Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Σε ιδιώτες 7 «Ξενία» και 9 ιαματικές

Κυριακή, 25η Μαρτίου, 2012
Θα διατεθούν με βάση το μοντέλο της μακροχρόνιας παραχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ
Σε ιδιώτες 7 «Ξενία» και 9 ιαματικές
Τον δρόμο της αξιοποίησης ακολουθούν επτά ξενοδοχεία «Ξενία» και εννέα ιαματικές πηγές που θα διατεθούν με βάση το μοντέλο της μακροχρόνιας παραχώρησης από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Οι δύο ομάδες ακινήτων παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη διεθνή έκθεση real estate MIPIM στις Κάνες από την ελληνική αντιπροσωπεία, μαζί με το Ελληνικό, το IBC (Golden Hall), το κτήμα Κασσιόπης και το κτήμα Αφάντου, που έχουν βγει ήδη σε διαγωνισμό, καθώς και τα 27 κτίρια που θα παραχωρηθούν με τη μέθοδο sale and leaseback.
Πρόκειται για τα «Ξενία» Κοζάνης, Τσαγκαράδας, Σπάρτης, Πλαταμώνα, Θάσου, Ανδρου και Σκιάθου και τις ιαματικές πηγές Κύθνου/ Ξενία, Αιδηψού στην Εύβοια, Καμένων Βούρλων, Κονιαβίτη/ Καμένων Βούρλων, Καλλιδρόμου (Ψωρονέρια), Θερμοπυλών, Υπάτης στη Φθιώτιδα και Καϊάφα και Κουνουπελίου στην Ηλεία.
Τόσο τα επτά «Ξενία» όσο και οι εννέα ιαματικές έχουν ομαδοποιηθεί στο πλαίσιο της θεματικής αξιοποίησης που διαμορφώνει το ΤΑΙΠΕΔ για τη μακροχρόνια παραχώρησή τους σε ιδιώτες επενδυτές. «Το συντριπτικό ποσοστό της ακίνητης περιουσίας που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο είναι γαίες και γι' αυτό τον λόγο η θεματική ανάπτυξη φιλοδοξεί να δημιουργήσει "προϊόντα" εστιάζοντας σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και τομείς που είχαν ελάχιστα αξιοποιηθεί στο παρελθόν» σημειώνει ο εκτελεστικός διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ κ.Α. Ταπραντζής.
«Προσπαθούμε να εντοπίσουμε περιοχές που μπορούν να αναπτυχθούν με βάση ένα θέμα»εξηγεί, λέγοντας ότι οι ιαματικές πηγές αποτελούν έναν τέτοιον άξονα για τον θεραπευτικό τουρισμό, ενώ εξετάζεται και ο πολιτιστικός τουρισμός, σε περιοχές κοντά σε αρχαιότητες, ο αθλητικός τουρισμός και η ανάπτυξη περιοχών για γήπεδα γκολφ. Σε ό,τι αφορά τις ιαματικές πηγές η τεχνική προετοιμασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο του 2012, καθώς χρειάζεται να γίνουν εκ νέου αναλύσεις των πηγών, ενώ εκκρεμεί και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.
Επίσης η αξιοποίησή τους μπορεί να γίνει και ξεχωριστά, ωστόσο η περιοχή της Φθιώτιδας που συγκεντρώνει πέντε πηγές αποτελεί από μόνη της έναν θεματικό προορισμό. Παράλληλα για τα «Ξενία», που προωθούνται και τα επτά ως ομάδα, έχει ήδη γίνει διερεύνηση σε μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, από τις οποίες φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον, ενώ οι επαφές θα επαναληφθούν μετά το PSI.
Η αξιοποίηση των «Ξενία» αποτέλεσε ζητούμενο για τις ηγεσίες του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση, καθώς μεταξύ άλλων τα «Ξενία» Θάσου και Τσαγκαράδας είχαν βγει σε διαγωνισμό από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης το 2006. Τα κτίρια, πολλά από τα οποία απαιτούν καθολική αποκατάσταση, η οποία να διατηρεί τα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά τους χαρακτηριστικά, σχεδιάστηκαν από σημαντικούς αρχιτέκτονες, με επικεφαλής τον Αρη Κωνσταντινίδη, κατά την περίοδο 1957-1967 και αποτελούν τη σημαντικότερη παραγωγή δημοσίων κτιρίων μεταπολεμικά.
Με στόχο να αντληθούν 25 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και με δεδομένο ότι η ελληνική αγορά ακινήτων «δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει τέτοια ποσά δημιουργούμε μια νέα αγορά» αναφέρει ο κ. Ταπραντζής.
Ο ίδιος τονίζει τις προοπτικές που υπάρχουν στην ανάπτυξη της δεύτερης/ εξοχικής κατοικίας, επισημαίνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία έχει προσελκύσει πάνω από 4,5 εκατ. ξένους ιδιοκτήτες. Στην Ελλάδα, με βάση την κλίμακα της χώρας, ένας αριθμός 750.000 - 800.000 τουριστικών κατοικιών «υπερκαλύπτει τον στόχο που θέσαμε» τονίζει.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου