Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ελληνικό χρώμα είχαν τα Όσκαρ

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου, 2012


Ο ομογενής Αλεξάντερ Πέιν με τη μητέρα του στα Οσκαρ.
Γράψαμε χθες για το πιός/ποιά πήρε Όσκαρ αυτό που δεν γράψαμε είναι ότι η απονομή είχε και ελληνικό χρώμα, καθώς ο ομογενής Αλεξάντερ Πέιν μοιράστηκε με τους Νατ Φάξον και Τζιμ Ρας, το Οσκαρ διασκευασμένου σεναρίου για την ταινία «Οι Απόγονοι».
Τα προγνωστικά των προηγούμενων ημερών σε γενικές γραμμές επιβεβαιώθηκαν, καθώς και το «The Artist» θεωρούνταν φαβορί, αλλά και η ταινία του Μάρτιν Σκορτζέζε, «Ηugo», που απέσπασε επίσης πέντε βραβεία, σε κατηγορίες, όμως, που θεωρούνται υποδεέστερες.
Πιο συγκεκριμένα, η ταινία «The Artist» απέσπασε Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, της Καλύτερης Σκηνοθεσίας (του Μισέλ Αζαναβισίς) και του Α’ Ανδρικού Ρόλου (Ζαν Ντιζαρντέν), καθώς και της Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής (Λουντοβίκ Μπουρς) και των Καλύτερων Κοστουμιών (Μαρκ Μπρίτζες).
Η ταινία «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε απέσπασε ισάριθμα βραβεία Οσκαρ. Η παιδική περιπέτεια πήρε τα βραβεία για την Καλλιτεχνική Διεύθυνση, τη Φωτογραφία, τα καλύτερα Ειδικά Εφέ, τον Καλύτερο Ηχο, και τα Καλύτερα Ηχητικά Εφέ.
Επίσης, Μέριλ Στριπ κέρδισε το τρίτο Οσκαρ της καριέρας της για την ερμηνεία της ως Σιδηρά Κυρία.
Για το Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, η Μέριλ Στριπ περίμενε τελικά κοντά 30 χρόνια (από το 1983 με την «Εκλογή της Σόφι») για να κρατήσει το αγαλματάκι, παρά το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια είχε συνολικά 17 υποψηφιότητες.
Παρότι δε η ερμηνεία της ως «Σιδηρά κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ, που έγινε αποδεκτή ακόμη και από τους Βρετανούς, της έφερνε τη μία μετά την άλλη τις διακρίσεις στα βραβεία που προηγούνται των Οσκαρ, ακόμη στα προγνωστικά έπαιζε η Βαϊόλα Ντέιβις των «Υπηρετριών» για το βραβείο Α’ Γυναικείας Ερμηνείας.
Η Μέριλ Στριπ ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο της για την ερμηνεία της ως Μάργκαρετ Θάτσερ. Το κοινό στην αίθουσα την χειροκροτά όρθιο και εκείνη φωνάζει: «Ελάτε τώρα!»
«Οταν άκουσα το όνομά μου ήταν σαν να άκουσα: ‘Οχι πάλι! Αυτή; Μα δεν το κέρδισε ξανά;’» είπε.
Οπως αναμενόταν Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου κατέκτησε η Οκτάβια Σπένσερ (Υπηρέτριες), ενώ το βραβείο Β’ Ανδρικού ρόλου κέρδισε ο Κρίστοφερ Πλάμερ (Πρωτάρηδες), ο οποίος έγινε έτσι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ηθοποιός που κερδίζει Οσκαρ (στα 82 του).
«Οταν βγήκα από την κοιλιά της μητέρας μου είχα ετοιμάσει ευχαριστήριο λόγο για τα Οσκαρ. Φυσικά έχει περάσει πολύς καιρός και τον ξέχασα», είπε ο ηθοποιός που μετρά περισσότερα από 60 χρόνια καριέρας.
Μέχρι και κλακέτες χόρεψε ο Ζαν Ντιζαρντέν, ο οποίος ευχαρίστησε τις ΗΠΑ, τους συνεργάτες του και απέτισε φόρο τιμής στον Ντάγκλας Φέρμπανκς, λέγοντας ότι υπήρξε έμπνευσή του για τον ρόλο.
Βραβείο πρωτότυπου σεναρίου κέρδισε ο Γούντι Αλεν για το Μεσάνυχτα στο Παρίσι (για άλλη μια φορά δεν ήταν εκεί να το παραλάβει), ενώ όπως προαναφέρθηκε, βραβείο διασκευασμένου σεναρίου κέρδισαν οι Αλεξάντερ Πέιν, Νατ Φάξτον, Τζιμ Ρας για τους Απογόνους.
Ο ελληνικής καταγωγής Πέιν είπε μάλιστα «σ’ αγαπώ πολύ» στα Ελληνικά στη μάνα του, η οποία βρισκόταν μέσα στην αίθουσα.
Σε γενικές γραμμές, φέτος ήταν μια χρονιά νοσταλγίας: πλήθος σταρ θυμήθηκαν τις πρώτες τους κινηματογραφικές αναμνήσεις. Ο Τομ Κρουζ έβγαινε έξω και έτρεχε να αναπαραστήσει τις ταινίες που έβλεπε, ο Ανταμ Σάντλερ μιλούσε για τον Σον Κόνερι και τις τρίχες του, ο Μόργκαν Φρίμαν θυμήθηκε τον Κινγκ Κονγκ.
Από την πλευρά του, το Cirque du soleil προσέφερε ένα φαντασμαγορικό θέαμα, αφιερωμένο στη μαγεία τού να βλέπει κανείς σινεμά.
Επίσης, προσφέρθηκαν ποπ κορν και σνακ στο κοινό, ενώ οι περισσότεροι νικητές βρήκαν αφορμή να μιλήσουν για τις δικές τους κινηματογραφικές αναμνήσεις. Το μήνυμα ήταν σαφές: όποιος και να κερδίσει, νικητής βγαίνει το σινεμά.
Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία ψηφίστηκε το ιρανικό «Ενας Χωρισμός» κάτι άλλωστε που αναμενόταν.
Οσκαρ καλύτερου τραγουδιού κέρδισε το Man or Muppet από τα Μάπετς. Βραβείο καλύτερου μοντάζ κέρδισε εξάλλου «Το Κορίτσι με το Τατουάζ». Αυτή ήταν και η μικρή (ευχάριστη) έκπληξη της βραδιάς. Παράλληλα, καλύτερο ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε το Undefeated.
Και τα μικρά: Μικρού μήκους ταινία στο The Shore, μικρού μήκους ντοκιμαντέρ στο Saving Face, μικρού μήκους animation στο The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore.
Οσο για την ίδια την τελετή, μπορεί τα βραβεία να ήταν αναμενόμενα, μπορεί η παρουσίαση του Μπίλι Κρίσταλ να ήταν κλασική, αλλά ο παρουσιαστής έκανε για άλλη μία φορά καλά αυτό που ξέρει να κάνει τόσα χρόνια.
Από τις ωραίες στιγμές της βραδιάς οι μιμήσεις του Κρίσταλ για το τι σκέφτονται οι υποψήφιοι, η παρουσία της Εμα Στόουν, το δίδυμο Γκουίνεθ Πάλτροου και Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και οι Γουίλ Φέρελ και Ζακ Γαλιφιανάκης, καθώς και το βιντεάκι που σατίριζε τις δοκιμαστικές προβολές που διοργανώνει το Χόλιγουντ για να δει εάν μια ταινία θα έχει επιτυχία.
Πηγή: ΑΠ, ΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου