Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη όχι μόνο θα συνεχιστεί το 2012 αλλά και θα χειροτερεύει, όσο η Γερμανία δεν αποφασίζει εάν επιθυμεί μία ενωμένη Ευρώπη με την ίδια ως ισότιμο μέλος, ή το μόνο που θέλει είναι να δημιουργήσει μία Ευρώπη της Γερμανίας, με σκοπό να επιβάλλει τη δική της agenda στα υπόλοιπα μέλη.
Ως εκ τούτου, το 2012 θα είναι ένας χρόνος με συνεχείς αντιπαραθέσεις μεταξύ της Γερμανίας και των εταίρων. Οσον αφορά την Ελλάδα, ο χρόνος αυτός θα είναι ακόμη πιο κρίσιμος απ’ αυτόν που σήμερα διανύουμε. Οι δανειστές μας θα επιμείνουν στην εφαρμογή των μέτρων για τα οποία έχουμε δεσμευτεί, που, όμως, το αδύναμο πολιτικό κατεστημένο δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει λόγω της εντεινόμενης κοινωνικής αντίδρασης.
Ο φόβος ότι θα μας διώξουν ή ότι θα αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε από την Ευρωζώνη θα παραμείνει απλά φόβος, διότι, πρακτικά, οι δανειστές μας θα δυσκολευτούν να απορροφήσουν τη μεγάλη ζημιά που θα προκύψει από τη διαγραφή των χρεών μας, στην περίπτωση που φύγουμε από το ευρώ και κηρύξουμε χρεοκοπία.
Συνεπώς, οι διαπραγματεύσεις μας με την τρόικα θα συνεχιστούν. Το πολιτικό σκηνικό του νέου έτους προμηνύεται αβέβαιο, αφού τα πολιτικά κόμματα δε θα δεχθούν την επιμήκυνση της ζωής της κυβέρνησης Παπαδήμου, η οποία θα μπορούσε να αναδιαμορφωθεί μετά από έναν ρεαλιστικό ανασχηματισμό, βασιζόμενο, ως επί το πλείστον, σε τεχνοκράτες.
Συνεπώς, θα προσφύγουμε σε εκλογές, που πιθανώς θα φέρουν τη Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα, όχι όμως με αυτοδύναμη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να ζητήσει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση αυτή, αμφιβάλλω εάν ο κ. Σαμαράς θα είναι πρωθυπουργός κοινής αποδοχής των συνεργαζόμενων κομμάτων.
* Ο κ. Μίνως Α. Ζομπανάκης είναι οικονομολόγος, πρώην τραπεζίτης
Πηγή: Ελευθεροτυπια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου