Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Στο μικροσκόπιο και ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Πέμπτη, 1 Μαρτίου, 2012

Εντύπωση μας έχει κάνει που οι Έλληνες πολιτικοί κατοικοεδρεύουν στο “κλεινόν άστυ” (βλέπε Αθήνα) και κατά περιόδους πάνε και στην περιφέρεια αλλά μάλλον δεν τολμούν να συμμετέχουν σε γιορτάσια και τσιμπούσια όπως έκαναν πριν. Περίοδο σαρακοστής και λιτότητας βέβαια. Μάλιστα ούτε στην Αμερική δεν έρχονται!!!   Κάθε τρεις και δύο εδώ ήσαν.   Τη μία για ψώνια, την άλλη να πάρουν κάποιο μάθημα, να πάνε τα παιδιά τους στα Πανεπιστήμια, για ιατρικές εξετάσεις, την άλλη να μιλήσουν στο Harvard (έδρα Κόκαλη), Tuffts (έδρα Καραμανλή), ΜΙΤ.  Φοβούνται μήπως ξημερώσει η αυριανή και βρεθούν σε προεκλογική περίοδο. Γι αυτό κάθονται στα αυγά τους, όσοι έχουν αυγά και καλάθια. Προχθές βάλαμε στοίχημα με έναν πατριώτη ότι τουλάχιστον 100 από τους σημερινούς βο(υ)λευτές δεν θα είναι στην επόμενη βουλή. Το στοίχημα... μία ελληνική φασολάδα.

Βρέθηκα στη συναυλία του Βασίλη Λέκκα στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Βοστώνης και είδα γνωστούς πολλούς άγνωστους και άγνωστες να δουν και να ακούσουν ένα πρόγραμμα με ομολογουμένως αθάνατα Ελληνικά τραγούδια. Μπορεί η φωνή του Λέκκα να έμεινε στη συναυλία της Νέας Υόρκης αλλά ο Λέκκας ήταν στη Βοστώνη. Ο Λέκκας ζει τη μουσική, τις λέξεις των τραγουδιών, το νόημα. Συνέχεια κινούσε με τα χέρια, το σώμα, χρωματίζοντας με το δικό του τον τρόπο. Αστειευόμενος με μερικούς φίλους είπα δεν πειράζει που ο Λέκκας έχασε τη φωνή του, εγώ νομίζω ότι τραγουδά ο Μίκης Θεοδωράκης. Πέντε λεπτά αργότερα θα το πει ο ίδιος ο Λέκκας και το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα! Ο Λέκκας άρχισε τη συναυλία με μία αναφορά στην Ελλάδα που έχει φτάσει σε οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και ζήτησε τη βοήθεια της Ομογένειας για τους άστεγους και αυτούς που δεν έχουν να φάνε. Όποιος δεν ήταν στη συναυλία έχασε μία ωραία παρουσίαση διαχρονικών τραγουδιών.

Παραιτήθηκε ο Τσαγκάρης, συγνώμη Παπουτσής ήθελα να πω, από Υπουργός (Α)προστασίας του Πολίτη. Το έκανε “κούτσουρο” ο Παπουτσής ιδιαίτερα με τις διαδηλώσεις και εάν είχε σεβασμό προς το θεσμό και την προστασία του πολίτη θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί εδώ και αρκετούς μήνες. Τελικά η ιστορία θα γράψει ποιός υπουργός ήταν ο χειρότερος της τελευταίας κυβέρνησης και όπως βλέπουμε θα γίνει συναγωνισμός μεταξύ Θου Πάγκαλου, Μ. Χρυσοχοϊδη, Παπακωνσταντίνου και Γ.Α. Παπανδρέου κ.α. Αλλά τι περιμέναμε από μία βουλή που είχε ένα Σαμαρά και ένα Πεταλωτή οι άλλοι άραγε τι είναι;

Επί τέλους καλά που ανέλαβε ο Νίκος Δαλαμάγκας με το Γιώργο Παπαδόπουλο και θα γίνει η Γιορτή της Νεολαίας και η επιλογή της Μις Greek Ιndependence γιατί διαφορετικά θα είχαμε “scrambled eggs” και θα χανόταν μοναδική ευκαιρία για να συγκεντρωθεί η Νεολαία, το μέλλον του Ελληνισμού της Βοστώνης. Από λόγια... έργο θέλει η Νεολαία, συνεργασία, κατεύθυνση θέλει. Όλα  καλά και άγια αλλά γιατί στις Επιτροπές της Νεολαίας και Επιβραβεύσεων θέλουν και μπαίνουν τα ίδια άτομα συνέχεια, μάλιστα αρκετοί/αρκετές ξεπερνούν το 65έτος! Είναι τόσο σπουδαίο να είμαστε στις φωτογραφίες; Μήπως ξέχασαν ότι δεν είναι πλέον νέοι; Ε, αυτό δεν είναι και τόσο άσχημο γιατί εφ' όσον νομίζεις ότι είσαι νέος έμπα να βοηθήσεις... τους νέους, άσχημο και ανεπίτρεπτο είναι άλλο πράγμα. Όπως για παράδειγμα, οι χειρονομίες, ακόμα και το φιλικό “αγκάλιασμα” από γυναίκα σε νέους. 

Πήραμε αρκετά τηλεφωνήματα και e-mails για το εάν η Ολυμπία Σνόου κατάγεται από την Λακωνία ή από την Λέσβο. Τα μεν λένε από την Λακωνία τα δε λένε από τη Λέσβο. Η αλήθεια είναι ότι η Ολυμπία Σνόου κατάγεται και από τις δύο περιοχές της Ελλάδας μας. Συγχαρητήρια στους Λακεδαιμόνιους και στους Λέσβιους για την πρώτη Ελληνίδα Ομοσπονδιακή Γερουσιαστή, ένα μεγάλο αξίωμα πραγματικά. Ευχαριστούμε όλους τους πατριώτες και πατριώτισσες που επικοινώνησαν μαζί μας.  Αυτό σημαίνει ότι παρακολουθούν, ότι ενδιαφέρονται. Προτείνουμε λοιπόν στους πατριώτες που αντέδρασαν να αφιερώσουν χρόνο σε νέους Ελληνο-Αμερικανούς πολιτικούς να ανέβουν τη σκάλα και να πάρουν μεγάλα αξιώματα. Ίσως εμείς όλοι εμείς να μη κερδίσουμε κάτι προσωπικά αλλά ανεβαίνουν η “μετοχές” του Ελληνισμού όταν έχουμε καταξιωμένους πολιτικούς Ελληνικής καταγωγής. Νομίζω;

Πληροφορηθήκαμε ότι την περασμένη Κυριακή έγινε μνημόσυνο αλλά και ο εορτασμός της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή στη Βοστώνη. Αυτές οι γιορτές είναι ημέρες μνήμης που είναι από την Ελληνική Ιστορία και πρέπει η συμμετοχή να είναι ποιό καλή. Βέβαια θα πρέπει να γίνεται και η ανάλογη “διαφήμιση”. Γνωρίζουμε ότι είναι χιλιάδες Ηπειρώτες και Βορειοηπειρώτες στην περιοχή μας, αλλά και πολλοί φίλοι τους. Του χρόνου λοιπόν τουλάχιστον την ημέρα αυτή όλοι στην εκδήλωση. Καλός ο Χαλκιάς, ο Τσιάτρας, ο Κιτσάκης αλλά εάν ξεχάσουμε να τιμούμε και τους πεσόντες θα ξεχάσουμε και την ιστορία μας  και δεν πρέπει. Εμείς όπως πάντα είμαστε στη διάθεση όλων.

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η συγκέντρωση για να υποστιριχθεί το Ημερήσιο Ελληνο-Αμερικάνικο Σχολείο (Hellenic-American Academy) του Lowell, Massachusetts, του μοναδικού τέτοιου εκπαιδευτηρίου στη Νέα Αγγλία και του αρχαιότερου στο δυτικό ημισφαίριο (ιδρύθηκε το 1904). Είδαμε εκεί, μέλη του Δ.Σ. της κοινότητας της Αγίας Τριάδος (σε αυτή την κοινότητα ανήκει το Σχολείο), γονείς, δασκάλους, πρώην Προέδρους της Κοινότητας, απόφοιτους και αρκετούς φίλους του Σχολείου. Αυτό που δεν είδαμε όμως ήταν αντιπροσώπους (Προέδρους άλλων ενοριών) της περιοχής!  Γιατί άραγε;   Αφού αρκετοί μαθητές και μαθήτριες προέρχονται από τις άλλες ενορίες.   Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ή πραγματικά δεν καταλαβαίνουν.  Να σημειώσουμε ότι ούτε 50% των μαθητών δεν προέρχονται από την Αγία Τριάδα. Αντί λοιπόν οι άλλες ενορίες να ξοδεύουν τα χρήματα σε κτήρια και εικονοστάσια καλό θα είναι να βοηθήσουν έμπρακτα το Ημερήσιο Σχολείο του Lowell, την κυψέλη της μάθησης, του πολιτισμού και της πίστης μας. Αλλά αυτά είναι “φωνή βοώντος”, οι φωτογραφίες και τα βραβεία, από μένα σε ένα και από σένα σε μένα έχουν μεγαλύτερη πέραση, έτσι για να δείξουμε την “προσωπικότητά μας”, το Σχολείο θα κοιτάξουμε τώρα!!! 
Κρίμα, κρίμα. Όπου κλείνει ένα Σχολείο ανοίγει μιά φυλακή λένε. Ο ΄”Παππούλης” (Κοσμάς ο Αιτωλός) άνοιξε πολλά σχολεία σε χρόνια δύσκολα κι εμείς... λοιδορούμε να υποστηρίξουμε αυτό που έχουμε. Εδώ δεν φταίνε οι ξένοι. Εμείς φταίμε, όλοι εμείς που θεωρούμε ότι παράγουμε έργο. Καιρός είναι να κοιταχτούμε στο καθρέφτη και "να μιλήσουμε λίγο με τον εαυτό μας".   Για τον Ελληνισμό, τον Πολιτισμό, Την Πίστη μας και την προσφορά μας σε αυτά. Κάποιοι, στο παρελθόν, έφτιαξαν Παρθενώνες, Ολυμπιακούς Αγώνες, Επιστήμες, Πολιτισμό. Εμείς τι φτιάξαμε;  

Η Σύνταξη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου