Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012


Μέρκελ: «Ειδική περίπτωση η Ελλάδα»

Αμφιβολίες για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, εξέφρασε η Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες και θα δημοσιευθεί σήμερα Πέμπτη.   Δεν φαίνεται να λειτουργεί το πρόγραμμα διάσωσης που επελέγη για την Ελλάδα, παραδέχεται η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.
Όπως αναφέρεται σε αποσπάσματα που προδημοσιεύονται, η κ. Μέρκελ χαρακτηρίζει την Ελλάδα «ειδική περίπτωση» και σημειώνει ότι «πρέπει να ηρεμήσει η κατάσταση και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών». Τονίζει ακόμη ότι «οι χώρες με υπερβολικό χρέος πρέπει να μεταρρυθμιστούν περισσότερο» και ότι «δεν έχει νόημα να υποσχόμαστε όλο και περισσότερα χρήματα αν δεν καταπολεμούμε τις αιτίες της κρίσης».

Μέρκελ: «Ναι» στις μεταρρυθμίσεις, «όχι» στο ευρωομολόγο
Αυστηρές μεταρρυθμίσεις, ελαστικότερους όρους στην αγορά εργασίας, μεγαλύτερη εξουσία στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των εθνικών προϋπολογισμών και τιμωρία των απείθαρχων, ζητεί η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία για μια ακόμη φορά απορρίπτει την ιδέα του ευρωομολόγου.
«Αν κάποιος έχει υποσχεθεί εκατό φορές ότι θα μειώσει το χρέος του, πρέπει να μπορούμε να το διεκδικήσουμε νομικά», τονίζει η Γερμανίδα καγκελάριος σε προδημοσίευση αποσπάσματος της συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».
Η κ. Μέρκελ ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να παρακάμψει τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες προβλέπουν ότι «μία χώρα δεν επιτρέπεται να πληρώσει για τα χρέη μιας άλλης» και προειδοποιεί ότι «και οι δυνατότητες της Γερμανίας δεν είναι ανεξάντλητες».
Αναφερόμενη στις εισηγήσεις πολλών πλευρών για την έκδοση ευρωομολόγου, η καγκελάριος της Γερμανίας επαναλαμβάνει ότι «δεν αποτελεί λύση» και προσθέτει ότι μεγαλύτερη κοινοτική εγγύηση θα είναι δυνατή μόνον εφόσον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα έχει αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο επί των εθνικών προϋπολογισμών.
«Θέλω να βοηθήσω, αλλά πρέπει όλοι να καταβάλουν και κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βελτιώσουν την κατάστασή τους», επισημαίνει και, σε όσους μιλούν για περισσότερη αλληλεγγύη από την Γερμανία, απαντά ότι στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή «έχει επιτευχθεί μια καλή ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και υπευθυνότητας».
Η κ. Μέρκελ επιμένει στην ανάγκη για σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους, ζητεί ευέλικτο Εργατικό Δίκαιο, ειδικά σε ό,τι αφορά τους νέους εργαζόμενους, άνοιγμα επαγγελμάτων και υπηρεσιών και αποκρατικοποιήσεις.
Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικώς με τους φόβους που εκφράζονται από πολλούς Ευρωπαίους για ηγεμονική συμπεριφορά της Γερμανίας, η Καγκελάριος τονίζει: «Παίρνω στα σοβαρά αυτές τις ανησυχίες, αλλά τις θεωρώ αβάσιμες». Προσθέτει δε ότι πρέπει να θάψουμε τα παλιά στερεότυπα και δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη είναι συνώνυμο της ευτυχίας μας. Αυτή είναι η ήπειρός μου και η ελεύθερη Ευρώπη υπήρξε πάντα το όνειρό μου».

Μέρκελ: «Δεν θέλουμε να αναλάβουμε μια δέσμευση που δεν θα μπορούσαμε να τηρήσουμε»
Η Γερμανία δεν θέλει να αναλάβει μια δέσμευση που δεν θα τηρήσει για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, αλλά είναι έτοιμη να δείξει αλληλεγγύη και να υπερασπιστεί το ευρώ, δήλωσε σήμερα στο Νταβός η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.
«Δεν λέμε ότι δεν θέλουμε αυτή την αλληλεγγύη, αλλά δεν θέλουμε να αναλάβουμε μια δέσμευση που δεν θα μπορούσαμε να τηρήσουμε», τόνισε μιλώντας σε ένα ακροατήριο επιχειρηματιών και πολιτικών, στο 42ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF). «Πάντα υποστηρίξαμε το ευρώ», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, αλλά «η Ευρώπη θα χάσει την αξιοπιστία της», αν η Γερμανία δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της.
Αναφερόμενη στα οικονομικά «τείχη προστασίας» που η Ευρώπη επιδιώκει να αναπτύξει και να ενισχύσει, η Μέρκελ επανέλαβε ότι θεωρεί πως τα τρέχοντα ποσά επαρκούν για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Το σημερινό ταμείο αρωγής, το ΕΤΧΣ, διαθέτει περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ, και ο διάδοχός του, ο οποίος θα είναι ένας μόνιμος μηχανισμός (ΕΜΣ) θα διαθέτει περίπου 500 δισ. ευρώ. «Οι άνθρωποι λένε ότι δεν είναι αρκετά, ορισμένοι λένε ότι χρειάζονται τα διπλά, άλλοι τα τριπλά, και μόνο τότε θα πιστέψουμε στην αλληλεγγύη σας», εξήγησε η Γερμανίδα καγκελάριος. Αλλά «αναρωτιέμαι εάν είναι ακόμη αξιόπιστη», σημείωσε.
Ωστόσο, δεν είπε τίποτα για τη συνύπαρξη των δύο ταμείων, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του 2013, κάτι που θα αυξήσει τη δύναμη πυρός από αυτά τα «τείχη προστασίας», όπως προτείνεται από διάφορες χώρες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Μέρκελ έχει ήδη δηλώσει σε συνέντευξή της με έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες ότι είναι «παράλογο να υποσχόμαστε περισσότερα χρήματα αν δεν καταπολεμήσουμε τις αιτίες της κρίσης».
Εξάλλου, «εμείς, οι Γερμανοί, πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί, αν δεν θέλουμε μια μέρα να εξαντλήσουμε τις δυνάμεις μας--οι δυνατότητες μας δεν είναι απεριόριστες--κάτι το οποίο δεν θα είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης στο σύνολό της», υπενθύμισε σε αυτή τη συνέντευξη.
Επιπλέον, η κ. Μέρκελ ανέφερε πως «η Ευρώπη είναι ένα μοναδικό μοντέλο», ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι με τις μεταρρυθμίσεις η Ευρώπη θα βιώσει σημαντικές αλλαγές: «Σε λίγα χρόνια θα μπορείτε να εγκαθίσταστε και να εργάζεστε σε οποιαδήποτε χώρα, να έχετε την εκάστοτε ασφάλιση. Θα υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση του εργατικού δυναμικού, όπως συμβαίνει με τους φοιτητές. Όχι, πως σήμερα αυτό δεν γίνεται, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια εμπόδια. Ο στόχος μας είναι η περεταίρω ενοποίηση της Ευρώπης. Πιστεύω πως μέσα από την κρίση και τις μεταρρυθμίσεις θα αναδυθεί μία νέα ενοποιημένη Ευρώπη».

«Ο κόσμος δεν αποκόμισε διδάγματα από την οικονομική κρίση»
Οι μεταρρυθμίσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών μετά την Κρίση του 2008 δεν έχουν προχωρήσει αρκετά, δήλωσε η κ. Μέρκελ.
«Δεν είναι ακόμη αρκετά επαρκείς», άρκεσε στην εναρκτήρια ομιλία της στην ετήσια συνάντηση των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών.
Ενώ η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κρίση του χρέους της, το πρόβλημα δεν μπορεί απλά να ξεπεραστεί όλο με τη μία, σημείωσε η Μέρκελ.
Είπε επίσης ότι είναι απογοητευμένη διότι δεν κατέστη δυνατόν να θεσπιστεί ένας παγκόσμιος φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ο οποίος θα ήταν ένα «ισχυρό πολιτικό σήμα» προς τους πολίτες.
«Στην Ε.Ε. ζει το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού και έχει το 20% του ΑΕΠ. Αυτό θα μειωθεί, πως λοιπόν θα διατηρήσουμε τη θέση μας στον κόσμο;» διερωτήθηκε η κ. Μέρκελ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου