Δευτέρα, 18 Ιουνίου, 2012
Ως τα μέσα Ιουλίου επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου για να κινηθεί η κρατική μηχανή και να καταβληθούν μισθοί, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα
Μπροστά σε μια κρίσιμη κατάσταση που έχουν δημιουργήσει τα τέσσερα χρόνια ύφεσης της οικονομίας, τα δύο χρόνια (αναποτελεσματικής) εφαρμογής των όρων του μνημονίου και ο πανικός που επικράτησε μετά την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση που όλοι ελπίζουν ότι θα αναδείξουν οι σημερινές κάλπες.
Και αυτό για τους εξής λόγους:
Το άμεσο πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας, που όπως δείχνει η αριθμητική των δημοσκοπήσεων θα απαιτηθεί να συνεργαστούν σε ένα κοινό πρόγραμμα για τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι η διαχείριση των άδειων ταμείων του κράτους, των ασφαλιστικών οργανισμών και των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν την περασμένη Τρίτη ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς και τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στους εκπροσώπους των κομμάτων, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου για την καταβολή μισθών, συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων επαρκούν ως τα μέσα Ιουλίου.
Μάλιστα το περιθώριο αυτό δεν υπήρχε από τις εισπράξεις φόρων αλλά δόθηκε μετά τον δανεισμό του Δημοσίου μέσω της έκδοσης τρίμηνων εντόκων γραμματίων ποσού 1,6 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό 400 εκατ. ευρώ θα καλύψουν τρέχουσες ανάγκες και κυρίως τις οφειλές των νοσοκομείων στους προμηθευτές και των Ταμείων στους φαρμακοποιούς, ενώ το 1,2 δισ. ευρώ διατέθηκε για να καλυφθούν λήξεις παλαιότερων γραμματίων.
Οπως γίνεται αντιληπτό, το Δημόσιο απλά πήρε μια «ανάσα» πληρώνοντας υψηλό επιτόκιο (4,60%).
Ιδιαίτερη σημασία όμως έχουν οι διαπιστώσεις των υπηρεσιακών υπουργών και στελεχών του οικονομικού επιτελείου για την επόμενη ημέρα των εκλογών στον βαθμό που σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση και αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο.
Τόσο ο κ. Ζανιάς όσο και ο υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης και Ναυτιλίας κ. Γιάννης Στουρνάρας εκτιμούν ότι, εφόσον διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας εντός της ευρωζώνης και σχηματιστεί κυβέρνηση, τότε μπορεί να σταματήσει ο «κατήφορος».
Το νέο επιτελείο θα μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον και να εργαστεί ώστε να αυξήσει τα έσοδα του κράτους και να επιταχύνει τις εισπράξεις κοινοτικών κονδυλίων.
Και αυτό για τους εξής λόγους:
1. Μετά τις κάλπες και ως τα μέσα Ιουλίου εκτιμάται ότι θα ανακάμψουν τα κρατικά έσοδα λόγω των αυξημένων εισπράξεων από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος. Ενώ το 2011 εισπράχθηκαν από την εκκαθάριση των δηλώσεων 1,1 δισ. ευρώ, εφέτος αναμένεται να εισπραχθούν 5,1 δισ. ευρώ, δηλαδή 4 δισ. ευρώ περισσότερα.
Προκειμένου όμως να αντιμετωπιστούν οριστικά οι απώλειες φορολογικών εσόδων, ο κ. Ζανιάς εισηγείται προφανώς στη νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στις εφορίες και στα τελωνεία. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι από τις 15.400 οργανικές θέσεις στις εφορίες είναι κενές οι 5.600 και από τις 5.900 οργανικές θέσεις στα τελωνεία είναι άδειες οι 3.400.
2. Μετά τις εκλογές υπάρχει η δυνατότητα να αποκατασταθεί η ροή πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία (ήδη μπήκαν στα ταμεία 310 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του δυτικού οδικού άξονα στο Ακτιο και τους αυτοκινητοδρόμους της Πελοποννήσου), ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αν η χώρα δεν μπει σε περιπέτειες, θα είναι σε θέση να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία και να παρέχει εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των μεγάλων οδικών έργων.
Οι δύο υπουργοί βρίσκονται σε επαφή με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Πλούταρχο Σακελλάρη. Θυμίζουμε ότι και οι τρεις έχουν περάσει από την ίδια θέση, αυτή του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Οικονομίας, με διαφορετικές βέβαια κυβερνήσεις.
Επικουρικά προχωρεί η προετοιμασία φακέλων για ένταξη 10 μικρών συγχρηματοδοτούμενων έργων (ΣΔΙΤ) για κατασκευή σχολείων, φυλακών, τοπικών υποδομών στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Ο πιο ευαίσθητος χώρος με τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα παραμένει ο χώρος της Υγείας καθώς οι οφειλές του Δημοσίου και των Ταμείων είναι μεγάλες. Προσωρινά ο ΕΟΠΥΥ κάλυψε ένα μέρος των οφειλών προς τα νοσοκομεία ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες ως και τον Ιούλιο.
- 50 δισ. ευρώ θα διατεθούν για μισθούς και συντάξεις.
600.000 άτομα παίρνουν σύνταξη από δύο Ταμεία
- Θεωρείται βέβαιον ότι μεσοπρόθεσμα θα κληθεί να αντιμετωπίσει εν νέου το ασφαλιστικό ζήτημα προκειμένου να αποφύγει τις οριζόντιες περικοπές συντάξεων και των επιδομάτων προνοίας.
- Η μεγάλη παρέμβαση έρχεται στις συντάξεις καθώς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλουν κάθε μήνα 2.910.000 συντάξεις.
- Ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων είναι 2.300.000 άτομα, στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι 600.000 παίρνουν σύνταξη από δύο Ταμεία (π.χ., Δημόσιο και ΙΚΑ ή Δημόσιο και Ταμείο Νομικών).
- Το πρωτογενές πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων (μετά τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις και στις παροχές) εξανεμίστηκε σε σημείο που ορισμένα Ταμεία και κυρίως τα νοσοκομεία να προχωρήσουν το τελευταίο δίμηνο σε μια ακήρυχτη «στάση πληρωμών».
- Στην τακτική μηνιαία απογραφή τα περισσότερα χρέη τα είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ξεπέρασαν το πρώτο τετράμηνο του έτους τα 2,8 δισ. ευρώ, ενώ τα χρέη των νοσοκομείων αυξήθηκαν τον Απρίλιο στα 1,58 δισ. ευρώ (από 1,47 δισ. ευρώ τον Μάρτιο) και ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ τον Μάιο.
Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις
Αγκάθι η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο
Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθει η τρόικα στην Αθήνα προκειμένου να αποτυπώσει την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και να ενημερώσει τους υπουργούς του Eurogroup εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουνίου.
Αγκάθι η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο
Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθει η τρόικα στην Αθήνα προκειμένου να αποτυπώσει την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και να ενημερώσει τους υπουργούς του Eurogroup εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρά τη μεγάλη πίεση που ασκήθηκε εν όψει των εκλογών, τεχνοκράτες τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του ΔΝΤ σε προσωπικές επαφές με τους έλληνες συναδέλφους τους ήταν πιο καθησυχαστικοί λέγοντας:
«Θα τα βρούμε, ας τελειώσετε με τις εκλογές».
Οπως μεταδόθηκε από τις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρόνο στη νέα κυβέρνηση για να προετοιμάσει τις προτάσεις της. Αυτό που συζητούν σε όλα τα επίπεδα είναι με ποια μέτρα μπορεί η οικονομία να βγει από το τέλμα της ύφεσης.
Οι ίδιες πηγές θεωρούν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών, στο τέλος Μαΐου, το ταμειακό έλλειμμα του Δημοσίου είχε συγκρατηθεί εντός των στόχων.
Μετά την πάροδο όμως του χρονικού περιθωρίου - κατά ορισμένες πηγές θα είναι 100 ημέρες - που θα δοθεί στη χώρα η νέα κυβέρνηση εκ των πραγμάτων, αν επιθυμεί να μειώσει το έλλειμμα και να απομακρύνει κάθε κίνδυνο, θα πρέπει να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις που απέφυγε η προηγούμενη.
Και αυτές οδηγούν στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο. Οσο κι αν τα κόμματα θέλησαν να αποφύγουν την ωμή αλήθεια για την οικονομική κατάσταση, οι αριθμοί είναι σκληροί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τις διαπιστώσεις του ΚΕΠΕ για το πού πηγαίνουν τα λεφτά, από τα 100 δισ. ευρώ που θα ξοδέψει εφέτος το Δημόσιο:
- 50 δισ. ευρώ θα διατεθούν για μισθούς και συντάξεις.
- 14 δισ. ευρώ για καταβολή επιδομάτων προνοίας.
- 23 δισ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες και δημόσιες επενδύσεις που έχουν περικοπεί δραματικά.
- 13 δισ. ευρώ για τόκους εξυπηρέτησης του «κουρεμένου» χρέους.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου