Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ευθύνες στον Γ. Παπακωνσταντίνου καταλόγισε η Ζωή Γεωργαντά

Παρασκευή, 9 Μαρτίου, 2012

Γράψαμε για υπουργούς “μαριονέτες”, για υπουργούς “ερασιτέχνες” της πολιτικής, για υπουργούς “προσκόπους”. Να που μία επιστήμονας που γνώρισε από κοντά πρόσωπα και πράγματα τι λέει για το “ξυράφι” της οικονομίας Γιώργο Παπακωνταντίνου. Αυτός πότε θα καθίσει στο σκαμνί για τις μαλα.... που έκανε; Παραμένει υπουργός, βέβαια σε άλλο υπουργείο, αλλά υπουργός με “αυλικούς και “ασφάλεια” με, με... υπουργός σου λέει. Πότε θα αλλάξει ο νόμος να τιμωρούντε οι “Παπα... ρες”.

Πολιτικές ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου καταλόγισε η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα στατιστικά δημοσιονομικά στοιχεία του 2009.

Κεντρικός πυρήνας της κατάθεσής της υπήρξε η ελλιπής, κατά την γνώμη της, επιστημονική τεκμηρίωση των επιλογών για την ένταξη των νοσοκομείων και των ΔΕΚΟ στην στατιστική καταγραφή της Γενικής Κυβέρνησης. Καταλογίζοντας ευθύνες στον τότε υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, τον κατηγόρησε ότι «όχι μόνον δεν εξέφρασε αντιρρήσεις στην σπουδή με την οποία η ΕΛΣΤΑΤ ανέβασε το έλλειμμα στο 15,7%», αλλά «πίεζε» και την ίδια να πάψει να εκδηλώνει τις διαφωνίες της: «Ο υπουργός έλεγε να μη μιλάμε. Μου είπε μάλιστα ότι «η ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι πρυτανικό συμβούλιο για να εκφράζεις γνώμη». Εγώ λειτουργούσα σύμφωνα με τη συνείδησή μου για να εκτελέσω το καθήκον μου...» ανέφερε η μάρτυς.
Ερωτηθείσα για το λόγο που έγιναν όλα αυτά, η κα Γεωργαντά εκτίμησε πως μπορεί να είναι πολιτική επιλογή («να φανεί το 2010 ότι η γενναία κυβέρνηση μείωσε το έλλειμμα», είπε), ή «να αποτελεί ένδειξη αμέλειας, ανικανότητας, ή προσωπικού συμφέροντος» - αν και δήλωσε πως δεν υιοθετεί την τελευταία αυτή εκδοχή: «Δεν μπορώ εγώ να σας πω ότι πραγματικά ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε σχέδιο. Θα ήταν εγκληματίας, θα έπρεπε να τον κρεμάσουμε αν το έκανε συνειδητά, τόσο συνειδητά. Δεν μπορώ να το πω αυτό το πράγμα. Απλώς βρίσκω μερικές ερμηνείες», έσπευσε να διευκρινίσει η κα Γεωργαντά.
Εξάλλου χαρακτήρισε τον κο Παπακωνσταντίνου «νέο και άπειρο και χωρίς μεγάλη εμπειρία με τα στατιστικά, με τα οικονομικά», αλλά και «υπεύθυνο για την κερδοσκοπία σε βάρος της χώρας μας: Μπορεί ο κ. Παπακωνσταντίνου να συζήτησε με φίλους του και να είπε ότι το έλλειμμα είναι πολύ παραπάνω και αυτοί οι φίλοι να το συζήτησαν με άλλους, οπότε και διαδόθηκε αυτό το πράγμα - και μερικοί άνθρωποι έβγαλαν λεφτά σε βάρος μας» ανέφερε η μάρτυς, χωρίς να μπορέσει να τεκμηριώσει (αν και εκλήθη) τις τελευταίες, βαριές εικασίες της.
Αυστηρή κριτική άσκησε και στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, τον οποίον χαρακτήρισε «loner», «άνθρωπο που δεν μπορεί να συνεργαστεί με άλλους». Η μάρτυς παραδέχθηκε πως ζήτησε από τον Πωλ Τόμσεν «να αποσύρει το ΔΝΤ τον κο Γεωργίου και να μας στείλετε κάποιον άλλον», ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής της, παρατηρούσε για τον κο Γεωργίου πως «ήταν ον υπάκουο στο ΔΝΤ». Πολιτικές ευθύνες ωστόσο, καταλόγισε η κα Γεωργαντά και στη Νέα Δημοκρατία - και συγκεκριμένα στον ευρωβουλευτή της, Γιάννη Μαρίνο, ο οποίος «αμφισβήτησε για πρώτη φορά τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο»:
«Όλος ο κόσμος, ξένοι και Έλληνες εξανέστησαν: Πώς είναι δυνατόν ευρωβουλευτής χώρας να κατηγορεί την ίδια του τη χώρα; Από εκεί ξεκίνησε το πρώτο και ακολούθησε το 2004 η απογραφή του κου Αλογοσκούφη και η αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25% του κου Κοντοπυράκη. Από εκεί και πέρα, όταν χάσουμε την αξιοπιστία μας, προσπαθούν και βρίσκουν αυτά - και σε κατηγορούν για τα πάντα» ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυς.
Η ίδια η Eurostat δεν ξέφυγε τέλος, από τις επιθέσεις της κας Γεωργαντά: «Η Eurostat, μηχανορραφούσε πίσω απ' την πλάτη μας - και στις αντιρρήσεις μας, ο γενικός της διευθυντής κος Ραντερμάχερ, μου απάντησε πως «η πατρίδα σας βρίσκεται σε δύσκολη θέση και καλό θα είναι να ακολουθήσετε το positive momentum» (σ.σ. θετική συγκυρία)». Ακόμα και σήμερα, «στην ιστοσελίδα της Eurostat τα ελληνικά στοιχεία αναρτώνται με αστερίσκους. Σου λέει πως ίσως κάποιος μετά από μένα θα βγει να κατηγορήσει την Ελλάδα και ας είμαστε καλυμμένοι…».
Tο πρώην μέλος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εκτίμησε πως το πραγματικό έλλειμμα του 2009 δεν ξεπερνούσε το 12,5% και πως ήταν δυνατόν να παραμείνει και κάτω του 10%, εάν λαμβάνονταν εγκαίρως μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ωστόσο, ακόμα και με την καταγραφή του σε επίπεδο 13,6%, (όπως είχε γίνει πριν τον ορισμό του κου Γεωργίου ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και πριν την συμπερίληψη των ΔΕΚΟ) με τη μείωσή του κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2010, το έλλειμμα θα είχε προκύψει μονοψήφιο, με ευεργετικές επιπτώσεις στην ψυχολογία της αγοράς. Στην πράξη, ωστόσο - κατά τις εκτιμήσεις της κας Γεωργαντά - ο Α. Γεωργίου ακολούθησε την αυστηρότερη δυνατή μεθοδολογία καταγραφής του ελλείμματος από τις εναλλακτικές που υπήρχαν, θεωρώντας την ως υποχρεωτική, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από το ψυχολογικό όριο του 10% και κατά τη διάρκεια του 2010.
Εκ μέρους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Παναγιώτης Ρήγας χαρακτήρισε το υπόμνημα της κας Γεωργαντά ως «πολιτικό μανιφέστο»: «Η κα Γεωργαντά μου έδωσε την εντύπωση πως διακατέχεται από βαθειά άγνοια των μεθοδολογικών στοιχείων. Όταν της ζήτησα να μου ορίσει επακριβώς ποιοι φορείς δεν θα έπρεπε να μπουν στην καταγραφή και πόσο η εξαίρεσή τους θα μείωνε το έλλειμμα, η κα Γεωργαντά δεν ήταν σε θέση να μου πει. Οι απαντήσεις της ήταν αόριστες. Μιλούσε για «πατριωτική στάση» που έπρεπε να κρατήσει η ΕΛΣΤΑΤ - κάτι που ενέχει πολιτική διάσταση».
Ο κος Ρήγας παρουσίασε στην Επιτροπή και e-mail της κας Γεωργαντά προς τον Πόουλ Τόμσεν, σε απάντηση του e-mail, που είχε στείλει στο ίδιο στέλεχος του ΔΝΤ, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου. Ενώ ο δεύτερος ζητούσε από τον κο Τόμσεν να παρέμβει, ώστε να οριστεί νομοθετικά η αποκλειστική του υπευθυνότητα στη διαμόρφωση των στατιστικών στοιχείων και καταγγέλλοντας τα μέλη της Αρχής που αντιδρούσαν στην αξίωσή του αυτή, το e-mail της κας Γεωργαντά χαρακτηρίζει τις αναφορές του κου Γεωργίου ως «συκοφαντικές»:
«Επιθυμώ να σας αναφέρω, πως οι «παρατυπίες» συνίστανται στην προσπάθειά μας να εκτελέσουμε το ρόλο μας όπως περιγράφεται από το νόμο ως μέλη του Σώματος της ΕΛΣΤΑΤ, εγκεκριμένα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Θεωρώ, εν πάση ειλικρινεία, ότι θα έπρεπε να ζητήσετε να σας δώσουμε μία αναφορά των ενεργειών μας στην Αρχή. Προσβλέπω σε μια θετική απάντηση εντός 24 ωρών, ύστερα από την οποία, προκειμένου να εξασφαλίσω την υπόληψή μου, σκοπεύω να δημοσιοποιήσω την επιστολή που έχετε λάβει», αναφέρεται επίσης στο e-mail της κας Γεωργαντά.
Η κα Γεωργαντά διευκρίνισε πως είχε μιλήσει στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου για τις ενέργειες του κου Γεωργίου, προτού στείλει το δικό της e-mail στον Πόουλ Τόμσεν.
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή Π. Κουρουμπλή, από πλευράς ΠΑΣΟΚ «επιχειρείται μια προσπάθεια ισοστάθμισης των δύο e-mail».
«Η αποστολή και του δικού της e-mail υπήρξε απαράδεκτη - ωστόσο η κα Γεωργαντά απευθύνθηκε πρώτα στη Βουλή και τον υπουργό Οικονομικών και μετά στον κο Τόμσεν, από τον οποίο δεν ζητά πολιτική παρέμβαση, όπως ο κος Γεωργίου», σχολίασε ο Π. Κουρουμπλής.
Παράλληλα, ο ανεξάρτητος βουλευτής ζήτησε να κληθούν ο κος Γεωργίου, η κα Γεωργαντά και ο Νικόλαος Στρόμπλος (πρώην Διευθυντής Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ που επίσης διαφώνησε με τον Α. Γεωργίου) σε αντιπαράσταση και να συζητηθούν τα δύο e-mail στις Επιτροπές Οικονομικών και Διαφάνειας της Βουλής.
Πληροφορίες από: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου