Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Η Τουρκία άφησε την Αθήνα στο σκοτάδι για τη «βόλτα» του Πίρι Ρέις

Κινείται στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από την Τετάρτη το μεσημέρι
Η Τουρκία άφησε την Αθήνα στο σκοτάδι για τη «βόλτα» του Πίρι Ρέις


Πέμπτη, 22 Μαρτίου, 2012
Σε μία σαφή κίνηση υπενθύμισης των πάγιων επιδιώξεών της, η Τουρκία αποφάσισε και πάλι να βγάλει το ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο. Δεν δίστασε μάλιστα να αγνοήσει επιδεικτικά να ενημερώσει την Αθήνα για τη δραστηριότητα του πλοίου που από το μεσημέρι της Τετάρτης κινείται σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά εντός διεθνών υδάτων, βορειοδυτικά της Λέσβου. Το τουρκικό σκάφος παρακολουθείται από σκάφος του Λιμενικού Σώματος.
Η Τουρκία δεν έκρινε μάλιστα αναγκαίο να καθορίσει καν τις συντεταγμένες των περιοχών έρευνας του «Πίρι Ρέις» για το διάστημα 19 - 29 Μαρτίου στην αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) που εξέδωσε. Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο για άτυπη ενημέρωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών περί των συντεταγμένων, κάτι όμως που πηγές της ελληνικής πλευράς αρνούνταν.
«Η Ελλάδα με συνέπεια ζητάει πλήρη ενημέρωση από την τουρκική πλευρά, όπως και από οποιαδήποτε άλλη πλευρά, όταν πρόκειται για τη διεξαγωγή θαλασσίων επιστημονικών ερευνών σε περιοχή διεθνών υδάτων υπεράνω της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» δήλωσε κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών κ. Γρ. Δελαβέκουρας.
Ανεξαρτήτως του τι έχει ακριβώς συμβεί, διπλωματικοί κύκλοι εξηγούσαν χθες ότι παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα μετά την ένταση που είχε εκδηλωθεί με την έναρξη των γεωτρήσεων στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2011 φαινόταν να υπήρχε μία πτώση της θερμοκρασίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Αγκυρα δεν παραμελεί να υπενθυμίζει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Υπάρχει σαφής μείωση των υπερπτήσεων και των «κρουαζιερών» τουρκικών πλοίων κοντά σε ελληνικά νησιά, αλλά τα ζητήματα που κατά την ίδια θεωρούνται εκκρεμή πρέπει να παραμένουν στην ατζέντα. Δεν πρέπει επίσης να αγνοείται ότι η Τουρκία βλέπει με ανησυχία τη δραστηριότητα που αναπτύσσει η Αθήνα στον τομέα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Η ναυτική δραστηριότητα της Αγκυρας άλλωστε συνδέεται ευθέως με την ενίσχυση της ναυτικής της παρουσίας στις ανοιχτές θάλασσες όπως προκύπτει από τις πρόσφατες δηλώσεις του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας, ναυάρχου Μουράτ Μπιλγκέλ. Η Αγκυρα μάλιστα διεκδικεί στενή συνεργασία στον ναυτικό τομέα τόσο με την Αίγυπτο όσο και με τη Λιβύη.   

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου