Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Δευτέρα, 18 Ιουνίου, 2012

  • Αρχίζουν τη Δευτέρα οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης, με τα μηνύματα από το εξωτερικό, αλλά και τις δηλώσεις των βασικών πρωταγωνιστών του πολιτικού σκηνικού που προέκυψε από τις κάλπες της 17ης Ιουνίου, να παραπέμπουν στην ανάγκη για την ταχύτερη δυνατή συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος. Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να αρχίσει άμεσα διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.
  • Βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων, στο σύνολο Επικράτειας και καταμετρημένο το 100% των ψηφισάντων, στην Βουλή εισέρχονται επτά κόμματα, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 29,6% και τον ΣΥΡΙΖΑ 26,9%. Η αποχή ανέρχεται στο 37,5%, το ποσοστό των λευκών/ άκυρων στο 0,99% και το ποσοστό εκείνων που ψήφισαν κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής στο 5,98%.
  • Επτά κομμάτα συγκροτούν τη νέα Βουλή, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Λόγω της εκλογής βάσει λίστας, η εικόνα των βουλευτών που εισέρχονται στο Κοινοβούλιο είχε ξεκαθαρίσει μέχρι τα μεσάνυχτα, δεν είναι όμως η τελειωτική, μέχρι την οριστικοποίηση του αποτελέσματος. «Θρίλερ» με την εκλογή της Φώφης Γεννηματά ή του Θανάση Παφίλη στους βουλευτές επικρατείας.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τον αγώνα του κατά των μνημονιακών και αντιλαϊκών πολιτικών από την θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τις προθέσεις του κόμματος την επόμενη ημέρα των εκλογών. Ήδη τόνισε πως επικοινώνησε με τον Αντ.Σαμαρά και ξεκαθάρισε τις προθέσεις του. Ο Αλ.Τσίπρας ευχαρίστησε για τον πενταπλασιασμό των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύτηκε ότι θα παλέψει για την αξιοποίηση των θέσεων του στην ασκούμενη πολιτική. Προειδοποίησε δε ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να προχωρά πλέον σε αποφάσεις ερήμην του λαού που αποδοκίμασε ξεκάθαρα τα μνημόνια. Η επόμενη ημέρα έχει ήδη ανατείλει για την Ελλάδα, κατέληξε ο Αλ.Τσίπρας.
  • Ομάδα περίπου 50 μοτοσικλετιστών επιτέθηκε στο εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά. Όπως κατήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Γιάννης Καρδαράς, κάποιος από τους μοτοσικλετιστές τον γρονθοκόπησε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει.

Κόσμος

  • Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που κυβερνά την Αίγυπτο, ανέλαβε και τη νομοθετική εξουσία μέχρι την ανάδειξη ενός νέου κοινοβουλίου ενώ έθεσε ως όρο για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών να υιοθετηθεί προηγουμένως το νέο σύνταγμα με δημοψήφισμα. Εν τω μεταξύ, μετά το κλείσιμο της κάλπης, άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών από όπου θα προκύψει ο νέος ηγέτης της χώρας: Μούρσι και Σαφίκ διεκδικούν την προεδρία και ήδη μιλούν για πρωτιά.
  • «Καρφωμένα» στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με έκτακτες μεταδόσεις, αναλύσεις και ρεπορτάζ για το αποτέλεσμα της κάλπης, στο οποίο «διαβάζουν» επικράτηση του ευρώ σε μία διχασμένη Ελλάδα και δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού -που αποτελεί και το νέο στοίχημα για το ελληνικό μέλλον στο ενιαίο νόμισμα. «Μικρή ανάσα» δίνει η έκβαση της κάλπης κατά το γερμανικό Spiegel, «η χώρα βγαίνει από τις κάλπες κομμένη στα δύο» λέει η ιταλική Repubblica. «Τα κόμματα υπέρ της διάσωσης κερδίζουν στην Ελλάδα» γράφει η ισπανική El Pais. Έμφαση στην παγίωση της δύναμης της Χρυσής Αυγής δίνουν τα διεθνή μέσα.
  • Το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης έστειλε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, μετά την επισημοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ο Ρομπάι δήλωσε την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεργαστεί με την νέα κυβέρνηση, ευχόμενος να σχηματιστεί σύντομα. Ο πρόεδρος της ΕΕ χαρακτήρισε, δε, το δεύτερο μνημόνιο βάση πάνω στην οποία μπορεί να χτιστεί η ανάπτυξη, η ευημερία και η δημιουργία θέσεων εργασίας για τον ελληνικό λαό. Είμαστε έτοιμοι θα βοηθήσουμε την Ελλάδα για να επιτύχει αυτούς τους στόχους της, σημείωσε ο Ρομπάι.
  • Σοσιαλιστικό θρίαμβο με την κατάκτηση στέρεης πλειοψηφίας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση δείχνουν οι εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος κατά το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Το σοσιαλιστικό μπλοκ κερδίζει έως και 326 έδρες, ενώ η δεξιά περιορίζεται σε 212 με 234 έδρες. «Ηχηρή» είσοδο στην πολιτική κάνει η 22χρονη εγγονή του Λεπέν, Μαριόν, κατακτώντας την πρώτη κοινοβουλευτική έδρα του ακροδεξιού Εθνικού Μέτωπου από τα μέσα της δεκαετίας του '80. Μεγάλη ηττημένη των εκλογών η Σεγκολέν Ρουαγιάλ που έχασε τη μάχη κόντρα σε «αντάρτη» των Σοσιαλιστών στον απόηχο του Τριερβελέρ-γκέιτ...
  • Για άλλη μία φορά στις εκλογές της Κυριακής όπως και στην αναμέτρηση του Μαΐου, το Google αφιέρωσε το λογότυπό στην πρώτη σελίδα του στις ελληνικές εκλογές.

Οικονομία

  • Θετικά αντιμετώπισαν οι αγορές το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, χωρίς όμως να προκληθεί «ράλι» ανόδου. Λίγο μετά τις 1 τα ξημερώματα, μία ώρα μετά το άνοιγμα των διεθνών αγορών, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου σκαρφάλωσε στο 1,2735, καθώς οι αγορές αντιμετώπισαν θετικά τα εκλογικά αποτελέσματα. Το ενιαίο νόμισμα κατέγραψε άνοδο σχεδόν 0,75% σε σύγκριση με το κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή
  • Ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ επέκρινε την Κυριακή την υλοποίηση της απόφασης να δοθεί δανεισμός στην Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, κάνοντας λόγο για μια χαμένη ευκαιρία. Δεν κατάφερε να καθησυχάσει τις αγορές διότι «η εκτέλεσή του ήταν εξαιρετικά κακή» τόνισε ο Ζέλικ και πρόσθεσε: «Ο κόσμος δεν γνώριζε... είναι τα χρήματα από τον EFSF; Είναι από τον ESM; Ποια είναι η ιεραρχία; Ποιες θα είναι οι συνέπειες για το χρέος;»
  • Την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση με στόχο «την επαναφορά της χώρας σε πορεία ανάπτυξης» εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά τα πρώτα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών.

Αθλητισμός

  • Η ηρωική πρόκριση της Εθνικής μας στα προημιτελικά του Euro 2012 έφερε τον ενθουσιασμό στις τάξεις των Ελλήνων φιλάθλων, οι οποίοι εξέφρασαν μαζικώς την επιθυμία τους να μεταβούν στη Γκντανσκ για τον προημιτελικό της 22ης Ιουνίου. Έτσι, η ΕΠΟ ζήτησε και εξασφάλισε από την UEFA 4.000 εισιτήρια για τις ανάγκες των Ελλήνων φιλάθλων.
  • Σοκ στον Παναθηναϊκό αφού ο Σεμπάστιαν Λέτο αποφάσισε να περάσει την πόρτα του χειρουργείου για να αντιμετωπίσει μια και καλή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο γόνατο. Ο Αργεντινός ανακοίνωσε την απόφασή του μέσω... twitter και ο χρόνος της αποθεραπείας του υπολογίζεται στους έξι με οκτώ μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου