Τετάρτη, 20 Ιουνίου, 2012
Το βράδυ των εκλογών ο Βαγγέλης Βενιζέλος πέρασε από έναν μεγάλο κάβο. Το αποτέλεσμα της κάλπης (12,3%) το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούνταν συντριβή τού έδωσε προσωρινή ανάσα αλλά και το περιθώριο να δοκιμάσει μια νέα αρχή για το κόμμα του αποφεύγοντας έντονους εσωτερικούς κραδασμούς.
Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται καθοριστικές για τον κ. Βενιζέλο, αφού καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και για τη διακυβέρνηση της χώρας και για την τύχη του ΠΑΣΟΚ.
Πρωταρχικό μέλημά του είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης. Ιδανικό σενάριο για τον κ. Βενιζέλο θα ήταν η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης όπως ο ίδιος την έχει περιγράψει, με τη συμμετοχή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς.
Σε μια τέτοια περίπτωση, αφενός θα αισθανόταν δικαιωμένος για την υιοθέτηση της πρότασής του και αφετέρου θα είχε καταφέρει «να βάλει στο μαντρί» τον ΣΥΡΙΖΑ, επομένως να ενσωματώσει και την αξιωματική αντιπολίτευση στο κυβερνητικό κάδρο και στη φθορά που αυτό προκαλεί. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει εξομολογηθεί στους συνεργάτες του ότι δεν έχει αυταπάτες ως προς την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει και αυτός την ευθύνη να βγάλει τα κάστανα απ' τη φωτιά...
Ως εκ τούτου, όπως έχει προαναγγείλει, θα επιδιώξει το πολιτικό ξεγύμνωμα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς αναγκάζοντάς τον να εμφανιστεί απολογούμενος προς τον ελληνικό λαό για τη μη συμμετοχή του αλλά και για την αδιαφορία του στις πιέσεις που ενδεχομένως να υποστεί από τους εταίρους μας ως προς το θέμα των υπογραφών στη νέα φάση της διαπραγμάτευσης.
Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ. Εν τω μεταξύ ακόμη και το ενδεχόμενο της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε κυβέρνηση με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εξετάζει υπό προϋποθέσεις η Ιπποκράτους. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ υπό τον κ. Βενιζέλο ορισμένα στελέχη ανέφεραν ότι στην περίπτωση που σχηματιστεί τρικομματική κυβέρνηση - τύπου οικουμενικής - και η Δημοκρατική Αριστερά έβαζε σε αυτήν πολιτικά στελέχη, τότε και το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να εκπροσωπηθεί με κεντρικά στελέχη του.
Πάντως ο κ. Βενιζέλος, αν και δεν εμφανίζεται δογματικός απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη, εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν είναι προτεραιότητα η συμμετοχή με εμβληματικά στελέχη αλλά η λειτουργικότητα του κυβερνητικού σχήματος.
Διαφωνία καταγράφηκε για το ενδεχόμενο που η ΔΗΜΑΡ δεν θα συμμετάσχει με πολιτικά πρόσωπα καθώς, ως γνωστόν, οι κ.κ. Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μπει στο σχήμα με έμπειρα προβεβλημένα στελέχη του.
Οπως και να 'χει, δεν ελήφθη καμία οριστική απόφαση. Σε ό,τι αφορά το θέμα του πρωθυπουργού, το ΠΑΣΟΚ δεν θα προβάλει αντιρρήσεις για το πρόσωπο του κ. Σαμαρά, θα συζητούσε όμως και άλλες υποψηφιότητες.
Βούλα Κεχαγιά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου