Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Παρασκευή, 23 Μαρτίου, 2012

  • Τροπολογία για την κατάταξη παιδιών πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών στην κατάταξή τους στα Πανεπιστήμια κατατέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης από το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή.
  • Δεν έκανε δεκτή το υπουργείο Περιβάλλοντος την τροπολογία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη καθώς δεν είναι ώριμη η επένδυση και δεν έχει προηγηθεί περιβαλλοντική μελέτη, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως δεν είναι αντίθετο στην πρόταση της Εκκλησίας. Πέραν της ωρίμανσης, ο υπουργός Γ.Παπακωνσταντίνου στάθηκε επίσης και στο ιδιοκτησιακό ζήτημα στην περιοχή του Πεντελικού Όρους.
  • Έκλεισε την Πέμπτη τις πύλες της η Νομική Σχολή Αθηνών και συγχρόνως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές. Η σχολή θα ανοίξει κανονικά τη Δευτέρα.
  • Παράταση για τη ρύθμιση χρεών και πρόσθετες διευκολύνσεις στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, παρέχει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που πήρε το «πράσινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο. Μεταξύ άλλων η περίοδος ρύθμισης αυξάνεται, κατά ένα χρόνο, σε πέντε έτη, δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής σε πρόσωπα που είχαν ατομικές επιχειρήσεις, γίνεται προαιρετική για τους οφειλέτες η επιδίωξη εξωδικαστικής ρύθμισης, επεκτείνεται χρονικά η δυνατότητα εξαίρεσης κύριας κατοικίας από κατάσχεση και απαγορεύεται η κατάσχεση ατομικού λογαριασμού μέχρι τα 1.500 ευρώ (ή μέχρι 2.000 για κοινό λογαριασμό).
  • Επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, κατηγορώντας παράλληλα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι «με την πολιτική τους ωθούν ένα κομμάτι των κατατρεγμένων Ελλήνων στους Ναζί».

Κόσμος

  • Μετά την ολοκλήρωση και της τελευταίας της συνάντησης με τους κοινωνικούς εταίρους, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να «κάνει πίσω» σε ό,τι αφορά τις επίμαχες διατάξεις που διευκολύνουν τις απολύσεις σε περίπτωση οικονομικών δυσκολιών -δίνοντας αντ' αυτού τη δέσμευση ότι δεν θα γίνει κατάχρηση απολύσεων. Τα μέτρα δημοσιοποιούνται την Παρασκευή και στη συνέχεια ο λόγος περνά στη Βουλή και τη Γερουσία της Ιταλίας. Επί ποδός πολέμου η κύρια συνδικαλιστική ένωση Cgil, «διορθώσεις» της μεταρρύθμισης ζητούν τώρα και τα άλλα δύο μεγάλα συνδικάτα.
  • Έντονη πολεμική έχει προκαλέσει στην Ισπανία ένας ιμάμης κατά του οποίου προσέφυγαν εισαγγελείς επειδή προέτρεψε τους συζύγους να ξυλοκοπούν τις «ανυπάκουες» γυναίκες τους. Οι άνδρες θα μπορούσαν να τιμωρούν τις «επαναστάτριες» συζύγους αρνούμενοι να έχουν σεξουαλική επαφή μαζί τους, λέει ο μαροκινής καταγωγής Αμπντεσλάμ Λααρούσι. Αν αυτό δεν αποδώσει θα μπορούσαν να τις ξυλοκοπούν... διακριτικά. «Μην χτυπάτε στο πρόσωπο ή τις κάνετε να ματώσουν» συμβουλεύει.
  • Ο θάνατος του ισλαμιστή εκτελεστή της Τουλούζης μέσα σε καταιγισμό πυρών μετατοπίζει το κέντρο βάρους της προεκλογικής εκστρατείας στο μέτωπο της ασφάλειας και του μεταναστευτικού -τα δυνατά «χαρτιά» του Νικολά Σαρκοζί. Τα πρώτα δημοσκοπικά στοιχεία δείχνουν ότι αναβιώνουν οι εκλογικές προοπτικές του Γάλλου προέδρου, και μολονότι η τάση μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια (και η εκστρατεία να επιστρέψει στα κοινωνικά ζητήματα, εκεί που «κερδίζει» ο Φρανσουά Ολάντ), είναι εξίσου πιθανό να κατορθώσει να διατηρήσει ο «Σαρκό» την εκστρατεία γύρω από τη δική του ατζέντα φλερτάροντας με την επανεκλογή.
  • Η πιθανότητα ο δράστης των αιματηρών επιθέσεων στην Τουλούζη να έδρασε αυτόνομα, ως «αυτοδίδακτος τρομοκράτης» όπως τον χαρακτήρισε η γαλλική εισαγγελία, υπενθυμίζει στις ευρωπαϊκές αρχές τον κίνδυνο που εγείρουν οι μεμονωμένοι εξτρεμιστές, ουσιαστικά αόρατοι για τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες. Το σύστημα όμως φαίνεται ότι έχει κενά ακόμη και σε περιπτώσεις όπως εκείνες του Μοχάμεντ Μεράχ, ο οποίος παρά το ότι είχε ανακριθεί πρόσφατα από τις υπηρεσίες πληροφοριών, κατάφερε να σπείρει το θάνατο.
  • Μήνυμα στην πορτογαλική κυβέρνηση κατά των μέτρων λιτότητας και των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες θέλησαν να στείλουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας για γενική απεργία. Εξαιτίας της κινητοποίησης, πάγωσαν οι σιδηροδρομικές και οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, αλλά η συμμετοχή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ήταν αισθητά χαμηλότερη από ό,τι σε προηγούμενες απεργίες.

Οικονομία

  • Στο κόκκινο έκλεισαν την Πέμπτη οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη και τις ευρωπαϊκές αγορές. Τα στοιχεία μεταποίησης στην Κίνα και την Ευρωζώνη έπληξαν το κλίμα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.
  • Τροποποιήσεις στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης επιχειρώντας «επιμέρους βελτιώσεις, όπου κρίνεται ότι αυτό θα καταστήσει τη διαδικασία ταχύτερη και αποτελεσματικότερη, πιο φιλική για τους πιστωτές και τους εργαζομένους και λιγότερο ευεπίφορη σε καταχρήσεις».
  • Βαρύτερα πρόστιμα, ακόμη και φυλάκιση, θα μπορεί να επιβληθεί για παρεμπόδιση ελέγχων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου