Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Στη Βοστώνη ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ

Πέμπτη, 15 Μαρτίου, 2012

Διάλεξη έδωσε χθες το βράδυ στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο (δίπλα από το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού) ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, με θέμα “The Ecumenical Patriarchate and the Significance of Dialogue”, "Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η σημασία του διαλόγου".   Η διάλεξη ήταν τεκμηριωμένη με ιστορικά παραδείγματα και αλήθειες΄.

Ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ που είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κρήτης, κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Καθολικού Ινστιτούτου των Παρισίων παράλληλα με τις Θεολογικές του σπουδές στο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου των Παρισίων. Και το 1987 πήρε το Μάστερ από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης.
Στη διάλεξη ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ μίλησε για το διάλογο που άρχισε την δεκαετία του 1960 με την Καθολική Εκκλησία από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος σαν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ίδρυσε την Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού και το Ελληνικό Κολέγιο 75 χρόνια πριν.
Το 1965 ως ένδειξη καλής θέλησης οι δύο εκκλησίες, Ορθόδοξη και Καθολική, απόβαλλαν το “ανάθεμα” που είχε γίνει μερικούς αιώνες πριν.
Ο διάλογος με τις άλλες θρησκείες γίνεται με σεβασμό και όπως λέει και ο Παναγιότατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος γιατί εάν ένας πόλεμος στο όνομα της θρησκείας είναι πόλεμος που γίνεται εναντίον της θρησκείας”, είπε ο Έλληνας ιεράρχης.  
Ο μητροπολίτης Εμμανουήλ με απλά λόγια αναφέρθηκε στην Καινή Διαθήκη και την Παλαιά Διαθήκη στο ρόλο του Πατριάρχη Αθηναγόρα, του Πατριάρχη Δημητρίου και του σημερινού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο “άνοιγμα” του διαλόγου με την Καθολική και την Αγγλικανική Εκκλησία αλλά και με το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό.
Αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για όλους να η ειρήνη και η ειρηνική διαβίωση με τους συνανθρώπους μας.
Στην διάλεξη παρευρέθη ο μητροπολίτης Βοστώνης κ.κ. Μεθόδιος, περί τους 35 ιερείς, καθηγητές και φοιτητές της Θεολογικής Σχολής και του Ελληνικού Κολεγίου. Μεταξύ αυτών είδαμε και τους: καθηγητή κ. Ηλία Πατσαβό ο οποίος παρουσίασε τον Μητροπολίτη Εμμανουήλ, τον Αρχιμανδρίτη Δρ. Κλεόπα Στρογγύλη ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού Βοστώνης, τον καθηγητή Πρωτοπρεσβύτερο Δρ. Γεώργιο Δράγα, ιερατικό Προϊστάμενο της κοινότητας του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού Βοστώνης, τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας του Αγίου Βασιλείου του Peabody, Χριστόφορο Φουστούκο, τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου Arlington πατέρα Νικόλαο Καστανά, τον πρώην βιβλιοθηκάριο του Ελληνικού Κολεγίου και Θεολογικής Σχολής πατέρα Παπαδημητρίου και άλλους. Εντύπωση έκανε το γεγονός που από τα Σωματεία, άλλες οργανώσεις και ενορίτες η αντιπροσώπευση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη!

Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου