Το ζήτημα του Ιράν θα συζητηθεί σήμερα στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.
Μία-μία οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοινώνουν ήδη ότι ανακαλούν τους πρεσβευτές τους στην Τεχεράνη, διαμαρτυρόμενες για την «απαράδεκτη» - όπως την χαρακτηρίζουν - εισβολή στη βρετανική πρεσβεία την περασμένη Τρίτη.
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι κλείνει την πρεσβεία της στην Τεχεράνη και ήδη Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους.
Η Νορβηγία έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της για προληπτικούς λόγους, ενώ η Ιταλία ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να κλείσει την πρεσβεία της στην Τεχεράνη και θα καλέσει τον Ιρανό πρεσβευτή για να ζητήσει εγγυήσεις για την ασφάλεια του διπλωματικού της προσωπικού.
Μιλώντας χθες ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις Ουίλιαμ Χέιγκ ανακοίνωσε ότι εντός 48 ωρών καλούνται όλοι οι Ιρανοί διπλωμάτες να έχουν εγκαταλείψει το έδαφος της Βρετανίας και ότι κλείνει η ιρανική πρεσβεία στο Λονδίνο.
Ο Βρετανός υπουργός δήλωσε ότι το ζήτημα αυτό, καθώς και η περαιτέρω δράση που πρέπει να ληφθεί μπροστά στην συνεχή επιδίωξη ενός προγράμματος πυρηνικών όπλων από το Ιράν, θα συζητηθούν στο πλαίσιο της Συνόδου.
Η Βρετανία αναμένεται να πιέσει για νέες κυρώσεις που αφορούν τον ενεργειακό τομέα του Ιράν και το ίδιο πρόκειται να κάνει και η Γαλλία.
Το Παρίσι προωθεί πρόταση για εμπάργκο πετρελαίου, καθώς και για το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας.
Στόχος είναι να ασκηθούν πιέσεις στην Τεχεράνη, ώστε να μην μπορεί να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με το BBC, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών θα φανεί εάν και άλλες χώρες σκοπεύουν να λάβουν μέτρα κατά της Τεχεράνης.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τέρζι, δήλωσε ότι η Ρώμη θα αποφασίσει μαζί με ΕΕ και ΗΠΑ για την πιθανότητα να επιβληθεί πετρελαϊκό εμπάργκο κατά του Ιράν.
Το Ιράν έχει χαρακτηρίσει «φοιτητές» τους διαδηλωτές που εισέβαλαν την περασμένη Τρίτη στη βρετανική πρεσβεία, εκφράζοντας λύπη για το περιστατικό και την «απαράδεκτη συμπεριφορά ενός μικρού αριθμού διαδηλωτών».
Ο Ουίλιαμ Χέιγκ υποστήριξε, ωστόσο, πως η πλειονότητα όσων μετείχαν στην επίθεση ήταν μέλη της υποστηριζόμενης από το καθεστώς παραστρατιωτικής ομάδας των Μπασίτζι.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν καταδικάσει την επίθεση.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου