Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, βροντοφώναξαν στο Lowell

 Παρασκευή, 23 Μαρτίου, 2012

Δυόμιση ώρες κράτησε το πρόγραμμα του μόνου ημερήσιου Ελληνο-Αμερικάνικου Σχολείου της Νέας Αγγλίας που έγινε χθες το βράδυ στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο (Hellenic Cultural Center) στο Lowell, Massachusetts για τον εορτασμό της Επανάστασης των ραγιάδων του 1821.
Κατάμεστη η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Κοινότητας της Αγίας Τριάδος από συγγενείς αλλά και φίλους των μαθητών και μαθητριών από το Νηπειαγωγείο έως την 8η Τάξη που καταχειροκροτήθηκαν από τους 700 και πλέον θεατές μίας ωραίας γιορτής που βασίστηκε στην επανάσταση και των Αγώνα των Ελλήνων για τη Λευτεριά. Το πρόγραμμα είχε θέατρο, τραγούδια, ύμνους, ποιήματα και λεβέντικους Ελληνικούς χορούς.
Στολισμένει η αίθουσα με Ελληνικές και Αμερικάνικες σημαίες και με ακροατήριον από το οποίο αρκετοί ήσαν όρθιοι.
Από το Νηπιαγωγείο μέχρι την 8η τάξη, σε άπταιστα Ελληνικά καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Αρκετές φορές ο κόσμος χειροκρότησε τους μαθητές και μαθήτριες αλλά και τις δασκάλες. Ενώ στο τέλος του προγράμματος όρθιοι όλοι οι παρευρισκόμενοι χειροκροτούσαν τα Ελληνόπουλα γεννημένα στην Αμερική, παιδιά της 2ης, 3ης, 4ης και 5ης γενιάς που με τις ηρωικές φορεσιές του Τσολιά, της Αμαλίας που έκαναν αναπαράσταση ηρωικών στιγμών του αγώνα για την Ελευθερία.
Το πρόγραμμα άρχισε με τον Εθνικό Ύμνο της Αμερικής ακολουθούμενο από τον Ύμνο προς την Ελευθερία, τον εθνικό της Ελλάδας μας. Οι λιλιπούτειοι μαθητές και μαθήτριες με δυνατές φωνές έψαλλαν των Ύμνο της Ελευθερίας και είδαμε δεκάδες γονείς αλλά και παππούδες και γιαγιάδες να δακρύζουν.
Ρώτησα μία κυρία “γιατί δάκρυσε;” “Για την Ελλάδα μας, για τα παιδιά αυτά που ίσως να μη πήγαν ποτέ στην Ελλάδα αλλά είναι Ελληνόπουλα”. “Τι μήνυμα στέλνουν αυτά τα παιδιά” την ξαναρώτησα. “Πολλά μηνύματα, πρέπει να έρθει εδώ ο Πάγκαλος και όσοι πήραν τη κουτάλα και έφαγαν. Μας ντροπιάζουν σαν Έλληνες οι σημερινοί πολιτικοί και αυτά τα παιδιά μας δίνουν κουράγιο. Δάκρυσα από υπερηφάνεια γιατί εδώ στο Λόουελ της Μασαχουσέτης ζει ο Ελληνισμός”.
Μετά τους εθνικούς ύμνους εψάλλει το “Σήμερον της Σωτηρίας...”
Όλοι οι μαθητές και μαθήτριες με τις φορεσιές τους προσπαθούσαν να παραβγαίνει το ένα το άλλο σε απόδοση. Οι δασκάλες του Ελληνικού τμήματος κατεύθυναν την κάθε τάξη με ησυχία και τάξη. Αφού πέρασαν όλες οι τάξης του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου ήρθε η σειρά της 7ης και 8ης τάξης που οι μαθητές και μαθήτριες ντυμένα τα αγόρια με βαθύ μπλε σακάκι, άσπρο πουκάμισο, γαλάζια και άσπρη γραβάτα, χακί παντελόνι και μαύρα παπούτσια, παρόμοια χρώματα φορούσαν και τα κορίτσια μόνο που αντί για παντελόνια φορούσαν φούστες στο ίδιο χρώμα με το σακάκι. Οι δύο τάξης απήγγειλαν όλο τον Ύμνο προς της Ελευθερία (158 στροφές) ενώ στο επόμενο τραγούδι σύσσωμο το ακροατήριο χειροκρότησε και ακούστηκαν πολλές επευφημίες. “Σήκω ραγιά και πάλεψε... έλεγε το τραγούδι και ο κόσμος θυμήθηκε ότι όπως τότε έτσι και σήμερα που η Ελλάδα περνάει δύσκολη κατάσταση είναι στο χέρι του Έλληνα να απαντήσει στις προκλήσεις της σημερινής εποχής.
Στο τέλος της θεατρικής παράστασης εψάλλει το “Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια”. Ακολούθησε η παρουσίαση του Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Ελλην-Αμερικανικών Σωματείων κ. Νίκου Δαλαμάγκα και η ομιλία του κ. Δαλαμάγκα. “Χαίρομαι που ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Θέμης Καρατζάς μου ανέθεσε να παρευρεθώ σε αυτή την ωραία εκδήλωση. Συγκινήθηκα με το πρόγραμμα και τα παιδιά για την ωραία δουλειά που κάνανε. Σας συγχαίρω όλους, γονείς δασκάλους και παιδιά για την ωραία παράσταση. Στην Ομοσπονδία γνώρισα πολλούς και καλούς πατριώτες από το Λόουελ με τους οποίους γίναμε φίλοι όπως το Βασίλη Καυκά, Το Δημήτρη Ματθαίο, το Γιώργο Ζαχαρούλη και άλλους. Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων σας προσκαλώ αυτή τη Κυριακή στη γιορτή της Νεολαίας που θα γίνει στο Greek American Political Club στο Cambridge όπου θα γίνει και η επιλογή της Μις Greek Independence, ακόμα σας προσκαλώ στις 20 Απριλίου ημέρα Παρασκευή στην εκδήλωση του Ελληνισμού που θα γίνει στο Κυβερνείο, στον επίσημο δείπνο που θα γίνει το Σάββατο 21 Απριλίου και φυσικά σας περιμένουμε όλους στην παρέλαση του Ελληνισμού που θα γίνει στη Βοστώνη”
Ο Α' Αντιπρόεδρος καταχειροκροτήθηκε ενώ στο τέλος αρκετοί ομογενείς πήγαν να του σφίξουν το χέρι. Να σημειώσω ότι ο κ. Δαλαμάγκας ήταν ο μόνος αντιπρόσωπος που έδωσε το παρόν αφού κανένας δεν παρευρέθηκε από το Ελληνικό Προξενείο.
Το πρόγραμμα έκλεισε ο αρχιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Αγίας Τριάδος πατήρ Νικόλαος Πελεκούδας ο οποίος είναι υπεύθυνος Παιδείας της Μητροπόλεως Βοστώνης.
Το πρόγραμμα ήταν υπό την αιγίδα του Ελληνικού τμήματος που υπεύθυνες δασκάλες είναι η κ. Αγγελική Καλμούκου και η κ. Μαρία Μπούρα ενώ το πρόγραμμα υποστηρίχτηκε και από την δασκάλα της μουσικής κ. Νικήτα τον Διευθυντή του Σχολείου και τις δασκάλες του Αγγλικού τμήματος.
Παρατηρήσαμε ότι ανάμεσα στα Ελληνικής καταγωγής παιδιά του Ελληνο-Αμερικάνικου Σχολείου ήσαν και μερικά παιδιά Ασιατικής και Ισπανικής καταγωγής που σε άπταιστα Ελληνικά παρουσίασαν το πρόγραμμά τους ενώ και στους χορούς χόρευαν μαζί με τα ελληνικής καταγωγής.
Ακολούθησε δεξίωση, προσφορά του Συλλόγου Γονέων για όλους και όλες.

Φώτος:
1η, Μαθητές και μαθήτριες λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης
2η, Ο Α' Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας προσκαλεί το κόσμο στην Παρέλαση της Βοστώνης
3η, Ο Γιώργος Ζαχαρούλης με το Νίκο Δαλαμάγκα στο κοινοτικό κέντρο

Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου