Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στους Ν.Υ. Τimes.

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου, 2012
Βάζοντας στο «στόχαστρο» επενδυτικά κεφάλαια και άλλους ιδιώτες δανειστές, ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο νομοθεσίας που θα υποχρεώνει τους δανειστές να αποδεχτούν απώλειες εάν τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σήμερα, Τετάρτη, σε συνέντευξη που παραχώρησε προς την αμερικανική εφημερίδα New York Times.
Η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν οι δανειστές της χώρας να αποδεχθούν απώλειες εάν δεν επιτευχθεί τελικά συμφωνία στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σήμερα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος – αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τα κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια (hedge funds) και άλλους ιδιώτες δανειστές, σε συνέντευξη που παραχώρησε προς την αμερικανική εφημερίδα New York Times.
Βάζοντας στο «στόχαστρο» επενδυτικά κεφάλαια και άλλους ιδιώτες δανειστές, ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο νομοθεσίας που θα υποχρεώνει τους δανειστές να αποδεχτούν απώλειες εάν τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σήμερα, Τετάρτη, σε συνέντευξη που παραχώρησε προς την αμερικανική εφημερίδα New York Times.
Ο κ. Παπαδήμος, στη πρώτη του εφ’ όλης της ύλης 90λεπτη συνέντευξη προς τη NYT, ζήτησε από τους Έλληνες πολιτικούς να εγκρίνουν τα οικονομικά μέτρα που «απαιτούν» οι ξένοι δανειστές της χώρας με αντάλλαγμα την οικονομική βοήθεια, λέγοντας πως τα πολιτικά συμφέροντα συνέβαλαν στο «φρενάρισμα» των αλλαγών απαραίτητων αλλαγών για την ανάκαμψη της (κατά τη ΝYT) δύσκαμπτης και καταρρέουσας ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ενήργησαν αρκετά γρήγορα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του χρέους όταν αυτό πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 2010, τονίζοντας ότι οι δανειστές θα έπρεπε να είχαν παρουσιάσει αναπτυξιακά μέτρα νωρίτερα στα προγράμματά τους για τη δοκιμαζόμενη από τη σκληρή λιτότητα χώρα, η οικονομία της οποίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6% εντός του τρέχοντος έτους, με την ανεργία να βρίσκεται ήδη στο 18%.
Τα πλέον αιχμηρά σχόλια του Λουκά Παπαδήμου είχαν να κάνουν με τους ιδιώτες κατόχους κρατικών ομολόγων, οι οποίοι φαίνεται να επηρεάζουν τη μοίρα της Ελλάδας περισσότερο από τους πολιτικούς της, ή ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό της.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα δεν λάβει 100% συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα στο οποίο οι ομολογιούχοι θα διαγράψουν εθελοντικά 130 δισεκατομμύρια δολάρια από το συνολικό χρέος, ύψους 450 δισ. δολ. (τα νούμερα αυτά παρατίθενται μεταφρασμένα σε δολ. από τη ΝYT), τότε η χώρα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης νόμου που θα προβλέπει αναγκαστικές απώλειες για του ιδιώτες ομολογιούχους.
«Πρόκειται για μια εξέλιξη που πρέπει να εξεταστεί δεδομένων των προσδοκιών σχετικά με τον βαθμό συμμετοχής που θα επιτευχθεί…δεν μπορεί να εξαιρεθεί. Εξαρτάται από το ποσοστό», δήλωσε ο κ. Παπαδήμος.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αναμένει οι διαπραγματεύσεις να αποδειχθούν επιτυχείς. «Δεν είναι ευθείς, καθώς έχουν ως στόχο την εθελοντική αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους και την ταυτόχρονη επίτευξη κάποιων στόχων, οι οποίοι περιλαμβάνουν ανταλλάγματα», είπε.
«Λαμβανομένης υπ’ όψιν της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος, πιστεύω πως βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι αλλαγές που χρειάζονται και τι θυσίες κάνει ο λαός.
«Δεν χρειάζεται να δεις τους αριθμούς, το ότι η ανεργία έχει φτάσει στο 18%. Περπατάς στην πόλη και το βλέπεις» σχολίασε, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι, εάν τα πράγματα πάνε καλά, οι Έλληνες μπορούν να περιμένουν ένα τέλος στη λιτότητα το επόμενο έτος. Τα σκληρά μέτρα έχουν ως στόχο την επίτευξη σταθερότητας στο μέλλον, πρόσθεσε.
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, στόχος του είναι η διασφάλιση της οικονομικής βοήθειας και της νέας δανειακής σύμβασης, όχι η επίλυση όλων των προβλημάτων της Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα παραμείνει στην ηγεσία της χώρας για πολύ.
«Θα έλεγα πως το επικρατέστερο σενάριο είναι οι εκλογές να γίνουν κάποια στιγμή εντός του Απριλίου», είπε σχετικά.
Μέχρι τότε, όπως σημείωσε, «είμαι σίγουρος πως μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, αρκεί να παραμείνουμε ενωμένοι στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας και του χρέους μας. Και πιστεύω ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι∙ είναι σημαντικό οι πολιτικές δυνάμεις να είναι ευθυγραμμισμένες με τη θέληση του ελληνικού λαού».
Πηγή: Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου