Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου, 2012
Νομοσχέδιο καταθέτει άμεσα στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία για την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό.
Η είδηση ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Γιάννη Μιχελάκη. Και μπορεί να αποτελεί μία θετική εξέλιξη της συνεχούς επιδίωξης των ομογενών να ψηφίζουν για την πατρίδα, αλλά είναι αλήθεια πως κανείς δεν το περίμενε αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί σε θέματα άμεσης επικαιρότητας και το ζητούμενο είναι η κυβερνητική συνοχή.Η πρόταση όμως αποτελεί καθαρά πρωτοβουλία, όχι της κυβέρνησης, αλλά της ΝΔ.
Η ακριβής δήλωση του κ. Μιχελάκη έχει ως εξής:
«Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και οι βουλευτές του κόμματος, θεωρούν εθνικά επιβεβλημένη την ενίσχυση των δεσμών της πατρίδας μας με τους Απόδημους Ελληνες και -κατ’ επέκταση- τη νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματός τους να μετέχουν στις εθνικές εκλογές.
»Για το σκοπό αυτό, η Νέα Δημοκρατία έχει καταρτίσει πρόταση νόμου -την οποία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή- για τη ρύθμιση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές, από τους Ελληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό.
»Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία είχε αναλάβει η Νέα Δημοκρατία και στο παρελθόν, με νομοσχέδιο που κατατέθηκε και συζητήθηκε στις αρχές του 2009, αλλά προσέκρουσε στην αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.
Εκφράζουμε την ελπίδα η ηγεσία και οι βουλευτές του να αλλάξουν, έστω και τώρα, τη θέση και τη στάση τους. Είναι εθνική υποχρέωση».
Η ΝΔ δεν έχει ακόμη δώσει στη δημοσιότητα την πρότασή της. Ωστόσο ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η πρόταση νόμου που θα κατατεθεί δεν είναι προϊόν διαβούλευσης ούτε με τα άλλα κόμματα, ούτε με το ΣΑΕ. Αποτελεί καθαρά δική της πρωτοβουλία, αν και θα χρειαστεί να την ψηφίσουν τα 2/3 της Βουλής όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχει την ίδια τύχη, όπως και η προηγούμενη πρόταση που είχε φέρει η ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή, την άνοιξη του 2009.
Η πρόταση που είχε φέρει ενώπιον των άλλων κομμάτων η τότε Κυβερνητική Επιτροπή ανέφερε ότι «δικαίωμα ψήφου έχουν οι απόδημοι που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, καθώς κι εκείνοι που υπηρετούν σε ελληνικές υπηρεσίες του εξωτερικού και οι Ελληνες υπάλληλοι των διεθνών οργανισμών, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων».
Προβλεπόταν η δημιουργία ειδικών εκλογικών καταλόγων στα προξενεία, και τα κόμματα θα τοποθετούσαν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τρεις υποψηφίους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, με τουλάχιστον 10 χρόνια στο εξωτερικό. Δηλαδή, κάθε κόμμα θα όριζε τους εκπροσώπους των αποδήμων κατά τη διακριτική του ευχέρεια.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο τότε είχε χαρακτηριστεί ως μεταβατικό, καθώς ο θεσμός θα εφαρμοζόταν για πρώτη φορά.
Διαφώνησαν με τις διατάξεις αυτές τα άλλα κόμματα, ζητώντας εκλογικές περιφέρειες και επιστολική ψήφο και έτσι η πρόταση δεν προχώρησε.
Να σημειωθεί ότι είχε υπάρξει εκτεταμένη διαβούλευση με ομογενείς, ανάμεσά τους και ο εκδότης του «Ε.Κ.» Αντώνης Η. Διαματάρης, που είχε εκφράσει τη γνώμη του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού και βεβαίως με τα λοιπά κόμματα.
Πηγή΅Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου