Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Σάββατο, 17 Μαρτίου, 2012

  • Από το Ηράκλειο ξεκίνησε, ουσιαστικά σήμερα, την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός της η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρα Μπακογιάννη. Η κυρία Μπακογιάννη που βρίσκεται στο Ηράκλειο, για περιοδεία και επαφές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επανέλαβε τη βεβαιότητά της για την είσοδο του κόμματός της στη Βουλή ενώ άσκησε σκληρή κριτική στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
  • Επείγουσα εγκύκλιο απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών προς τους ΟΤΑ και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με θέμα την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι η εξόφληση δεν θα γίνει με τη συνδρομή των χρηματοπιστωτικών δομών και δανείων, αλλά σε βάρος των πιστώσεων προς αυτό το σκοπό στον κρατικό προϋπολογισμό και με έκτακτη χρηματοδότηση των δικαιούχων φορέων.
  • Συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας την Τρίτη 20 Μαρτίου το βράδυ, την ώρα που η Βουλή θα συζητάει τη δανειακή σύμβαση, θα πραγματοποιήσει το ΚΚΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, στόχος αυτής της πανελλαδικής εξόρμησης είναι «να υψώσουμε φωνή αντίθεσης και καταδίκης σε μια συμφωνία που υποθηκεύει τη ζωή του λαού για πάνω από 30 χρόνια».
  • Παραιτήθηκαν και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής που είχε ορισθεί για να συντονίσει τις εκλογές για νέα διοίκηση στο πανεπιστήμιο Κρήτης, μετά την προηγούμενη παραίτηση των μελών της αντίστοιχης επιτροπής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κόσμος

  • Ο διάσημος ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ συνελήφθη σε διαδήλωση έξω από την πρεσβεία του Σουδάν στην Ουάσινγκτον. Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον πρόεδρο του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ για την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης και για την παρεμπόδιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα. Μαζί του συνελήφθη και ο πατέρας του. Αφέθηκε ελεύθερος μετά από λίγες ώρες έχοντας πληρώσει πρόστιμο 100 δολαρίων.
  • Ο Οσάμα μπιν Λάντεν φέρεται να είχε δώσει εντολή στους υποστηρικτές του στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν να επιτεθούν στον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με στόχο να βυθίσουν τη χώρα σε κρίση, υποστηρίζει η Washington Post. Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι ο πρώην ηγέτης της Αλ Κάιντα ήθελε να σκοτώσει και τον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, τον πρώην διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων του Αφγανιστάν.
  • Σε έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ξεπεράσει το αδιέξοδο του και να δείξει ενότητα υποστηρίζοντας τις προσπάθειές του ίδιου για τον τερματισμό της βίας προχώρησε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για την κρίση της Συρίας, Κόφι Άναν. Ζητά ακόμη την ανάπτυξη παρατηρητών· την ίδια ώρα αραβικές κυβερνήσεις τάσσονται κατά της στρατιωτικής επέμβασης ενώ Σύροι διαδήλωσαν υπέρ της επέμβασης.
  • Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι έστρεψε τα πυρά του κατά των ΗΠΑ γιατί δεν συνεργάστηκαν πλήρως στην έρευνα για τη σφαγή 16 Αφγανών χωρικών από έναν Αμερικανό στρατιώτη, την ώρα που ο κατηγορούμενος βρίσκεται ήδη σε βάση στο Κουβέιτ ενόψει της μεταφοράς του στις ΗΠΑ. Ακόμη φάνηκε να υποστηρίζει την θέση (την οποία υποστηρίζουν και πολλοί άλλοι Αφγανοί) ότι περισσότεροι από ένας δράστες ήταν πίσω από την επίθεση.
  • Ενός λεπτού σιγή τήρησε σύσσωμο το Βέλγιο στη μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών και συνοδών τους. Σίγησαν όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και τα τηλεοπτικά δίκτυα και ήχησαν οι καμπάνες των Ναών της χώρας. Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη χώρα που τη φιλοξενεί.

Οικονομία

  • Χωρίς σημαντικές μεταβολές έκλεισε η εβδομάδα στις αγορές της Ευρώπης ενώ και στη Νέα Υόρκη οι μεταβολές ήταν ελάχιστες. Οριακές ήταν οι απώλειες (-0,04%) του Nasdaq ενώ στο Λονδίνο ο FTSE100 ενισχύθηκε 0,41%.
  • Την εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ (περίπου 7% του ΑΕΠ, δηλαδή μεγαλύτερο από το 5,5% του ΑΕΠ που προτείνει η Κομισιόν) κρίνει αναγκαία για την Ελλάδα το ΔΝΤ, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 και 2014, σε έκθεσή του που συνοδεύει την έγκριση της συνεισφοράς του στο δεύτερο πακέτο της Ελλάδας. Το ποσό αυτό κρίνει ότι πρέπει να προέλθει από νέα μέτρα και αλλαγές στο φορολογικό. Σε ό,τι αφορά τους μισθούς προετοιμάζει το έδαφος για νέο ψαλίδι, επισημαίνοντας ότι παραμένει κενό ανταγωνιστικότητας 15-20% που πρέπει να κλείσει.
  • «Να δράσουν χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση για να ενεργοποιηθεί η μεταρρύθμιση στο σύστημα της αντιπροσώπευσης στη διοίκηση του ΔΝΤ, μέσα στα προκαθορισμένα χρονικά όρια» προέτρεψε επικεφαλής του Ταμείου Κρ.Λαγκάρντ τα μέλη του. Το νέο σύστημα αντιπροσώπευσης, στο οποίο τα μέλη του ΔΝΤ κατέληξαν στο τέλος του Δεκεμβρίου του '10, διαφοροποιεί στις υψηλές βαθμίδες διοίκησης τα «αναλογικά μερίδια συμμετοχής» για τους αντιπροσώπους των αναπτυσσόμενων οικονομιών εις βάρος της συνολικής αντιπροσώπευσης των ανεπτυγμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου