Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Καλός "πελάτης" η Ελλάδα σε εισαγωγή όπλων

Τρίτη, 20 Μαρτίου, 2012

Η Ελλάδα ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στην Ευρώπη

Την τελευταία 5ετία η Ελλάδα, παρά τη μείωση που παρατηρήθηκε, ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στην Ευρώπη σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη (SIPRI).
Η Ελλάδα μάλιστα, μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Νορβηγία, είναι οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες που συγκαταλέγονται στους 20 μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων παγκοσμίως.
Ειδικά το SIPRI αναφέρει ότι οι εισαγωγές οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 18% μεταξύ 2002-2006 και 2007-2011. Την τελευταία 5ετία η χώρα βρίσκεται στη 10η θέση της σχετικής κατάταξης των χωρών με τις μεγαλύτερες εισαγωγές όπλων, ενώ την προηγούμενη 5ετία βρισκόταν ακόμη στην 4η θέση.
Το 2011 η Ελλάδα δεν προχώρησε σε νέες παραγγελίες οπλικών συστημάτων. Ωστόσο, παρέλαβε το δεύτερο από τα συνολικά 4 βρετανικά πλοία τύπου «Super Vita», όπως επίσης και παρόμοια συστήματα από την Ιταλία και την Ολλανδία.
Επίσης, παρέλαβε το πρώτο από τα συνολικά 20 γαλλικά ελικόπτερα «ΝΗ-90» ενώ εκκρεμεί η παραγγελία των 5 γερμανικών υποβρυχίων τύπου «214».
Τα τελευταία 5 χρόνια η ποσότητα των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων αυξήθηκε κατά 24% σε σύγκριση με την 5ετία 2002-2006. Στους δυο μεγαλύτερους εξαγωγείς, τις ΗΠΑ (30%) και τη Ρωσία (24%), αναλογούν σχεδόν οι μισές πωλήσεις. Ακολουθεί η Γερμανία με 9% μερίδιο αγοράς, με κύρια εξαγωγικά προϊόντα υποβρύχια και φρεγάτες, και με κυριότερους πελάτες την Ελλάδα (13%), τη Νότια Κορέα (10%) και τη Νότια Αφρική (8%). Στην τέταρτη θέση των μεγαλύτερων εξαγωγέων βρίσκεται η Γαλλία με 8% (η Ελλάδα δεύτερος καλύτερος πελάτης της με 10%) και στην πέμπτη θέση η Βρετανία με 4%.
Ιδιαίτερα εμφανής είναι η άνοδος της Κίνας ως εξαγωγέας οπλικών συστημάτων. Κύριος αγοραστής είναι το Πακιστάν που προμηθεύεται κυρίως πλοία και μαχητικά αεροσκάφη. Η Ινδία εμφανίζεται ως ο κυριότερος εισαγωγέας όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο με ποσοστό 10%.

Πηγή: Der Spiegel, Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου