Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Πέμπτη, 21 Ιουνίου, 2012


Το θερμόμετρο θα "κτυπήσει" 100F = 38 Κελσίου στη Βοστώνη και στην ανατολική ακτή σήμερα
  • Σε ύφεση είναι η μεγάλη πυρκαγιά στα όρια Ελευσίνας-Ασπροπύργου, όπου νωρίτερα έχασε τη ζωή του ένας 28χρονος πυροσβέστης από ανακοπή καρδιάς. Σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο στην περιοχή Άγιος Αντώνιος στη Σαλαμίνα, όπου σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Αγιοι Απόστολοι στην Κοκκινιά Τροιζηνίας. Υψηλός είναι και την Πέμπτη ο κίνδυνος πυρκαγιάς, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
  • Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να «κλειδώσει» η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Μετά την ανακοίνωση των ονομάτων, αναμένεται και η ορκωμοσία των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο κ. Βασίλης Ράπανος, αναμένεται να ορκιστεί μετά την επιστροφή του υπηρεσιακού υπουργού Γιώργου Ζανιά από τις Βρυξέλλες, όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Eurogroup.
  • Ολοκληρώθηκε και η νέα σύσκεψη των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για το προγραμματικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν επί ενός κειμένου αρχών το οποίο διαβίβασαν στον κ. Σαμαρά, στον κ. Βενιζέλο και στον κ. Κουβέλη για έγκριση, επισφραγίζοντας έτσι την πολιτική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Τα περισσότερα κεφάλαια, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κλείσει ωστόσο παραμένουν ανοικτά ακόμη τα κεφάλαια της εξωτερικής πολιτικής και του θεσμικού πλαισίου του πολιτικού συστήματος, που θα απασχολήσουν νέα συνάντηση την Πέμπτη.
  • Στη χώρα μας θα βρίσκεται από την Πέμπτη, 21 Ιουνίου, ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευσης Χανς-Γιοακίμ Φούχτελ.
  • Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα με την παράνομη διακίνηση προσώπων ως χώρα διέλευσης και προορισμού -κυρίως για γυναίκες και παιδιά- με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την καταναγκαστική εργασία, επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι η χώρα καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την καταπολέμηση του φαινομένου και την προστασία των θυμάτων.

Κόσμος

  • Δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν την Τετάρτη στους δρόμους της Ισπανίας, κυρίως στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, διαδηλώνοντας κόντρα στην πολιτική λιτότητας που έχει υιοθετήσει η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και κατά του κόστους διάσωσης των τραπεζών της χώρας, και υπέρ της υπεράσπισης των βασικών δημόσιων παροχών. «Μη σιωπάς, υπεράσπισε τα δικαιώματά σου» το σύνθημα με το οποίο κατέβηκαν στη διαδήλωση οι Ισπανοί.
  • Σε περαιτέρω πόλωση κινδυνεύει να οδηγήσει η ανακοίνωση της αιγυπτιακής εκλογικής επιτροπής ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Πέμπτη ανακοίνωση του νικητή των πρώτων προεδρικών εκλογών της μετά Μουμπάρακ εποχής. Νικητές δηλώνουν αμφότεροι οι υποψήφιοι -ο Μοχάμεντ Μούρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων και ο τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ, Αχμέντ Σαφίκ- και η επιτροπή αναφέρει ότι χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει προσφυγές για παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας. Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλώνουν την ίδια στιγμή στην πλατεία Ταχρίρ κόντρα στις υπερεξουσίες του στρατού.
  • Τη συζήτηση ενδεχόμενης ευρω-εξόδου της Ιταλίας επαναφέρει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δύο ημέρες πριν φιλοξενήσει ο Μάριο Μόντι τη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι «δεν είναι βλασφημία» να σκεφτεί κανείς την αποχώρηση από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Ο Μπερλουσκόνι -που βλέπει την κεντροδεξιά να κατακρημνίζεται στις δημοσκοπήσεις «ασθμαίνοντας» πίσω από το κίνημα του αντισυστημικού Μπέμπε Γκρίλο- λέει ότι ο Μόντι πρέπει να πιέσει τη Γερμανία να «μαλακώσει» τις θέσεις της με ζητούμενο ένα ισχυρό ευρώ και την αποφυγή του κινδύνου αποσύνθεσης της Ευρώπης.
  • Κάνοντας ιστορική αναδρομή στη Γερμανία της δεκαετίας του 1930 και την άνοδο του ναζισμού, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ απευθύνει προειδοποίηση για τις συνέπειες της λήψης δρακόντειων μέτρων λιτότητας. «Η πεισματική εστίαση στη λιτότητα οδήγησε σε μαζική ανεργία, στην κατάρρευση των δημοκρατικών θεσμών και τελικά στην καταστροφή του ναζισμού» αναφέρει ο Έβαλντ Νοβότνι, τονίζοντας ότι η Γερμανία απομονώνεται ολοένα και περισσότερο όταν εκφράζει την επιθυμία να επιβληθούν μέτρα λιτότητας στους εταίρους της, όπως στην Ελλάδα.
  • Τουλάχιστον 98 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τη Δευτέρα σε δύο πόλεις της βόρειας Νιγηρίας σε συγκρούσεις που υποκίνησαν οι ισλαμιστές, σύμφωνα με στοιχεία της τοπικής αστυνομίας και του Ερυθρού Σταυρού. Οι αντάρτες της ισλαμικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ μάχονταν με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, αναφέρουν οι Αρχές.

Οικονομία

  • Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) επαναβεβαίωσε την στήριξή της στην αμερικανική οικονομία και δήλωσε έτοιμη «να λάβει επιπλέον μέτρα εάν αυτό είναι αναγκαίο για να προωθήσει μία ακόμη πιο δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας», ενώ δεσμεύτηκε για διατήρηση του σχεδόν μηδενικού επιτοκίου της τουλάχιστον έως τα τέλη του 2014 εάν αυτό χρειασθεί. Η κατάσταση στην Ευρώπη «εμποδίζει την αμερικανική ανάπτυξη», δήλωσε από την Ουάσινγκτον Μπεν Μπερνάκι και εξέφρασε την ελπίδα να μην επιδεινωθούν τα πράγματα και η Ευρώπη να λάβει επιπλέον μέτρα.
  • Με σταθεροποιητικές τάσεις έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στην Ευρώπη, οι αγορές έκλεισαν με μικρή άνοδο.
  • Η Ελλάδα θα βρεθεί για άλλη μια φορά στο επίκεντρο του Eurogroup της Πέμπτης, στο οποίο θα την εκπροσωπήσει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γ.Ζανιάς. Όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη ο κ. Ζανιάς καταρχάς θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει χρόνο, παρουσιάζοντας και τις βασικές αρχές της πολιτικής της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο, το έργο του αναμένεται δύσκολο, δεδομένης της στάσης των εταίρων, που -τουλάχιστον σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επίσημες δηλώσεις- «δεν σηκώνουν κουβέντα» για αλλαγές στην ουσία του μνημονίου. Το μόνο που κάποιοι συζητούν είναι επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος, αν και όλα θα εξαρτηθούν από την «αυτοψία» της τρόικας. Το μόνο που θεωρείται μάλλον σίγουρο είναι ότι ο κ. Ζανιάς θα φέρει το 1 δισ. που είχε «κουρευτεί» από τη δόση του Μαΐου.

Αθλητισμός

  • Ο προημιτελικός Τσεχίας-Πορτογαλίας ανοίγει την αυλαία της φάσης των «8» του EURO 2012 την Πέμπτη (21:45). Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο χωρητικότητας 50.000 θέσεων εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου