσεις για την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επιλογή του δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση.
Μάλιστα η υπουργός Παιδείας φέρεται να είπε ότι η απόφαση για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα έπρεπε να είχε ληφθεί από την κυβερνητική επιτροπή και να είχε οργανωθεί η υποστήριξη αυτής της απόφασης.
Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, από την μεριά του, έθεσε το θέμα της έλλειψης ενημέρωσης των μελών της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα.
Θα έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι για να πάμε ομογενοποιημένα και όχι αιφνιδιασμένοι, φέρεται να τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στη Συνοδο της G20 ο πρωθυπουργός
Σε δείπνο εργασίας, για την Ελλάδα, στο περιθώριο της Συνόδου του G 20 στις Κάννες, όπου προσεκλήθη και θα παραστεί, πρόκειται να παρακαθίσει αύριο το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Στο δείπνο θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο κ. Παπανδρέου προσεκλήθη από τον προεδρεύοντα του G 20 Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Επειδή η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τη χώρα και τα συμφέροντά της, αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η ομιλία του πρωθυπουργού, στη συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη.
Επίσης, ο πρωθυπουργός, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Συζήτησαν για τις εξελίξεις, ενώ ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε και για την πρωτοβουλία του σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη η απόφαση της συνόδου Κορυφής και η συμφωνία για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα να γίνουν κτήμα του λαού προκειμένου να συμβάλλει στην προώθηση των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα και τόνισε ότι, η διαδικασία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση της χώρας στην Ευρωζώνη και διεθνώς.
Η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε την κατανόησή της και υπογράμμισε ότι καταλαβαίνει τις εξελίξεις στη χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου