Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, 2012
Ανοικτή συζήτηση έγινε χθες το βράδυ στην αίθουσα Zorba Room του Ολύμπια στο Lowell Massachusetts με θέμα “Οικονομική υποστήριξη της Ελληνο-Αμερικάνικης Ακαδημίας” (Hellenic-American Academy) του πρώτου Ελληνο-Αμερικάνικου Σχολείου στις ΗΠΑ αφού ιδρύθηκε το 1904 και συνεχίζει να είναι “κυψέλη” Ελληνικής Μόρφωσης και Πολιτισμού. Εκτός από την οικονομική υποστήριξη παρουσιάστηκε και ένα πρόγραμμα που θα προστεθούν κάποιοι ειδικοί για να προωθήσουν το Σχολείο στην περιοχή.
Ομολογουμένως είχε γίνει κάποια προεργασία με διαφάνειες και ανάλυση του σχεδίου στην κατάμεστη αίθουσα όπου συμμετείχαν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το Ελληνο-Αμερικάνικο Σχολείο.
Επικίνδυνο γιατί εάν δεν λειτουργήσει σωστά μπορεί να χαθεί το σχολείο. Πειράματα δεν χρειάζονται εκτός και εάν είμαστε 100% σίγουροι για την επιτυχία.
Στο τέλος της παρουσίασης αρκετοί από το ακροατήριο πήραν το λόγο και ζήτησαν περισσότερες εξηγήσεις και διατυπώσεις. Οι απαντήσεις που εδόθησαν ήταν λογικές αλλά όταν ακούστηκε το όνομα του Διευθυντή του Σχολείου παρ' ότι ο ίδιος ήταν παρόν, κώφευσε. Μίλησε όμως ο Πρόεδρος της κοινότητας της Αγίας Τριάδος κ. Γεώργιος Χριστόπουλος στην οποία ανήκει το Σχολείο και ο ιερατικός προϊστάμενος πατήρ Νικόλαος Πελεκούδας. Επαναλαμβάνω ότι το σχέδιο με την πρώτη ματιά είναι κάτι που θέλει περισσότερη επεξεργασία και να ληφθούν υπ' όψη πολλά άλλα στοιχεία και πάνω από όλα η οικονομική υποστήριξη και η αύξηση των μαθητών.
Ο κ. Δημήτριος Ματθαίος, πρώην Πρόεδρος της κοινότητας ζήτησε να μάθει πόσοι από τους μαθητές που φοιτούν στο Ελληνο-Αμερικάνικο Σχολείο είναι παιδιά μελών της ενορίας της Αγίας Τριάδος (η ενορία της Αγίας Τριάδος συντηρεί οικονομικά το Σχολείο) αλλά απάντηση δεν δόθηκε. Ο κ. Τομ Θέμελης ζήτησε να μάθει εάν θα ψηφίσει η Γενική Συνέλευση της Κοινότητας της Αγίας Τριάδος σήμερα επί του θέματος. Η απάντηση ήταν όχι.
Ο υπογράφων ζήτησε το λόγο και αφού συνεχάρη την επιτροπή για την προεργασία αναφέρθηκε ότι το 1995 το Σχολείο είχε μόνο 87 μαθητές και κινδύνευε να κλείσει αλλά αναλάβαμε πρωτοβουλίες και εργαστήκαμε σκληρά και με τι δημιουργία του pre-school program σώθηκε το Σχολείο. Συνέχισε ο υπογράφων “πριν λίγο καιρό κοίταξα στο διαδίκτυο και είδα ότι το σχολείο έχει πάνω από 20 δασκάλους και υπαλλήλους, σε αυτούς θέλετε να προσθέσουμε άλλους 5 με τη χρήματα θα πληρωθούν τη στιγμή που το πρόγραμμα της προσθήκης της 7ης και 8ης τάξης ξεκίνησε λάθος αφού ο αριθμός των μαθητών είναι μικρός τα δίδακτρα είναι $3000 ανά μαθητή αλλά τα έξοδα είναι κοντά στις $10,000 ανά μαθητή”. Στην ερώτηση του υπογράφοντος εάν σκοπεύουν να κάνουν το Σχολείο Charter School, η απάντηση ήταν “όχι”. Η Γεωργία Κοτσιρώνη είπε “είμαι στο School Committee και έχω τρία παιδιά στο Σχολείο, όταν ήρθαν οι ειδικοί του εκπαιδευτικού προγράμματος της κοινοπολιτείας μας έδωσαν άριστα για τη μάθηση αλλά δεν πήγαμε καλά στη διοίκηση και τον προγραμματισμό”.
Το γεγονός ότι γίνετε μία προσπάθεια υπέρ του Σχολείου είναι θετικό αλλά απέχει πολύ από την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος το οποίο θα ανεβάσει τα έξοδα περισσότερο ενώ αριθμός των μαθητών παραμένει στους 130. Ένα άλλο πρόβλημα είναι το κτίριο του Σχολείου που θέλει κάποιες ανακαινίσεις όπως είναι τα παράθυρα που είναι 40 χρονών καθώς και η οροφή.
Γενικά το κλίμα ήταν θετικό, είδαμε αρκετούς γονείς και νέους ενώ παράλληλα είδαμε και αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της κοινότητας και αυτό είναι θετικό. Αλλά δεν είδαμε αντιπροσωπίες από τα διοικητικά συμβούλια άλλων ελληνο-αμερικάνικων ενοριών της πόλης και της περιοχής του Lowellδεδομένου ότι κοντά στο 50% των μαθητών προέρχονται από άλλες κοινότητες αλλά η κοινότητα της Αγίας Τριάδας πληρώνει κάθε χρόνο το έλλειμμα!
Νομίζω ότι ήταν μία αρχή για ένα πρόγραμμα που θέλει πολύ επεξεργασία και να κοπούν αρκετά από τα έξοδα, ενώ θα πρέπει να ανεβούν τα δίδακτρα. Το γεγονός ότι ο Διευθυντής του Σχολείου δεν πήρε το λόγο παρ' ότι επανειλημμένα του ζητήθηκε να πάρει θέσει τον αφήνει εκτεθειμένο.
Πρέπει να γίνουν και άλλες συνεδριάσεις με τη συμμετοχή όλων των Ελληνικών ενοριών της περιοχής και ο καθένας να βοηθήσει αποτελεσματικά και όχι μόνο με λόγια αλλά “εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν” αλλιώς όλα τα άλλα είναι “έπαια πτερόεντα”. Οι παλιοί Πρόεδροι της κοινότητας της Αγίας Τριάδος έπρεπε να είναι όλοι εκεί δυστυχώς δεν ήσαν, μάλλον δεν ειδοποιήθηκαν ήσαν μόνον οι: Δημήτρης Ματθαίος, Γεώργιος Ζαχαρούλης, Βασίλης Καυκάς, Χριστίνα Θέμελη, Λούης Δημητρουλάκος.
Φώτο: 1η Ο πρόεδρος της κοινότητας της Αγίας Τριάδος κ. Γεώργιος Χριστόπουλος δεξιά με τον Γραμματέα της κοινότητας κ. Νίκο Θεόκα. 2η ο ιερατικός Πρϊστάμενος της Αγίας Τριάδος π. Νικόλαος Πελεκούδας δεξιά με τον πρωτοπρεσβύτερο και πρώην ιερέα της Αγίας Τριάδος Δρ. πατήρ Παναγιώτη Ρίζο.
Βασίλης Καυκάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου