Πέμπτη, 3 Μαΐου, 2012
Αντ. Σαμαράς: «Συγκυβέρνηση; Ευχαριστώ δεν θα πάρω»
Να προσεταιρισθεί τη σιωπηλή πλειοψηφία που παραμένει αναποφάσιστη λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές της Κυριακής επιχειρεί ο κ. Αντ. Σαμαράς που φώναξε και πάλι «όχι» σε ενδεχόμενη συγκυβέρνηση με το ΠαΣοΚ.
«Ευχαριστώ δεν θα πάρουμε. Θέλουμε καθαρή και ισχυρή εντολή από το λαό και όχι μέσα από τα παρασκήνια» είπε με έμφαση, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ακολουθώντας ουσιαστικά το βασικό δόγμα του Ρίτσαρντ Νίξον που επένδυσε στη σιωπηλή πλειοψηφία με το οποίο κέρδισε τις εκλογές στις ΗΠΑ το 1972, προσπάθησε με την ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης από τη Θεσσαλονίκη να κερδίσει την εύνοια των αναποφάσιστων, έχοντας τη θεωρία ότι θα προτιμήσουν πολιτική σταθερότητα την 7η Μαϊου.
Με την παρουσία του τέως Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στο χώρο της ΔΕΘ, όπου έγινε και η ανοικτή «γαλάζια» συγκέντρωση και λίγη ώρα μετά και τη νέα δήλωση στήριξης για τον κ. Σαμαρά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε από τους πολίτες να καταργήσουν το χθες και να φέρουν την καινούργια ελπίδα.
«Στις 6 Μαϊου αλλάζουμε πορεία» είπε ο κ. Σαμαράς και εμφανίστηκε σίγουρος για την εκλογική του νίκη, λέγοντας ότι αυτή ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη, υπό τα συνθήματα των οπαδών του: «Αντώνη γερά η νίκη είναι κοντά».
Μάλιστα, επικαλούμενος τις συγκεντρώσεις της ΝΔ στα «πράσινα» κάστρα -Πάτρα και Ηράκλειο- υπογράμμισε με ένταση:
«Εχει αλλάξει το πολιτικό τοπίο. Ο κόσμος ζητάει την αναγέννηση του τόπου. Όχι ψεύτικα διλήμματα». Ο κ. Σαμαράς προβάλλοντας το δίπτυχο ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, υπενθύμισε το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, τονίζοντας: «Η Ευρώπη είναι μια συνεχής επαναδιαπραγμάτευση και γι' αυτό ζητήσαμε τροποποιήσεις».
«Εχει αλλάξει το πολιτικό τοπίο. Ο κόσμος ζητάει την αναγέννηση του τόπου. Όχι ψεύτικα διλήμματα». Ο κ. Σαμαράς προβάλλοντας το δίπτυχο ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, υπενθύμισε το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, τονίζοντας: «Η Ευρώπη είναι μια συνεχής επαναδιαπραγμάτευση και γι' αυτό ζητήσαμε τροποποιήσεις».
Για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της ΝΔ έβαλε την ατζέντα της επόμενης ημέρας, δίνοντας έμφαση, εκτός από τα οικονομικά (όπου επανέλαβε τις γνωστές δεσμεύσεις για χαμηλοσυνταξιούχους, πολύτεκνους και κτηνοτρόφους, υποστηρίζοντας ότι έχουν βρεθεί τα διπλάσια ισοδύναμα μέτρα) στα θέματα ασφάλειας, νόμου και τάξης, αλλά και αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου και είπε και πάλι ότι θα γίνει μόνο μια εξεταστική για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο.
Στην καρδιά του «καραμανλισμού», η ομιλία του είχε και αναφορά στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή, για τον οποίο είπε ότι επί των ημερών του η παράταξη θεμελίωσε τη δημοκρατία στον τόπο και υποστήριξε για το σήμερα: «Η παράταξή μας καλείται να θεμελιώσει τη νέα μεταπολίτευση». Παράλληλα μίλησε και εμμέσως για την περίοδο του κ. Καραμανλή του νεώτερου, αναφέροντας πως αν και η ΝΔ διέπραξε και λάθη, δεν είπε ποτέ ψέματα, εν αντιθέσει με το «λεφτά υπάρχουν» του ΠαΣοΚ.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η επιθετική ρητορική στα…συμφέροντα και στη διαπλοκή, όρο που χρησιμοποίησε πάρα πολλές φορές και για την οποία υποστήριξε ότι πολεμά τη ΝΔ και τον ίδιο και προσπαθούν να τους αναγκάσουν να συγκυβερνήσουν με το ΠαΣοΚ.
«Αντιστεκόμαστε στη διαπλοκή. Θα συνεχίσει να μας πολεμά. Εμείς προχωράμε και κοιτάμε το λαό. Δεν μας ενδιαφέρουν τα συμφέροντα και η διαπλοκή. Προσπαθούν να μας πείσουν πως είμαστε ίδιοι με το ΠαΣοΚ και την ίδια στιγμή κάνουν ότι μπορούν για να μας αναγκάσουν να συγκυβερνήσουμε» τόνισε και υπεραμύνθηκε της καθαρής και ισχυρής εντολής.
Ο κ. Σαμαράς, αφού επέμεινε ότι η Ν.Δ. παραμένει ο μεγάλος φόβος της διαπλοκής, υπογράμμισε, δίνοντας συνέχεια, ότι πολλοί θέλουν να έχουν τον έλεγχο με μια αδύναμη κυβέρνηση δυο κομμάτων και συμπλήρωσε με ένταση: «Εμείς δεν θέλουμε να μας ελέγχουν ούτε εξωθεσμικά κέντρα, ούτε διαπλοκές. Δεν θέλω να συμμετέχω σε κυβερνητικά μαγειρεία. Σταθερότητα σημαίνει δύναμη για αλλαγή».
Θέλησε να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών των πολιτών και αφού είπε πως κατανοεί την οργή τους, επανέλαβε ότι έμεινε και αυτός πολύ καιρό εκτός πολιτικής, διότι δεν δέχθηκε συμβιβασμούς με τη συνείδησή τους και ανέφερε με νόημα: «Δεν έχω το μαγικό ραβδί για να απαλύνω τον πόνο του καθενός».
Σε κάποιο σημείο εμφανίστηκε ενωτικός και διαχώρισε το ΠαΣοΚ και τα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία επέκρινε με σφοδρότητα, από τους ψηφοφόρους τους, για τους οποίους είπε ότι δεν έχει ο ίδιος και η ΝΔ να χωρίσει τίποτα.
«Ολοι ζούμε στην ίδια χώρα. Ολοι είμαστε παιδιά της ίδιας πατρίδας. Όλοι θα σωθούμε ή όλοι θα χαθούμε. Κι η πολιτική μας θα δώσει υπερηφάνεια, προοπτική και χειροπιαστή Ελπίδα σε όλους τους Έλληνες. Ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν» είπε.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου