Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Εκδρομή στο νησί Martha's Vineyard

Τετάρτη, 20 Ιουνίου, 2012
Ένα πρωινό, πριν δέκα ημέρες, μία μικρή παρέα, ξεκινήσαμε να κάνουμε μία βόλτα στο νησί «Της Μάρθας ο Αμπελώνας» αγγλιστί “Martha’s Vineyard”.  
Η ώρα είναι 6:15 το πρωί όταν ξεκινήσαμε, ήδη ο ήλιος άρχισε να «φέρνει» την ημέρα και εμείς οι τέσσερις (η σύζυγός μου Λίντα, ο Δημήτρης και η σύζυγός του Δέσποινα) καλαμπουρίζουμε για να περάσει η ώρα γιατί η διαδρομή είναι κάπου 110 μίλια μέχρι να φτάσουμε στο λιμανάκι του Falmouth.
Έχουμε πάρει το δρόμο 93 Νότια και σε 20 λεπτά περνάμε τη Βοστώνη, το παραλιακό Quincy και φτάνουμε στο Braintree.   Εδώ αλλάζουμε δρόμο και μπαίνουμε στο 3 Νότια προς το Cape Cod (Ακρωτήρι του Βακαλάου).
Η κίνηση είναι σχετικά μικρή οπότε δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση και με την κουβέντα και τα χωρατά μας περνάει η ώρα και η διαδρομή φαίνεται μικρότερη.   Περάσαμε πόλεις όπως το Kingston, Duxbury, Plymouth.   Εδώ στο Plymouth σύμφωνα με την ιστορία ήρθε ένα από τα καράβια των πρώτων Ευρωπαίων με αποίκους το “Mayflower”
Συνεχίζοντας την πορεία μας φτάνουμε στη γέφυρα Sagamore όπου ενώνει τη στεριά με το «νησί» του Cape Cod.  Στρίβω δεξιά πριν περάσουμε τη γέφυρα και οδηγώ κατά μήκος του καναλιού που χωρίζει τη στεριά από το Cape Cod.  Μετά από 2 χιλιόμετρα φτάνουμε στη γέφυρα Bourne όπου περνάμε απέναντι στο Cape Cod και παίρνουμε το δρόμο 28 και σε περίπου 20 λεπτά φτάνουμε στο λιμάνι του Falmouth.   Η ώρα είναι 8:00 το πρωί και το καράβι φεύγει στις 9:00, έχουμε χρόνο για πρωινό.   Αφού σταθμεύουμε το αυτοκίνητο στο χώρο που θα μείνει όλη την ημέρα τρώμε πρωινό στο Friendly’s
Στις 8:45 επιστρέφουμε στο λιμάνι και ανεβαίνουμε στο καράβι.  Είναι το Queen ένα επιβατικό το οποίο έχει τρία πατώματα.  Ανεβαίνουμε στο πάνω πάτωμα και πιάνουμε τις θέσεις μας.  Το λιμάνι είναι γεμάτο βάρκες και καραβάκια.  Απέναντι είναι ένα «πάρκινγκ» για καράβια!  Ένα κλαρκ παίρνει τις βάρκες και τις βάζει τη μία δίπλα στην άλλη σε ένα τετραώροφο μεταλλικό κατασκεύασμα, κάτι σαν στο Home Depot που βάζουν τα υλικά στα ράφια με το κλαρκ.
Ο ήλιος ανεβαίνει στο στερέωμα και το καράβι γεμίζει.  Ακριβώς στις 9:00 ακούγεται το «σφύριγμα» του καραβιού.  Αμέσως μετά ανεβαίνουν οι κάβοι και σιγά σιγά αφήνουμε το Falmouth.   Ο κόσμος έχει τις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά τηλέφωνα ανά χείρας και βγάζουν φωτογραφίες και βίντεο. 
Σε 35 λεπτά φτάνουμε στο λιμανάκι της κωμόπολης Oak Bluffs (4,527 κατοίκους) στο νησί Martha’s Vineyard.   Ένα ζεύγος πελεκάνων έχει φτιάξει τη φωλιά του πάνω σε μία κολόνα του ηλεκτρισμού και ο ένας κάθεται στη φωλιά ενώ ο άλλος κόβει βόλτες πάνω από το λιμάνι.
Το καράβι δένει στο λιμάνι και κατεβαίνουνε με τάξη.  Σε λιγότερο από 3 λεπτά οι κοντά 300 επιβάτες κατεβήκαμε.  Το νησί θυμίζει Ελληνικό νησί στο Αιγαίο.  Έχει 6 χωριά/κωμοπόλεις και πληθυσμό 16,536.  Υπάρχουν εκδρομικά λεωφορεία, ταξί, αλλά και αυτοκίνητα, βέσπες και ποδήλατα.  Προτιμήσαμε ένα 4χ4 τσιπ και σε λίγα λεπτά αρχίσαμε το γύρο του νησιού περνώντας από όλα τα χωριά.  Πηγαίνουμε νότια και παραθαλάσσια.  Περνάμε από την τοποθεσία όπου γυρίστηκε το κινηματογραφικό έργο με τους καρχαρίες (Jaws = σιαγόνες).   Βλέπουμε χιλιάδες τουρίστες στη παραλία, με τα δίκυκλα, με τα πόδια.
Σε δέκα λεπτά φτάνουμε στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και στην πρωτεύουσα Edgartown (4,067 κατοίκους).  Εδώ στρίβουμε δεξιά και ταξιδεύουμε προς δυσμάς.  Το τοπίο είναι καταπράσινο.  Δρομάκια (χωματόδρομοι) είναι δεξιά και αριστερά και πίσω από την πυκνή βλάστηση είναι καλά κριμένες οι επαύλεις των πολυεκατομμυριούχων της Αμερικής.  Στο αριστερό μας μέρος είναι το κτήμα που έρχονται διακοπές οι Πρόεδροι της Αμερικής Kennedy, Clinton, Obama ενώ η περιοχή έχει πολλά εξοχικά αστέρων του Χόλιγουντ και τραγουδιστών όπως του John Beloutsi, Donna Summer και ιδιοκτητών μεγάλων πολυεθνικών όπως η οικογένεια Stanley (εργαλεία) και άλλοι.   Από δω και πέρα μέσα στην καταπράσινη βλάστηση των δένδρων και των θάμνων είναι και άγριοι αμπελώνες.   Το επόμενο χωριό/κωμόπολη είναι το West Tisbury (2,740 κατοίκους) όπου είναι και το αεροδρόμιο .  Αμέσως μετά είναι το χωριό Aquinnah με 311 κατοίκους. 
Αρκετές φορές σταματήσαμε για φωτογραφίες και να θαυμάσουμε το περιβάλλον.  Στο Menemsha Beach σταματήσαμε για μπάνιο και κάναμε ηλιοθεραπεία.  Η ώρα είναι κοντά 2:00 και κοιτάμε που θα φάμε μεσημεριανό.  Εδώ όμως προς απογοήτευσή μας δεν υπάρχει εστιατόριο αλλά ψαρομαρκέτες με φρεσκότατο ψάρι και αστακούς.  Συνεχίζουμε την πορεία μας και φτάνουμε στο χωριό Chilmark (866 κατοίκους).   Η επόμενη κωμόπολη είναι το Tisbury (3,949 κατοίκους). Συνεχίζουμε την πορεία μας και στις 2:45 φτάνουμε πίσω στην αφετηρία μας στο Oak Bluffs
Σταματήσαμε για φαγητό στο Nancy’s και μετά κάναμε βόλτες στη πόλη.  Δίπλα από το λιμάνι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος και καταπράσινος χώρος όπου το χορτάρι είναι πάντα φρεσκοκομμένο ενώ έχει πολλά άνθη και ο τεράστιος χώρος περιβάλλεται από πολύ μεγάλα σπίτια.  Επιστρέφουμε στο κέντρο του Oak Bluffs.  Πήγαμε για παγωτό στο ίδιο μέρος όπου πριν τρία χρόνια είχαμε συναντήσει την μεγάλη τραγουδίστρια της ποπ, αείμνηστη πλέον, Donna Summer, και αφού τρώμε παγωτό και περιεργαζόμαστε τα μαγαζιά. 
Η ώρα είναι 4:45 το απόγευμα.  Ο Δημήτρης επιστρέφει το τζιπ και μπαίνουμε στο λιμάνι.  Στις 5:05 ήρθε το καράβι και στις 5:15 αναχωρήσαμε για το Falmouth όπου φτάσαμε στις 5:50.
Σε λίγα λεπτά αφ’ ότου αφήσαμε το καράβι είμαστε στο αυτοκίμητό μας και γυρίζουμε πίσω.  Στις 7:45μ.μ. είμαστε πίσω στο σπίτι.  Ήταν μία ωραία ημέρα όπου ξεφύγαμε από τα καθημερινά και περάσαμε άνετα, ωραία, με καλή παρέα.

Photos:
1η πριν ξεκινήσει το καράβι
2η Η Λίντα με τη Δέσποινα μετά το μπάνιο
3η Ο Δημήτρης με το αγαλμα του ψαρά κινηγόντας τον ξιφία
4η Η Δέσποινα με την Λίντα περιμένοντας το καράβι
5η Ένα από τα μεγάλα σπίτια στην παραλία του Oak Bluffs.  Ο ιδιοκτήτης του είναι Φιλέλληνας αφού στον εξωτερικό τοίχο υπάρχει στα αρχαία ελληνικά η επιγραφή Ελληνιζειν μαθων τουτο μαθοις αν

Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου