Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Καταργεί την έντυπη έκδοση μετά από 244 χρόνια η Britannica



Μετά από 244 ολόκληρα χρόνια η εγκυκλοπαίδεια Britannica εγκαταλείπει την έντυπη έκδοσή της και όλο το περιεχόμενό της θα διατίθεται πλέον μόνο στο Διαδίκτυο.

Η ογκώδης έντυπη έκδοσή της των 32 τόμων θα πάψει πλέον να εκδίδεται και όπως ανακοίνωσε η εταιρεία θα επικεντρωθεί από εδώ και στο εξής στον ψηφιακό χώρο, έχοντας να αντιμετωπίσει και τον ανταγωνισμό από ιστοσελίδες όπως η Wikipedia.
«Η απόφαση αυτή θα προκαλέσει θλίψη και νοσταλγία σε ορισμένους, όμως τώρα διαθέτουμε ένα καλύτερο εργαλείο», τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας «Encyclopaedia Britannica Inc.» με έδρα το Σικάγο, Χόρχε Καούζ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
«Η έντυπη έκδοση έγινε όλο και πιο δύσκολη και δεν αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στη βάση δεδομένων μας και στα άρθρα μας», πρόσθεσε, εξάλλου, ο ίδιος.
Η εταιρεία, η οποία πουλούσε εγκυκλοπαίδειες με το γνωστό σύστημα των πλασιέ, τώρα εξασφαλίζει το 85% των εσόδων της από τις διαδικτυακές πωλήσεις.
Μάλιστα, πρόσφατα, παρουσίασε μία ψηφιακή έκδοση της εγκυκλοπαίδειας για ηλεκτρονικούς υπολογιστές tablet.
Η τελευταία έντυπη έκδοση είναι αυτή του 2010, με 32 τόμους που ζυγίζουν περισσότερο από 58 κιλά. Για την έκδοση αυτή εργάστηκαν 4.000 ειδικοί.
Η εγκυκλοπαίδεια Britannica εκδίδεται συνεχώς από το 1768, όταν πρωτοεμφανίστηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.
Η ετήσια συνδρομή της ηλεκτρονικής έκδοσης της εγκυκλοπαίδειας είναι περίπου 70 δολάρια, ενώ η αγορά των 32 τόμων φτάνει τα 1.400. Η εταιρεία πρόσφατα έθεσε στην κυκλοφορία σειρά εφαρμογών που κοστίζουν από 1,99 ως 4,99 δολάρια το μήνα.
Η Britannica άρχισε να... φλερτάρει με τους υπολογιστές από τη δεκαετία του 1970 και το 1981 εξέδωσε την πρώτη ηλεκτρονική της μορφή για τους συνδρομητές της LexisNexis, ενώ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο το 1994.
Στη δεκαετία του 1950, το να έχει κάποιος την εγκυκλοπαίδεια Britannica στο ράφι της βιβλιοθήκης του ήταν παρόμοιο με το να έχει ένα station wagon στο γκαράζ. Η αγορά της για πολλές οικογένειες αποτελούσε οικονομική πίεση και αρκετοί την αγόρασαν σε πολλές μηνιαίες δόσεις.
Αλλά τα τελευταία χρόνια, τα έντυπα βιβλία έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά ξεπεραστεί από το Διαδίκτυο και την εξαιρετικά δημοφιλή - και δωρεάν - διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.
Από τότε που ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια, η Wikipedia έχει προχωρήσει αρκετά προς την αντικατάσταση των εμπειρογνωμόνων με τη σοφία του πλήθους. Η εν λόγω ιστοσελίδα γράφεται και διορθώνεται από δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες από όλο τον Κόσμο, και έχει σταδιακά γίνει αποδεκτή (σε μεγάλο βαθμό) ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών και γνώσεων, ακόμα και από πολλούς μελετητές και ακαδημαϊκούς.
Η Wikipedia ανταποκρίνεται επίσης τακτικά στην επιταγή του 21ου αιώνα για την παροχή άμεσα επικαιροποιημένου ενημερωτικού υλικού.
Ο Καούζ είπε ότι πίστευε πως το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Britannica έναντι της Wikipedia ήταν ότι προερχόταν από πηγές κύρους, ότι υπήρχε προσεκτική επεξεργασία των καταχωρήσεων και ότι διέθετε αξιοπιστία που είχε να κάνει με το εμπορικό της σήμα.
«Η Britannica θα είναι μικρότερη. Δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε τον κάθε μεμονωμένο χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων, δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με την ερωτική ζωή της κάθε διασημότητας. Αλλά πρέπει να έχουμε μια εναλλακτική λύση για τα γεγονότα που έχουν πραγματική σημασία. Η Britannica δεν θα είναι σε θέση να είναι τόσο μεγάλη, αλλά θα είναι πάντα αντικειμενική», συνέχισε ο ίδιος.
Αλλά μια ευρέως γνωστή μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2005 από το «Nature», έθεσε εν αμφιβόλω το υποτιθέμενο πλεονέκτημα της ακρίβειας της Britannica έναντι της Wikipedia.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη ανέφερε ότι από τις 42 διαγωνιζόμενες συμμετοχές, η Wikipedia έκανε κατά μέσο όρο τέσσερα λάθη σε κάθε άρθρο, και τρία η Britannica. Η Britannica απάντησε με μια μακροσκελή διάψευση, λέγοντας ότι η μελέτη ήταν λανθασμένη και «εντελώς χωρίς αξία».
Η Britannica, η αρχαιότερη συνεχώς δημοσιευόμενη εγκυκλοπαίδεια στην αγγλική γλώσσα, έχει γίνει κάτι σαν είδος πολυτελείας με τιμή 1.395 δολαρίων.
Συχνά αγοράζεται από βιβλιοθήκες, πρεσβείες και ερευνητικά ιδρύματα. Μόνο 8.000 εγκυκλοπαίδειες της έκδοσης του 2010 έχουν πωληθεί, ενώ οι υπόλοιπες 4.000 φυλάσσονται σε αποθήκη έως ότου πωληθούν.
Οι πωλήσεις της Britannica κορυφώθηκαν το 1990, όταν 120.000 εγκυκλοπαίδειες πωλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά τώρα οι έντυπες εκδόσεις της Britannica αντιπροσωπεύουν λιγότερο από 1% των εσόδων της. Περίπου το 85% των εσόδων της προέρχεται από την πώληση προγραμμάτων σπουδών σε αντικείμενα όπως τα μαθηματικά, η φυσική και η αγγλική γλώσσα. Το 15% προέρχεται από τις συνδρομές στην ιστοσελίδα της.
Περίπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά πληρώνουν 70 δολάρια ετήσιο τέλος για τη διαδικτυακή συνδρομή, η οποία περιλαμβάνει την πρόσβαση στην πλήρη βάση δεδομένων με άρθρα, βίντεο, πρωτότυπα έγγραφα και εφαρμογές κινητών της εταιρείας.
Τουλάχιστον μια άλλη γενικού ενδιαφέροντος εγκυκλοπαίδεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, η World Βοok, εξακολουθεί να εκτυπώνει ακόμη την ετήσια έκδοσή της, όγκου 22 τόμων, όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» η Τζένιφερ Παρέλο της «World Book Inc». Η ίδια πάντως αρνήθηκε να παράσχει στοιχεία για τις πωλήσεις, αλλά είπε ότι η εγκυκλοπαίδεια είχε αγοραστεί κυρίως από τα σχολεία και τις βιβλιοθήκες.
Ο Γκάρι Μαρκιονίνι, ο κοσμήτορας της Σχολής Ιnformation and Library Science του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, δήλωσε ότι και άλλες εγκυκλοπαίδειες θα αναγκαστούν να διακόψουν την έντυπη έκδοσή τους.
Πηγή: Ε.Κ. & «Νιου Γιορκ Τάιμς»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου