Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ, Τετάρτη, 7 Μαρτίου, 2011


  • Καταργείται η πριμοδότηση της εντοπιότητας για προσλήψεις σε περιοχές άνω των 10.000 κατοίκων ή σε παραμεθόριες, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που ψηφίστηκε την Τρίτη. Με την τροπολογία αυτή, επιχειρείται επίσης να μπει φρένο στις ανεξέλεγκτες προσλήψεις και αποσπάσεις υπαλλήλων που θα γίνονται πλέον έπειτα από αυστηρό έλεγχο και έγκριση των αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων.
  • Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι, όπως αναμενόταν, ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στη θέση του παραιτηθέντος Χρήστου Παπουτσή. Στο υπουργείο Ανάπτυξης μετακινήθηκε η Άννα Διαμαντοπούλου και τη θέση της στο υπουργείο Παιδείας καταλαμβάνει το πρόσωπο-έκπληξη το «μίνι ανασχηματισμού»: ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης.Η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα γίνει στις 15:30 της Τετάρτης ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
  • Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων, με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ υπερψήφισαν τελικά, μετά τις αλλαγές και τις διευκρινήσεις στις οποίες προχώρησε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας, κάνοντας δεκτές σχετικές εισηγήσεις και την τροπολογία που αφορούσε αποσπάσεις και μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων.
  • Στον εισαγγελέα Εφετών παραπέμπει η αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των βουλευτών και των συγγενικών τους προσώπων, τον σύζυγο της Ντόρας Μπακογιάννη, επιχειρηματία Ισίδωρο Κούβελο για «ανακριβή δήλωση», καθώς δεν συμπεριέλαβε στην σχετική δήλωση του 2011 τον λογαριασμό του Λονδίνου, όπου και κατατέθηκε το 1 εκατομμύριο δολάρια που προήλθε από ρευστοποίηση μετοχών του στις ΗΠΑ.
  • Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επισκέφθηκε την Τρίτη τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησε μαζί του θέματα σχετικά με τα οικονομικά της Εκκλησίας και την αξιοποίηση της περιουσίας της.

Κόσμος

  • Το θέμα της μετανάστευσης επαναφέρει ο Νικολά Σαρκοζί, εν όψει της προεκλογικής του εκστρατείας για τη διεκδίκηση της προεδρίας. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλοί ξένοι» στη Γαλλία, γεγονός που -όπως είπε- δεν επιτρέπει τη σωστή λειτουργία του συστήματος ενσωμάτωσης. Ο Ν.Σαρκοζί πρόσθεσε ότι εάν επανεκλεγεί θα μειώσει στο μισό τον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα κάθε χρόνο.
  • «Όλα είναι δυνατά στη ζωή». Με αυτή την απάντηση η Σάρα Πέιλιν τοποθετήθηκε για το μέλλον της πολιτικής της καριέρας. Η πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν απέκλεισε να είναι υποψήφια σε περίπτωση που το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων των Αύγουστο καταλήξει σε αδιέξοδο και δεν καταστεί δυνατό να υπάρξει υποψήφιος που θα αντιμετωπίσει τον Μπ.Ομπάμα τον Νοέμβριο. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια για το Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του 2016.
  • Με μικρή διαφορά αναδεικνύεται νικητής ο Μιτ Ρόμνεϊ στο Οχάιο, την κρισιμότερη Πολιτεία των εκλογικών αναμετρήσεων της Σούπερ Τρίτης για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Σύμφωνα με τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, Μ.Ρόμνεϊ προηγείται με 12.000 ψήφους με το 96% των ψήφων καταμετρημένο. Συνολικά, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης αναδείχθηκε νικητής σε άλλες τέσσερις Πολιτείες (Αϊντάχο, Μασαχουσέτη, Βερμόντ και Βιρτζίνια), ενώ ο Σαντόρουμ επικράτησε σε τρεις (Οκλαχόμα, Βόρεια Ντακότα και Τενεσί). Σημαντική νίκη για τον Ν.Γκίνγκριτς στην Τζόρτζια.
  • Η Ρωσία προειδοποίησε τη Δύση να μην αναμένει αλλαγή της πολιτικής της απέναντι στη Συρία μετά την θριαμβευτική εκλογή και την επιστροφή του Βλάντιμιρ Πούτιν στην προεδρία, παρά τις σχετικές εκκλήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν τω μεταξύ ο Άσαντ, που έσπευσε να συγχαρεί το νέο πρόεδρο δηλώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει θα προχωρήσουν κανονικά παρά το ότι η χώρα του είναι εδώ και πολλούς μήνες στη δίνη ενός εξαιρετικά αιματηρού εμφυλίου πολέμου. Συνομιλίες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για ένα νέο ψήφισμα.
  • Το μέλλον της κούρσας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων παίζεται στην αναμέτρηση της Σούπερ Τρίτης όπου οι ψηφοφόροι του κόμματος σε δέκα πολιτείες καλούνται να επιλέξουν τον άνθρωπο που θα αναμετρηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα τον Νοέμβριο. Οι υποψήφιοι, από την πλευρά τους, και κυρίως το ζευγάρι των επικρατέστερων διεκδικητών, ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο Ρικ Σαντόρουμ, μετά από μία εντατική καμπάνια επέλεξαν να το χαρτί της σκληρής γραμμής για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Σε υψηλό τόνο η απάντηση του Ομπάμα για τις «χαλαρές κουβέντες» που λένε οι Ρεπουμπλικάνοι. Δείτε το infographic με την ακτινογραφία της μεγάλης εκλογικής ημέρας...

Οικονομία

  • Διεύρυνση των σημείων που πρέπει ελέγχονται κατά τη διακίνηση κεφαλαίων μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων επιφέρει τροποποίηση του πλαισίου για την πρόληψη της χρήσης πιστωτικών ιδρυμάτων για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με πράξη του διοικητή της ΤτΕ. Μεταξύ άλλων, «καμπανάκι» θεωρούνται συναλλαγές πελατών των πιστωτικών ιδρυμάτων που δεν είναι συμβατές με τη φορολογική τους δήλωση αλλά ακόμη και «πληροφορίες από εξωτερική πηγή (τοπική κοινωνία και ΜΜΕ)» πως ο πελάτης εμπλέκεται σε δραστηριότητες που πιθανώς συνδέονται με φοροδιαφυγή.
  • Την απειλή της χρεοκοπίας αν αποτύχει το PSI, καθώς και την προειδοποίηση προς όσους επιθυμούν να εξαιρεθούν από το κούρεμα ότι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν επιστρατεύει η ελληνική κυβέρνηση, στην τελική ευθεία για τη συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων. Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι «αυτή είναι η καλύτερη προσφορά» που μπορούν να πάρουν οι ομολογιούχοι και πως άλλη δεν θα υπάρξει. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Εθελοντική συμμετοχή έχουν δηλώσει όλες οι ελληνικές τράπεζες και τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία. Στο «κούρεμα» και οι εγγυήσεις 6,9 δισ. για δάνεια σε ΔΕΚΟ. Αρνούνται τα φυσικά πρόσωπα.
  • Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα χρέη χιλιάδων δανειοληπτών, οι οποίοι προσφεύγουν καθημερινά στη Δικαιοσύνη ζητώντας «κούρεμα» του μεγαλύτερου μέρους των οφειλών τους προς τις τράπεζες. Μόνο στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, περίπου είκοσι αιτήσεις για υπαγωγή στον νόμο σχετικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κατατίθενται σε καθημερινή βάση από τις αρχές του 2012. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου