Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Σάββατο, 10 Μαρτίου, 2012


  • Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με μία πρώτη απόφασή του έκρινε ότι οι βουλευτές, πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές δεν δικαιούνται αναδρομικές διαφορές αποδοχών και απέρριψε την έφεση πρώην βουλευτή που διεκδικούσε από το ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από 400.000 ευρώ. Σημειώνεται πάντως ότι μόνο 44 βουλευτές παραιτήθηκαν της διεκδίκησης από τους περίπου 150 που έχουν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια.
  • Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα με θέμα τους προπηλακισμούς πολιτικών προσώπων, μετά και το περιστατικό στη Ρόδο.
  • Σε χαμηλούς τόνους και με πρόσκληση σε «περισυλλογή» ο Λουκάς Παπαδήμος μίλησε για την «ιστορική επιτυχία» του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων το οποίο, όπως είπε, επιτρέπει στην Ελλάδα να ξεφύγει από την κινούμενη άμμο των τελευταίων ετών και να πατήσει σε στέρεο έδαφος. Προσθέτει με έμφαση ότι «σε εμάς ανήκει η καθοριστική ευθύνη να διαμορφώσουμε την πορεία της χώρας. Να αλλάξουμε την οικονομία μας, να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία μας, να υπερασπιστούμε τη θέση μας στο ευρώ, να κερδίσουμε το μέλλον. Έχουμε μια νέα μεγάλη ευκαιρία. Ας μην την χάσουμε».
  • Ένταση σημειώθηκε με την έναρξη της 69ης Συνόδου των Πρυτάνεων, έξω από το ξενοδοχείο όπου γίνεται η συνεδρίαση στα Ιωάννινα, από μικρές ομάδες διαδηλωτών, που συνεπλάκησαν με την αστυνομία. Τελικά η διαδήλωση διαλύθηκε, αλλά προηγήθηκε χρήση χημικών από την αστυνομία, ενώ έγιναν και δύο προσαγωγές.
  • Περί τους 270 τόνους πατάτας Νευροκοπίου θα διανείμει ο Δήμος Παλλήνης σε δύο Σαββατοκύριακα, καθώς οι αιτήσεις των δημοτών που δήλωσαν ενδιαφέρον έφτασαν τις 5.216. Η διανομή των πρώτων 125 τόνων θα γίνει το Σαββατοκύριακο 10-11 Μαρτίου στο χώρο της EXPO ATHENS στην Ανθούσα. Άλλοι 145 τόνοι πατάτας θα διανεμηθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο, 17-18 Μαρτίου.

Κόσμος

  • Έτοιμες να αναβιώσουν την ιδέα του ευρωπαϊκού Συντάγματος επτά χρόνια μετά την απόρριψη του από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς ψηφοφόρους εμφανίζονται χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως διαφάνηκε κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που έγινε στην Κοπεγχάγη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές μια μικρή ομάδα υπουργών ενδέχεται να συναντηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων στο Βερολίνο για να συζητήσουν το θέμα του Συντάγματος
  • Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στο Μπαχρέιν πραγματοποίησαν την Παρασκευή πορεία στα προάστια της πρωτεύουσας Μανάμα καταγγέλλοντας την «δικτατορία» και ζητώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Το πλήθος πραγματοποίησε πορεία πέντε χιλιομέτρων από το χωριό Ντουράζ, βόρεια της πρωτεύουσας, ως το χωριό Μάκσα, όπου μία ημέρα νωρίτερα ανέστειλαν καθιστική διαμαρτυρία που διήρκεσε μία εβδομάδα.
  • Τέσσερις Παλαιστίνιοι -ένας από αυτούς σημαντικό στέλεχος οργάνωσης- σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε δύο χωριστές ισραηλινές επίθεσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Η πρώτη σημειώθηκε λίγη ώρα αφότου εκτοξεύτηκαν ρουκέτες στο έδαφος του Ισραήλ από τη Γάζα χωρίς να υπάρξουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές. Αργότερα έγινε και δεύτερη επιδρομή κατά άλλου στόχου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Παλαιστίνιοι.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε μόλις σήμερα, Παρασκευή, πέντε ημέρες μετά τις εκλογές, με τον νεοεκλεγμένο Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Πούτιν από το Air Force One πετώντας προς τη Βιρτζίνια για προεκλογική εκδήλωση, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.
  • Συνεργασία –καταρχάς περιορισμένη σε κλίμακα– με τις Αρχές του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει αρχίσει να διογκώνεται στη χώρα υπόσχεται τώρα η κυβέρνηση της Συρίας ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει την άγρια καταστολή κατά των ανταρτών και φέρεται να προετοιμάζει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, ο στρατός πήρε τον έλεγχο χωριών στην Ιντλίμπ όπου οι αντικαθεστωτικοί φοβούνται ότι μία ευρείας κλίμακας επιχείρηση, όμοια με αυτήν στη Χομς θα εκδηλωθεί τις επόμενες ημέρες.

Οικονομία

  • Την παροχή δανειακής βοήθειας ύψους 28 δισ. ευρώ πρός την Ελλάδα από το ΔΝΤ εισηγήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο συμβούλιο του Ταμείου η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.
  • Σε θετικό έδαφος έκλεισαν την Παρασκευή οι αγορές στην Ευρώπη και τη Wall Street ολοκληρώνοντας μία εβδομάδα πυκνή σε ειδήσεις που τερματίστηκε με την ολοκλήρωση του ελληνικού PSI και την απόφαση της ISDA ότι υπάρχει πιστωτικό γεγονός.
  • Ομόφωνα η αρμόδια επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) αποφάσισε ότι στην Ελλάδα συνέβη πιστωτικό γεγονός, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) στα κρατικά ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο και να καταστήσει υποχρεωτικό το «κούρεμα» για όλους τους ομολογιούχους. Το πιστωτικό γεγονός οδηγεί στην ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), συνολικού ύψους 3,2 δισ. δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου