Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Πωλήθηκε έναντι 139 εκ. δολαρίων η Marathon Βank

Δευτέρα, 18 Ιουνίου, 2012

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και τρία εικοσιτετράωρα πριν τις βουλευτικές εκλογές στη γενέτειρα, η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε τη συμφωνία για την πώληση της θυγατρικής της στην Νέα Υόρκη Marathon Banking Corporation στην Investors Bancorp Inc. έναντι 139 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η εσπευσμένη αυτή απόφαση την οποία αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας» της 12ης Μαϊου ελήφθη λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο Ομιλος της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ η βιασύνη με την οποία κινήθηκαν προβλημάτισε έντονα τα στελέχη, τους εργαζόμενους, αλλά και τους πελάτες της Marathon Banking Corporation.
Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδος σε περιουσιακά στοιχεία, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» έχασε περί τα 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο χρόνο λόγω των τοξικών δανείων και μιας μεγάλης ζημιάς, η οποία συνδέθηκε με τη συμμετοχή της στο σχέδιο αναδιοργάνωσης του χρέους της Ελλάδος.
Ο Κωνσταντίνος Λοϊζίδης, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τον «Εθνικό Κήρυκα» σημείωσε ότι η Marathon Banking Corporation είναι μια επικερδής τράπεζα και τόνισε ότι «οι συνθήκες στην Ελλάδα με την ανακεφαλαιοποίηση έχουν κάνει πάρα πολύ δύσκολο για τις εθνικές τράπεζες να διατηρούν και να συντηρούν τις τράπεζες στο εξωτερικό».
Παράλληλα, τόνισε ότι διερεύνησαν όλες τις προσφορές που είχαν από άλλες δύο τράπεζες, αλλά αρνήθηκε να εισέλθει σε λεπτομέρειες.
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» κάνουν λόγο για την Valley National Bancorp και την Flushing Savings Bank.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η επιλογή της Investors Bancorp Inc έγινε λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των εργαζομένων, των πελατών και της Ομογένειας.
Οσον αφορά το προσωπικό ισχυρίστηκε ότι θα έχει εργατικά ωφελήματα τα οποία η Marathon δεν μπορούσε να δώσει, καθώς και μεγαλύτερες ευκαιρίες ανέλιξης.
Σχετικά με τους πελάτες, είπε ότι η νέα τράπεζα θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει περισσότερα προϊόντα από ό,τι μπορούσε η Marathon.
Παράλληλα, τόνισε ότι θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μεγαλύτερα εμπορικά δάνεια.
Οσον αφορά τους καταθέτες, ο κ. Λοϊζίδης τόνισε ότι θα έχουν οικονομικά οφέλη διότι η Investors στους επόμενους 12 με 14 μήνες θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση της μετατροπής της σε εισηγμένη στο Χρηματιστήριο τράπεζα και μπορούν να πάρουν σε χαμηλή τιμή μετοχές.
«Αυτό θα αποτελέσει κίνητρο να μη φύγουν από την Marathon», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για την απόφαση, ο κ. Λοϊζίδης υπογράμμισε ότι ήταν ομόφωνη.
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και C.O.O. της Investors Bancorp Inc, Ντόμενικ Κάμα, μιλώντας στον «Ε.Κ.» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση και διαβεβαίωσε την Ομογένεια ότι επιμένουν και ότι θέλουν να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση.
Παράλληλα, τόνισε ότι προ δύο ετών προέβησαν στην εξαγορά της Millenium, που ήταν πορτογαλικών συμφερόντων και ότι οι δεσμοί της τράπεζας με την πορτογαλική κοινότητα από τότε έχουν ενισχυθεί.
Υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Μπρούκλιν, ότι για 11 χρόνια εργάστηκε σε μεγάλη τράπεζα στο Μπέιριτζ και ότι οι δεσμοί του με την εκεί Ομογένεια είναι ζωντανοί.
Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συνεργασία με τον Εμμανουήλ Πολυχρονάκη και τον Πολ Σταθουλόπουλο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, αντίστοιχα, της Marathon, και τόνισε ότι ο κ. Σταθουλόπουλος θα είναι μέλος του ΔΣ της τράπεζας και ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών με την Ομογένεια.
Ωστόσο, στελέχη και εργαζόμενοι με τους οποίους επικοινωνήσαμε αρνήθηκαν να προβούν σε δηλώσεις επί μαγνητοφώνου, διότι φοβούνταν μήπως χάσουν τις δουλειές τους.
Ολοι τους εξέφρασαν τη θλίψη και τόνισαν ότι αισθάνονται απογοητευμένοι για την πώληση της τράπεζας.
Τα ίδια στελέχη επεσήμαναν ότι τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για την ολοκλήρωση της πώλησης όσο και με την ανάληψη από τη νέα διοίκηση θα παραμείνουν κοντά στην κοινότητα και θα προσπαθήσουν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της.
Ενα στέλεχος ισχυρίστηκε ότι η Investors Bancorp Inc αν και έχει την έδρα της στη Νέα Ιερσέη, εν τούτοις έχει ήδη δύο καταστήματα στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια (τα οποία είχε αποκτήσει μετά την εξαγορά της Millennium bank) και κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες να διεισδύσει και να αποκτήσει ερείσματα στην ελληνική κοινότητα.
«Τα τρία τελευταία χρόνια ήταν χορηγός αρκετών ομογενειακών εκδηλώσεων, ενώ εφέτος συμμετείχε με το άρμα και με ένα μεγάλο τμήμα στην παρέλαση της Ομογένειας στην 5η Λεωφόρο. Ολα αυτά δεν ήταν τυχαία, αλλά προϊόν μιας μακρόχρονης στρατηγικής», πρόσθεσε.
Στο ανακοινωθέν της Τράπεζας Πειραιώς το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το πρωί, αναφέρονται τα εξής: «Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι στις 14 Ιουνίου 2012 υπεγράφη συμφωνία μεταβίβασης, στην Investors Bancorp Inc, της συμμετοχής της (98,5%) στη θυγατρική της Marathon Banking Corporation στη Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ.
H Investors Bancorp, με έδρα στο Short Hills, New Jersey, είναι community bank που προσφέρει όλο το φάσμα υπηρεσιών προς πελάτες και έχει ενεργητικό USD 11,3 δισ.
Το τίμημα που αντιστοιχεί στο ποσοστό που μεταβιβάζεται ανέρχεται σε USD 133 εκατ. σε μετρητά, 1,5 φορά τα ενσώματα ίδια κεφάλαια (tangible book value) της Marathon Bank. Η συναλλαγή αναμένεται να βελτιώσει κατά περίπου 22 μονάδες βάσης το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου Πειραιώς στο 9,3% (pro-forma για τον Μάρτιο 2012).
Η συναλλαγή έχει εγκριθεί από τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο εταιρειών, τελεί υπό την αίρεση της λήψης των απαιτούμενων εκ του νόμου αδειών των αρμόδιων εποπτικών και κανονιστικών αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τετάρτου τριμήνου του 2012».
Στο ανακοινωθέν της Investors Bancorp επιβεβαιώνονται όσα αναφέρονται στο ανακοινωθέν της Τράπεζας Πειραιώς και τονίζεται ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Marathon Banking Corporation ανέρχονται σε 902 εκατομμύρια, ενώ οι καταθέσεις σε 783 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, τονίζεται ότι η εξαγορά παρέχει τη δυνατότητα στην Investors Bancorp να αναβαθμιστεί από μια τράπεζα καταθέσεων που ήταν μέχρι τώρα σε εμπορική τράπεζα, διότι ως γνωστόν η Marathon Banking Corporation είχε το στάτους της εμπορικής τράπεζας.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, του Δημήτρη Τσάκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου