Ασφυκτικά γεμάτο ήταν το πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας της Αγίας Τριάδος “HELLENIC CULTURAL CENTER” στο Lowell, Massachusetts από γονείς και συγγενείς που παρευρέθηκαν την Κυριακή το απόγευμα (29 Ιανουαρίου) για να παραστούν στον εορτασμό των Ελληνικών Γραμμάτων (Τριών Ιεραρχών) που έγινε από τους μαθητές και μαθήτριες του Ημερήσιου Ελληνο-Αμερικάνικου Σχολείου, "HELLENIC-AMERICAN ACADEMY" της πόλης και του μοναδικού στο είδος του σε όλη την Νέα Αγγλία.
Από το Νηπιαγωγείο μέχρι και την 8η τάξη, τους λιλιπούτειους μέχρι τους νεαρούς, που διδάσκονται, τραγούδησαν, έκαναν απαγγελίες και χόρεψαν Ελληνικά. Μέσα στο κέντρο της ιστορικής πόλης του Lowell (ιστορική γιατί εδώ έγιναν τα πρώτα εργοστάσια στις ΗΠΑ όπου λειτουργούσαν με τη βοήθεια του νερού σαν μύλοι και το προϊόν από ακατέργαστο που έμπαινε από την μία μεριά έβγαινε από την άλλη μεριά ένδυμα, η υπόδημα) ζει και παρ' όλες τις μπόρες που έχει περάσει τα 108 χρόνια που λειτουργεί παραμένει “ζωντανό” και “δυνατό” γιατί πρώτον οι γονείς το προτιμούν και δεύτερον γιατί η Ελληνική Παροικία εργάζεται και προωθεί το Σχολείο με διάφορους τρόπους αλλά προ πάντων οικονομικά.
Σε αυτή την “κυψέλη” της μάθησης από την πρώτη στιγμή που θα φτάσεις σε πιάνει ένα ρίγος υπερηφάνειας αφού έξω κυματίζει η γαλανόλευκη σημαία δίπλα στην αστερόεσσα.
Το 1904 οι πρώτοι μετανάστες ίδρυσαν μαζί με την εκκλησία της Αγίας Τριάδος και το Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο στην αρχή σε ένα κτίριο πλησίον της εκκλησίας, μετά στο υπόγειο της εκκλησίας και στη δεκαετία του 1950 στον σημερινό χώρο που είναι το τριώροφο τούβλινο κτίριο. Το 1983 με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου της κοινότητας της Αγίας Τριάδος στην οποία ανοίκει το Σχολείο και την βοήθεια μίας ομάδας ομογενών με οικονομικό συμπαραστάτη τον αείμνηστο Τηλέμαχο Δημουλά και την εξ ίσου οικονομική βοήθεια των μελ΄ψν της Ελληνικής Κοινότητας κατασκευάζεται ακριβώς δίπλα από το Σχολείο το Κοινοτικό Κέντρο, (Hellenic Cultural Center) κάπου 10,000 τετραγωνικά πόδια (930 τ.μ.) το οποίο χτησιμοποιείτε για πολλαπλούς σκοπούς όπως συνεστιάσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και αγώνες μπάσκετ. Έχει κουζίνα και γραφεία, αποδυτήρια, ανελκυστήρα, σκηνή θεάτρου και χώρο για στάθμευση αυτοκινήτων. Αυτό έδωσε περισσότερα κίνητρα για το σχολείο αλλά και για την ελληνική κοινότητα του (4 ελληνικές ενορίες με ελληνο-αμερικάνικο πληθυσμό κοντά στις 25,000 με τα περίχωρα). Κάποτε το Lowell είχε 6 κέντρα διασκέδασης (Κ's, K's Too, Olympia/Zorba Room, Athenian Corner, Parkway, Joseph Lounge) δεκάδες ελληνικά καφενεία, ελληνικό φούρνο, ελληνικό ζαχαροπλαστείο, 6 εμποροραφεία, ελληνικό θέατρο, και φιλαρμονική. Το 1912-14 στους Βαλκανικούς πολέμους, από το Lowell, 700 νέοι πήγαν και κατετάγησαν στον Ελληνικό στρατό. Αρκετοί Αμερικανοί επιχειρηματίες, γιατροί και δικηγόροι από αγάπη ή από ανάγκη μάθαιναν Ελληνικά!
Εκεί λοιπόν βρίσκεται η “κυψέλη” της μάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, του Πολιτισμού, της Θρησκείας.
Βέβαια οι καιροί έχουν αλλάξει μαζί και τα ενδιαφέροντα και σιγά-σιγά οι Έλληνες μετακόμισαν στα προάστια (Chelmsford, Dracut, Tewksbury, Billerica, Andover) και παρ' ότι οι οικογένειες δεν είναι πλέον όπως πρώτα λόγο των “μικτών” γάμων εν τούτοις το Ελληνικό Σχολείο είναι ο πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους.
Προχθές, ανάμεσα στους γονείς, στους παππούδες και γιαγιάδες, ήσαν και πολλοί που δεν κατέχουν την Ελληνική γλώσσα αλλά είναι υπερήφανοι που τα παιδιά τους διδάσκονται και μιλούν την Ελληνική. Αλλά δεν είναι μόνο η γλώσσα είναι και τα τόσα άλλα που διδάσκονται που κάνουν τον πολιτισμό μας.
Το Σχολείο αρχίζει τα μαθήματα κάθε ημέρα στις 7:30 το πρωί και τελειώνει στις 2:30 το απόγευμα ενώ υπάρχουν και προγράμματα που μπορούν τα παιδιά να παραμείνουν έως στις 5:00 το απόγευμα. Έχει Προ-Νηπιαγωγείο, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό 1η-6η Τάξη, και Γυμνάσιο 7η & 8η. Είναι εφοδιασμένο με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όργανα και μηχανήματα όπως τα Αμερικάνικα Σχολεία και είναι ισάξιο των Αμερικάνικων και Ελληνικών Σχολείων.
Γεγονός είναι ότι αρκετοί γονείς ταξιδεύουν από μακρινές περιοχές για να φέρουν τα παιδιά τους στο Ελληνο-Αμερικάνικο Σχολείο, όπως Nashua, NH, Haverhill, Westford, Burlington, Windham, NH.
Το σημερινό διδακτικό προσωπικό αποτελείται από 10 δασκάλες (130 μαθητές/μαθήτριες), ακόμα, Διευθυντή, Γραμματέα, Νοσοκόμα, Βιβλιοθηκάριο, Γυμναστή, δασκάλα των κομπιούτερς, δασκάλα των Ισπανικών, Καθαρήστρια κ.α., συνολικά 21 άτομα. Οι Δασκάλες για να προσληφθούν πρέπει να έχουν το μάστερ. Είναι τμήμα Ελληνικών όπου διδάσκετε η Ελληνική Γλώσσα, η Θρησκεία, η Ιστορία και ο Πολιτισμός, τμήμα Αγγλικών με όλα τα μαθήματα, ακόμα έχει κομπιούτερς, φυσική αγωγή, τέχνες. Ειδικά προγράμματα όπως για τη Φυσική, Ρητορική κλπ. Μεγάλη διαφήμιση έγινε στο Σχολείο όταν το 1996 με πρωτοβουλία του υπογράφων και σε συνεργασία με τη NASA το Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο του Lowell συνδέθηκε ραδιοτηλεοπτικά με το διαστημόπλοιο ATLANTIS και το MIR Space Station. Απόφοιτοι του Ελληνικού Σχολείου με ποσοστό 85% αποφοιτούν από πανεπιστήμια. Στις δασκάλες που δίδαξαν ήταν και η μητέρα του Πωλ Τσόγκα (καταγωγή από τον Πύργο Ηλείας το γένος Παναγιωτόπουλου).
Το Σχολείο είναι κομμάτι της οικογένειας και οι δασκάλες κάνουν υπέροχη δουλειά. Εάν θέλετε να δείτε το Σχολείο περάστε από το 61 Broadway Street, Lowell, MA ή ακόμα καλύτερα να πάτε στην γιορτή που θα γίνει για την 25η Μαρτίου, 1821 και να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα που παρουσιάζουν για την Ελληνική Επανάσταση και την Ανεξαρτησία της Ελλάδος. (Αργότερα θα έχουμε την ημερομηνία και ώρα της εκδήλωσης). Α, και κάτι άλλο, εάν πάτε στη γιορτή για την 25η Μαρτίου να μη φοράτε "κόκκινα και μπαρδαλά" χρώματα αλλά της Ελλάδας (μπλε και άσπρο). Εύγε σε όσους και με οποιοδήποτε τρόπο βοηθούν το Σχολείο.
Βασίλης Καυκά, Βοστώνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου